Πέμπτη 22 Αυγ 2019 9:52      

Ξεκινά το παζάρι για το 40% της ΔΕΗ

Σκληρό παζάρι για την πώληση του 40% της ΔΕΗ ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αποεπένδυση της Επιχείρησης από το λιγνίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, με στόχο να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα ώστε αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσει το market test, δηλαδή να αποτυπωθεί το πραγματικό ενδιαφέρον της αγοράς για το μερίδιο της ΔΕΗ.

Η αποεπένδυση όμως από το λιγνίτη γίνεται στην σκιά, των υψηλών απαιτήσεων που βάζει η ΕΕ στις εκπομπές των ρύπων αλλά και των αντιφατικών μηνυμάτων σχετικά με την πρόταση που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες από την ΔΕΗ και το υπουργείο.

Κύκλοι του ΥΠΕΝ, υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις (έχουν προηγηθεί και άλλες δια αλληλογραφίας) ξεκινούν επί της πρότασης, που προβλέπει την πώληση των δυο μονάδων στο Αμύνταιο, τη μονάδα Ι της Μελίτης και την άδεια για την μονάδα ΙΙ της Μελίτης συν τα ορυχεία τους, χωρίς επί της ουσίας να «στεγανοποιείται» ο σχεδιασμός, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να διαφοροποιηθεί και να προκύψουν και εναλλακτικές προτάσεις που θα δίνουν το κίνητρο για την προσέλκυση των ιδιωτών που είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Οι τελευταίοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου αφού περιμένουν την οριστικοποίηση της πρότασης για να εκδηλώσουν ή να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Εξαίρεση αποτέλεσε προ ημερών ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκ των ισχυρότερων παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, ο οποίος προέβλεψε ότι το market test κινδυνεύει να αποτύχει από την στιγμή που στο τραπέζι υπάρχουν μόνο λιγνιτικές μονάδες και όχι υδροηλεκτρικά που η κυβέρνηση, φροντίζει να διατυμπανίζει ως ηρωική νίκη στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

ΔΕΗ πώληση της ΔΕΗ ΥΠΕΝ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top