Παρασκευή 22 Ιαν 2021 16:51      

Υπάρχει ελπίδα ;

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Επιβιώνοντας μέσα σε μια περιρρέουσα καταθλιπτική ατμόσφαιρα, που σηματοδοτείται από την διάχυτη ηθική και οικονομική κρίση, την τρομοκρατία, το έγκλημα και την διαφθορά, διερωτάται ευλόγως ο μέσος σκεπτόμενος  Έλληνας, αν υπάρχει ελπίδα για τους κατοίκους αυτού του καθημαγμένου τόπου και ιδιαίτερα  για τους νέους βλαστούς μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν για το αβέβαιο μέλλον τους.

Θα μπορούσε κανείς με μια πρώτη ματιά στο έρεβος που μας κυκλώνει να αποφανθεί ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Η θέση αυτή θυμίζει την επιγραφή στην είσοδο της κόλασης από την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη:

«Εσείς που μπαίνετε μέσα αφήστε κάθε ελπίδα». Το χάσιμο της ελπίδας που κυριαρχεί στις καρδιές των περισσότερων συνανθρώπων μας προκαλεί κατάθλιψη, απογοήτευση, μοιρολατρία, απώλεια κάθε ενδιαφέροντος για την ζωή, απόσυρση και μοναχικότητα, ροπή σε ψυχοτρόπες ουσίες και αυτοκτονίες.

Και, όμως, παρά το φαινόμενο της απελπισίας που μεθοδικά χαλκεύεται και καλλιεργείται από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης τόσο με τον ολοήμερο καταιγισμό των κακών ειδήσεων καταστροφών, πολεμικών συγκρούσεων, εξαθλίωσης και αφανισμού χιλιάδων ανθρώπων από την πείνα και τα φυσικά φαινόμενα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ελπίδα. Αλίμονο αν πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει και αποθαρρημένοι τα αφήναμε όλα στη μοίρα τους. Ο τραγικός Ευριπίδης επισημαίνει «Πάνω στη ελπίδα πρέπει οι σώφρονες να στηρίζουν τη ζωή τους». Και ο Ρωμαίος φιλόσοφος Κικέρων θα υπογραμμίσει «Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό αίσθημα για τον άνθρωπο από την ελπίδα».

Η ελπίδα είναι μια αίσθηση ρεαλιστική. Αρκεί να είναι κανείς ειλικρινής με το εαυτό του και να αντιμετωπίζει τα πάντα από την θετική τους πλευρά  με πνεύμα αισιοδοξίας, βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις και όχι στην υποστήριξη τρίτων. Ο άνθρωπος κρύβει μέσα του αποθέματα σημαντικών δυνάμεων, που αν τις αξιοποιήσει μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο. Το παράδειγμα μας το παρέχουν οι εκατοντάδες των σημερινών νέων που μας εκπλήσσουν με τις καινοτόμες εφευρέσεις τους και εφαρμογές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Υπάρχει βέβαια και η ένθεος ελπίδα ,που στηρίζεται στην πίστη του Χριστού,  που διακήρυξε: «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε  εγώ νενίκηκα τον κόσμον». [Ιω.16,33] Η θεμελίωση της κάθε ελπίδας μας στον Χριστό δίνει νόημα και  θάρρος αντιμετώπισης και των πιο αντίξοων στιγμών του ανθρώπου. Ο Απόστολος Παύλος χαρακτηρίζει την ελπίδα στον Κύριο ως «άγκυρα της ψυχής ,ασφαλή και βεβαία»[Εβρ.6,19] και ο Ψαλμωδός ενθαρρύνει τους θλιμμένους «Γιατί είσαι περίλυπος  ψυχή μου και γιατί συνταράσσεσαι; Έλπισον επί τον Θεόν»[Ψαλ.32]. 

Με την ελπίδα αυτή επέζησε το Έθνος μας από βαρβαρικές κατακτήσεις, πολέμους, κατοχές ,πείνα και δυστυχία. Το μέλλον χωρίς τον Θεό στη ζωή μας προδιαγράφεται ζοφερό και αβέβαιο. Με την ελπίδα και την κατά Χριστό βιωτή μας τα πάντα γύρω μας φωτίζονται και νοηματοδοτούνται.   Αποκτούμε, έτσι, την  δύναμη και το σθένος να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία και δοκιμασία της ζωής. Υπάρχει συμπερασματικά η ελπίδα που δίνει την δύναμη και το κουράγιο στη ζωή μας.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top