Κυριακή 26 Μάιος 2019 10:55      

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Βύρων Πολύδωρας και Θανάσης Καραθανάσης τη Κυριακή στη Κατερίνη

Περήφανο και το Ποντιακό Στοιχείο για την τιμητική εκδήλωση για τον εθνικό μας ήρωα Γεωργάκη Ολύμπιο.

Την Κυριακή ο Βύρων Πολύδωρας και ο Θανάσης Καραθανάσης, σημαίνουσες προσωπικότητες της πνευματικής ζωής της χώρας, σε μια εποχή που η κοινή γνώμη είναι διχασμένη πάνω στο λεγόμενο Μακεδονικό, που ουσιαστικά δεν υπάρχει από την πλευρά μας, θα έχουν την ευκαιρία να αναστήσουν στιγμές μεγαλείου της ελληνικής φυλής, με αναφορά στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, υπασπιστή του Τσάρου Λέξανδρου Α’, που άφησε τα οφίκια και μπήκε αρχηγός της Εθνεγερσίας του ’21 για να αποτινάξουν τον Τουρκικο ζυγό, με αρχιστράτηγο των ελληνικών δυνάμεων τον Γεωργάκη Ολύμπιο στις Ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας. 

Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών φέτος, για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του στην Κατερίνη προέβη σε αδελφοποίηση με όλους τους Πολιτιστικού Συλλόγους των Ποντίων της Κατερίνης για από κοινού εκδηλώσεις και δράσεις, καθώς τους συνδέει η αδελφική και συγκινητική φιλία (μέχρι αυτοθυσίας) μεταξύ Υψηλάντη και Γεωργάκη. 

Την Κυριακή η εκδήλωση ας θεωρηθεί η πρώτη κοινή εκδήλωση των Βλαχοποντίων της Πιερίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής (1969), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1969-1972), στη Σορβόννη (Paris IV) και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (1979-1981). Το 1985, έγινε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάκτωρ των ίδιων σχολών το 1975 και 1987 αντιστοίχως.

Από το 1969 έως το 1972 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής στο Eλληνικό Iνστιτούτο Bενετίας και από το 1974 έως το 1987 Eρευνητής του I.M.X.A. Tο 1984, εξελέγη υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1988 εξελέγη επίκουρος καθηγητής του Tμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών και από το 1989 αναπληρωτής Καθηγητής της Iστορίας του Eλληνικού Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1992, εξελέγη Kαθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο της Iστορίας του Eλληνισμού. Διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Tμήματα Eλληνικής Φιλολογίας και Iστορίας – Eθνολογίας), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Tμήματα). Έδωσε μαθήματα και διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Sapienza (Ρώμη), Στρασβούργου και York (Καναδά).

Tο 1999-2001, και 2011-2013 ήταν Πρόεδρος του Tμήματος Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ. 

Από το 2015 είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Βύρων Πολύδωρας Θανάσης Καραθάνασης Εκδήλωση Κατερίνη Γεωργάκης Ολύμπιος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top