Παρασκευή 10 Ιουλ 2020 2:25      

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φάνης Κουντουριανού «Μαναόνα Μαδαγασκάρη»..

Το  νέο βιβλίο της Φάνης Κουντουριανού  «Μαναόνα Μαδαγασκάρη» που σημαίνει «Καλημέρα Μαδαγασκάρη» ήταν το πρώτο που παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης το βιβλιοπωλείο «ΝΕΣΤΩΡ» σε μια σειρά εκδηλώσεων που ετοιμάζει για το 2019.

Συμμετοχή στη διοργάνωση είχε το «Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης», η πρόεδρος του οποίου κ. Βάσω Κίτσιου προλόγισε την εκδήλωση, κάνοντας αναφορά στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της συγγραφέως  « Ιδέ παρρησίαν λαλείν»  στο οποίο την διοργάνωση είχε και πάλι το Λύκειο Ελληνίδων.

Για  το βιβλίο μίλησε  ένας ειδικός του είδους, ο φιλόλογος και συγγραφέας Αντώνης Μπιτσιάνης, που κυριολεκτικά ψυχογράφησε το νέο πόνημα της  Φάνης.

Αρχικά μίλησε για το «στόρι»  που έχει ως καμβά μια ερωτική ιστορία, μέσω της οποίας φτάνει στην εξωτική και πάμπτωχη νήσο Μαδαγασκάρη για να μας περιγράψει όσα βιωματικά έζησε η συγγραφέας κατά την παραμονή της  στην Ελληνική Ιεραποστολή αυτού του νησιού, όπου εθελοντές προσφέρουν και προσφέρονται για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. 

Ο αριστοτεχνισμός του Αντώνη Μπιτσιάνη δεν αφέθηκε σε τυπολογίες. Ήταν πρωτότυπος και ευρηματικός. Συνόψισε τις αρετές, τα κύρια σημεία που λέγαμε παλιά σε επτά περίπου, που νοηματοδοτούν την αφήγηση, όπως τις ιστορικές αναφορές και την εμπνευσμένη θρησκευτικότητα που οδηγεί τις ζωές των ηρώων, που αποτελεί στάση ζωής και της συγγραφέως. Εκείνο όμως που αποτελεί την απόλυτη γοητεία της συγγραφής,  όπως μας είπε είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί. 

Η ελληνική γλώσσα που με την απεραντοσύνη της μέσα από την οποία  η συγγραφέας αναδύει λέξεις χαρακτηριστικές, άγνωστες πολλές φορές  στην πεζή πραγματικότητά μας. Αυτή άλλωστε είναι η ειδοποιός διαφορά της γραφής της που διαφαίνεται σε όλα της τα βιβλία. 

Ένα άλλο στοιχείο που αν και κυρίαρχο στην ιστορία παρέλειψε να σημειώσει ο παρουσιαστής είναι η στάση της συγγραφέως απέναντι στο ρατσισμό. Απόλυτα ανθρώπινη και σύμφωνη με τη χριστιανική πίστη του  
«ουκ ενι αρσεν και θηλυ….» αφού ο ήρωάς της είναι μιγάς, μισός Έλληνας και μισός Αιθίοπας, γιατρός στο επάγγελμα.

Συγκινημένη η συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Αντώνη Μπιτσιάνη που με τόση λεπτομέρεια  περιέγραψε  το βιβλίο και τις εμπειρίες της στην Ιεραποστολή της Αλασούρα στη Μαδαγασκάρη. Έναν άλλο κόσμο άγνωστο σε μας, της απόλυτης ένδειας, με καταστάσεις που ξεφεύγουν από τη σημερινή δική μας πραγματικότητα. 

Βημα...τίζοντας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top