Πέμπτη 2 Ιουλ 2020 11:35      

«Βόμβα» στις συντάξεις 2,7 εκατ. συνταξιούχων με την «προσωπική διαφορά»

«Βόμβα» στις συντάξεις 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων με τον επανυπολογισμό των ποσών που παίρνουν σήμερα και το διαχωρισμό τους σε δύο τμήματα, ένα που θα λέει ποια θα είναι η νέα κύρια σύνταξη και ένα που θα καταγράφει τη διαφορά της από την παλιά σύνταξη, που θα είναι και η λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

Αυτές οι διαφορές δεν είναι τίποτε άλλο από τις μειώσεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους παλαιούς συνταξιούχους και φτάνουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ως και 32% ανάλογα με έτη ασφάλισης και αποδοχές για δικαιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ).

Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ΟΑΕΕ

Στους πίνακες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» και προέρχονται από επίσημα στατιστικά δεδομένα των Ταμείων φαίνονται οι προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Ο ασφαλιστικός νόμος λέει ότι για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι ίδιες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη.

1.Στον πίνακα του ΙΚΑ ο επανυπολογισμός θα γίνει με τα ίδια δεδομένα (έτη ασφάλισης, συντάξιμος μισθός, ασφαλιστική κλάση), αλλά θα προκύψει διαφορετική σύνταξη και, κατά κανόνα, μικρότερη. Η διαφορά (μείωση) θα συνεχίσει να καταβάλλεται, αλλά δεν θα είναι σύνταξη.

Σύμφωνα με τους πίνακες:

-Συνταξιούχος του ΙΚΑ με 40 χρόνια συντάξιμο μισθό 1.365 ευρώ παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις 1.037 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 968 ευρώ. Έχει δηλαδή μείωση (προσωπική διαφορά) κατά 69 ευρώ ή κατά -6.7%.

-Συνταξιούχος του ΙΚΑ με 30 έτη και μισθό 2.373,50 ευρώ παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις του μνημονίου 1.344 ευρώ (πλην εισφοράς ασθένειας και φόρου εισοδήματος), ενώ με τον επανυπολογισμό προκύπτει αναπροσαρμογή της σύνταξης στα 1.010 ευρώ (πριν από την εισφορά ασθένειας 6% και το φόρο εισοδήματος). Η προσωπική διαφορά – μείωση που προκύπτει είναι 487 ευρώ ή 32,5%.-

-Συνταξιούχος που αποχώρησε σε ηλικία 52 ετών με 20 χρόνια και μισθό 1.011 ευρώ παίρνει 527 ευρώ σήμερα και με τον επανυπολογισμό θα έχει προσωπική διαφορά 98 ευρώ, γιατί η κανονική νέα σύνταξη βγαίνει στα 429 ευρώ.

2. Στο Δημόσιο ο επανυπολογισμός οδηγεί σε προσωπική διαφορά – μείωση ως και 327 ευρώ. Τμήμα της προσωπικής διαφοράς θα είναι τα επιδόματα συζύγου, τέκνων και εξομάλυνσης που καταβάλλονται ξεχωριστά από τη σύνταξη στους παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου και δεν θα τα παίρνουν οι νέοι συνταξιούχοι. Είναι πολύ πιθανό τα οικογενειακά επιδόματα του Δημοσίου ή το επίδομα εξομάλυνσης να είναι τα πρώτα που θα κοπούν από τις παλιές συντάξεις, αφού δεν προβλέπονται στις νέες.

Οι προσωπικές διαφορές που θα βγάλει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις του Δημοσίου είναι ενδεικτικές:

-Ως -327 ευρώ (-27,7%) για συνταξιούχους ΤΕ κατηγορίας με 35 έτη.

-Ως -318 ευρώ (26,3%) για συνταξιούχους ΠΕ με 35 έτη.

-Ως -235 ευρώ (-26,4%) για συνταξιούχους ΠΕ με 25 έτη.

-Ως -86 ευρώ (-13%) για συνταξιούχους ΥΕ κατηγορίας με 25 έτη.

3.Μεγάλες είναι και οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και τη μεγαλύτερη έχουν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ γιατί έπαιρναν και 220 ευρώ επιπλέον σύνταξη. Τα 220 ευρώ καταργούνται για τους νέους συνταξιούχους που έκαναν αίτηση από 13/5/2016 και μετά, ενώ για τους παλιούς θα είναι τμήμα της προσωπικής διαφοράς που σταδιακά θα διακοπεί.

-Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 35 χρόνια παίρνει σήμερα 1.275 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, το ποσό σύνταξης προσδιορίζεται στα 805 ευρώ. Η προσωπική διαφορά είναι 470 ευρώ (μείωση 42,4%).

-Συνταξιούχος από το πρώην ΤΣΑ με 25 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα 590 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 570 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 20 ευρώ.

-Συνταξιούχος του πρώην ΤΑΕ με 40 χρόνια παίρνει 915 ευρώ και η νέα σύνταξη βγαίνει περίπου στα 923 ευρώ, οπότε έχει θετική διαφορά κατά 8 ευρώ.

Συνταξιούχοι ΙΚΑ Δημόσιο Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ προσωπική διαφορά ΤΕΒΕ ΤΣΑ ΤΑΕ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top