Κόπηκαν πριν λίγες ημέρες τα πρώτα σταφύλια Crimson Seedless στο νομό Πιερίας, εν αναμονή των τιμών οι αγρότες.
Καλή ποιοτικά εσοδεία αναμένουν οι αγρότες που καλλιεργούν σταφύλια Crimson Seedless, μια ποικιλία οι φυτεύσεις της οποίας έχουν ανακοπεί έως έναν βαθμό τελευταία.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος συνεταιριστής Διονύσης Φόλιος από την Καρίτσα Πιερίας, οι παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή των πρώτων τιμών, οι οποίες πέρσι άνοιξαν χαμηλά, στα 70-80 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Φόλιο στην Πιερία υπάρχει ικανή παραγωγή φέτος και οι ποιότητες είναι καλές, αλλά το θέμα είναι πού θα κυμανθούν οι τιμές. Όπως εξηγεί ο ίδιος στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η συγκομιδή πιο μαζικά, ενώ τα σκεπασμένα πάνε για Νοέμβριο, όπως και πέρσι.
Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο, άσπερμο, σταφύλι καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Μέχρι και πρόπερσι οι τιμές παραγωγού ήταν πολύ ικανοποιητικές, ωστόσο το 2019 οι πρώτες κοπές αφορούσαν μια τιμή όχι πάνω από 70-80 λεπτά το κιλό. Στο νομό Πιερίας καλλιεργούνται περίπου 2.500 στρέμματα με σταφύλια Crimson Seedless.
Στην Πιερία οι πρώτες φυτεύσεις με το συγκεκριμένο είδος έγιναν το 2005-2006 και για αρκετά χρόνια οι τιμές ήταν καλές για τον παραγωγό.
Νοτιότερα, στο νομό Λάρισας, τώρα, όπου η καλλιέργεια είναι αναπτυσσόμενη, σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πέρσι οι αποδόσεις πήγαν εξαιρετικά, αλλά οι τιμές στο άνοιγμα δεν ξεπέρασαν τα 85 λεπτά ανά κιλό. Φέτος στην περιοχή της Λάρισας, αναμένονται καλές αποδόσεις επίσης και ποιότητες.