Τρίτη 2 Ιουν 2020 2:30      

Υπουργείο Εργασίας: Καταργούν το επίδομα στα παιδιά με αυτισμό

Στην κατάργηση επιδομάτων αναπηρίας για παιδιά με αυτισμό, οδηγεί ο νέος κανονισμός προσδιορισμού αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας. Ενώ όσοι ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού είχαν ως κατώτατο ποσοστό αναπηρίας το 67% (από το οποίο ξεκινούν να δίνονται επιδόματα), πλέον το κατώτατο ποσοστό μειώθηκε στο 50%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Τα νέα ποσοστά έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση γονέων παιδιών με αυτισμό. «Ένας μεγάλος όγκος των παιδιών αυτών θα χαρακτηρίζεται με μικρότερα ποσοστά (65%, 60%, 55%, 50%) και έτσι δεν θα δικαιούνται το επίδομα. Οπότε με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εγκαινιάζει τη μαζική περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας των παιδιών του Αυτιστικού Φάσματος ώστε τα χρήματα που δικαιούνται να “περισσέψουν” για τα γνωστά πολιτικά συμφέροντα.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ικανοποιεί τις αποφάσεις του επαχθέστατου 3ου – και πλέον απάνθρωπου – μνημονίου που υπέγραψε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (ΕΟΔΑΦ).

Αναπηρικό επίδομα λαμβάνουν πιστοποιημένα ποσοστά αναπηρίας από 67% και πάνω. Σε ποσοστό 50% δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα.
Αναφορικά με τις συντάξεις, σε ποσοστό από 50% μέχρι και 66,9% η σύνταξη κυμαίνεται περίπου στα 192 ευρώ, ενώ για ποσοστό αναπηρίας από 67% μέχρι και 79,9% η σύνταξη ανέρχεται σε περίπου 280 ευρώ. Για ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% η σύνταξη είναι ολόκληρη (384 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κανονισμός προσδιορισμού αναπηρίας έχει ήδη και άλλες αντιδράσεις, όπως των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος η οποία δεν εντάσσεται στις μη αναστρέψιμες ασθένειες, και οι ασθενείς αναγκάζονται να περνούν κάθε δύο χρόνια από επιτροπή πιστοποίησης.

Τι προβλέπει εγκύκλιος

Για ποιες συντάξεις έρχεται ευνοϊκή ρύθμιση

Ευνοϊκή ρύθμιση για συντάξεις που βγήκαν από 1ης Ιουλίου 2015 έως 12 Μαΐου 2016 προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ, με την οποία δίδεται το δικαίωμα σε χιλιάδες συνταξιούχους που βγήκαν με ποσά της τάξης των 240 ευρώ, λόγω κατάργησης των κατώτατων ορίων, να ανακαλέσουν «σήμερα» τις αποφάσεις και να υπολογιστεί η σύνταξή τους με ευνοϊκότερο καθεστώς, λαμβάνοντας με όριο ηλικίας 67 και 15 ως 20 έτη την εθνική σύνταξη των 345 ως 384 ευρώ και το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης που κατ’ ελάχιστον βγαίνει στα 67 ευρώ.

Στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ (με ηλικία 62) και με 15 ως 20 έτη, το νέο ποσό που μπορούν να λάβουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν στο διάστημα από 1ης/7/2015 ως 12/5/2016 ξεκινά από 308 ευρώ με μειωμένη σύνταξη στα 62 και 15ετία και φτάνει στα 335 ευρώ με μειωμένη σύνταξη ΙΚΑ και 20ετία.

Το ποσό που είχαν λάβει χιλιάδες συνταξιούχοι, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, που αποχώρησαν στο διάστημα αυτό με μειωμένη σύνταξη ήταν στα 152 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που απεβίωσαν μετά τη σύνταξη, το ποσό της σύνταξης χηρείας περιορίστηκε στα 103 ευρώ. 

Ο νόμος που κατάργησε τα κατώτατα όρια συντάξεων είναι ο 4336/2015 στις υποπαραγράφους Ε1 και Ε3 (το τρίτο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.), με τον οποίο θεσπίστηκε υπολογισμός σύνταξης μόνον με βάση τα ένσημα και τις αποδοχές (οργανικό ποσό) χωρίς το παλιό κατώτατο όριο των 487 ευρώ.

Χιλιάδες συνταξιούχοι, δηλαδή, που θα είχαν με τον παλιό νόμο ένα ελάχιστο ποσό 487 ευρώ βρέθηκαν με συντάξεις των 250 ευρώ και σε περιπτώσεις μειωμένης με ποσά της τάξης των 152 ευρώ. 
Στην πράξη, λοιπόν, με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Απονομών Συντάξεων του ΕΦΚΑ, τα ποσά σύνταξης που απονεμήθηκαν με αίτηση από 1ης/7/2015 έως και 12/5/2016, και δεν είχαν κατώτατο όριο τα 487 ευρώ, αλλά έπεφταν στα 152 και τα 250 ευρώ, αυξάνονται ως τα 451 ευρώ γιατί θα κριθούν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που ναι μεν μειώνει συντάξεις, αλλά υπάρχει το πλαφόν της εθνικής σύνταξης που είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από τα 152 και τα 250 ευρώ.

Η βασική πρόβλεψη της εγκυκλίου, σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ, είναι ότι «στις περιπτώσεις κατά τις οποίες επήλθε μεταβολή της νομοθεσίας, ενώ η υπόθεση βρισκόταν σε εκκρεμότητα, και η μεταβολή αυτή δεν ελήφθη υπόψη κατά το χρόνο έκδοσης της διοικητικής πράξης (απόφαση σύνταξης), είναι δυνατή η ανάκλησή της προκειμένου το αίτημα να εξεταστεί με τις νέες διατάξεις, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τον ασφαλισμένο και εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα εκ μέρους του. Στις περιπτώσεις αυτές η έναρξη συνταξιοδότησης τοποθετείται στην ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας διάταξης.

 

Υπουργείο Εργασίας Επίδομα Παιδιά Αυτισμός

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top