Κυριακή 26 Μάιος 2019 10:24      

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Στη παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Ράπτη ο Βύρων Πολύδωρας

Την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης θα πραγματοποιηθεί μια από τις πλέον επίκαιρες εκδηλώσεις στην πόλη με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου βιβλίου «Επετειακού Συλλεκτικού τόμου»  του Γ. Ράπτη με θέμα: « Ο Μακεδόνας ήρωας Γεωργάκης Ολύμπιος, καύχημα της τιμής και της θυσίας, και η γενέτειρά του». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας ( έξι φορές επισκέφτηκε τη Μονή του Σέκου στα Καρπάθια όρη της Μολδοβλαχίας και ο  Θανάσης Καραθανάσης καθηγητής Ιστορίας του Α.Π.Θ.  και της Κύπρου βαθύτατος ερευνητής και γνώστης της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας, ειδικευμένος στην ιστορία της Μακεδονίας. 

Το «επίκαιρον» του θέματος έγκειται στο γεγονός  ότι ο Γεωργάκης Ολύμπιος, «είναι ένα βλαχάκι από το Λιβάδι Ολύμπου», πολέμησε σκληρά τον Αλή Πασά και  στη συνέχεια ξεσήκωσε, επιτυχέστατα όλους τους υπόδουλους στην Οθωμανική αυτοκρατορία λαούς των Βαλκανίων (Ρουμανία, Μολδαβία, Βλαχία, Αλβανία και Βουλγαρία) για να αποτινάξουν τον βάναυσο τουρκικό ζυγό. 

Έναν Ολύμπιο χρειάζονται και σήμερα τα Βαλκάνια για να βάλουν τέρμα στα παιχνίδια των ισχυρών των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας και να βροντοφωνάξουν: Σας πήραμε χαμπάρι. «Αρνούμαστε να είμαστε τα προτεκτοράτα σας. Τα Βαλκάνια ανήκουν στους λαούς των Βαλκανίων. Έξω Αμερικανοί και Ρώσοι και Ευρωπαίοι..»

Γιατί, κάτι τέτοιο έκαναν ενωμένοι και αδελφοποιητοί με τον Γεωργάκη ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ των Βαλκανίων τότε. 

Κι έτσι αποτίναξαν τον οθωμανικό ζυγό. Πόσα έχει να μας διδάξει η Ιστορία… 

Ο φιλίστορας λαός της Πιερίας πιστεύομε ότι θα παραστεί να ακούσει με ενδιαφέρον  τους δύο καταξιωμένους ομιλητές.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνει ο ΟΠΑΑΠ Κατερίνης, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας, η Ένωση Συγγραφέων   και η Εστία Πιερίδων Μουσών, που τιμά με την ορχήστρα της τον Μακεδόνα ήρωα Γεωργάκη Ολύμπιο, τον αετό των Πιερίων και του Ολύμπου, ΠΡΩΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΝΕΚΡΟ της εθνεγερσίας του 1821, αρχιστράτηγο των Ελληνικών Δυνάμεων της Ηγεμονίας και «επ’ ανδραγαθία» Συνταγματάρχη, τιμημένο από τον τσάρο Αλέξανδρο τον Α΄.

Παρουσίαση βιβλίου Πνευματικό Κέντρο «Εκάβη» Βύρων Πολύδωρας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top