Τρίτη 26 Ιαν 2021 14:43      

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Το βιβλίο «Η ιστορία θα με δικαιώσει»

ΜΕ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

Με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίο με τον τίτλο «Η ιστορία θα με δικαιώσει» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ. 
Μπροστά σε ένα κοινό υποψιασμένο μίλησε για το βιβλίο ο Κώστας Σανίδας και ο συμπατριώτης μας Μπάμπης Μισαηλίδης μέλη του Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» Αλληλεγγύη για την Κούβα. 

Με πάθος όμως μίλησαν για αυτό  η πρέσβειρα της Κούβας στη χώρα μας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα η οποία και προλόγισε την ελληνική έκδοση και ο πρόξενος της Κούβας Οριόλ Μαρέρο.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δύο ιστορικής σημασίας ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο. Η πρώτη με τον τίτλο «η Ιστορία θα με δικαιώσει»  είναι ο υπερασπιστικός λόγος στη δίκη του από το καθεστώς Μπατίστα το 1953, όταν κανένας δικηγόρος δεν δέχθηκε να τον εκπροσωπήσει. Μόνος υπερασπίστηκε τον εαυτό του με μια απολογία ιστορική για τη χώρα του.  Ο Κάστρο τότε ήταν 27 χρόνων, είχε κρατηθεί στην απομόνωση επί 76  ημέρες και του δόθηκαν  δέκα λεπτά της ώρας να συμβουλευτεί δικηγόρο. 

H απολογία του Φιντέλ Κάστρο στη δίκη του μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά του καθεστώτος Μπατίστα, στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ηγήθηκε 150 Κουβανών επαναστατών σε μια επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα, ξεδιπλώνει το όραμα του Κουβανού ηγέτη που πέθανε στις 26 Νοεμβρίου του 2016 σε ηλικία 90 ετών. 

Η επίθεση του 1953 απέτυχε, κάποιοι από τους αντάρτες σκοτώθηκαν και κάποιοι άλλοι, μεταξύ αυτών και ο Κάστρο, πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο Κάστρο, ασκούμενος δικηγόρος εκείνη την εποχή, επέλεξε να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του στη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1953. Αργότερα δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του είχαν ήδη γραφεί για να χρησιμοποιηθούν ως ανακοίνωση και μανιφέστο των εξεγερμένων στην περίπτωση που η εξέγερση επιτύγχανε.

Τελειώνει με τα παρακάτω λόγια : «Γνωρίζω ότι ο εγκλεισμός θα είναι για εμένα πιο δύσκολος από ότι για οποιονδήποτε, γεμάτος άνανδρες απειλές και απαίσια απανθρωπιά. Δεν φοβάμαι όμως τη φυλακή, όπως δεν φοβάμαι το μένος του τιποτένιου τυράννου που πήρε τις ζωές εβδομήντα συντρόφων μου.

Καταδικάστε με. Δεν έχει σημασία. Η Ιστορία θα με δικαιώσει''.

Η δεύτερη ομιλία έγινε χρόνια αργότερα το 1975 και αποτελεί την κεντρική εισήγηση που παρουσίασε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Φιντέλ Κάστρο στο πρώτο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Περιέχει μια λεπτομερή ιστορική ανάλυση της επανάστασης  που αρχίζει από την εξέγερση κατά των Ισπανών και φτάνει στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ. Αναφέρεται στα επιτεύγματα της επανάστασης και την στήριξη της κυρίως από την τότε Σοβιετική Ένωση. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν  οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αστ. Καστόρης, Μπ. Σκούφα και Χαρ. Τζαμακλής, και  ένα ακροατήριο με ενδιαφέρον για το θέμα, πράγμα που φάνηκε στη συζήτηση που ακολούθησε  μετά την παρουσίαση. 

Τόσο η πρέσβειρα κα Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα,  όσο και ο πρόξενος  Οριόλ Μαρέρο  ευχαρίστησαν θερμά το βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ και τον Κυριάκο Προβατίδη, όσο και το κοινό που παραβρέθηκε.

Βιβλιοπωλείο Μάτι Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί Παρουσίαση Βιβλίο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top