Τρίτη 29 Σεπ 2020 21:32      

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες 

Η πρώτη διαμαρτυρία των αγροτών έχει προγραμματιστεί από τον  αγροτικό  σύλλογο γεωργών Βέροιας  την παρασκευή  12 Ιανουαρίου  το πρωί στον κόμβο της Κουλούρας  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αγρότες  «εκεί θα  διατρανώσουμε την αγανάκτηση μας και την διαμαρτυρία μας για όλα όσα συμβαίνουν στον αγροτικό χώρο και θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των αιτημάτων μας».

Στην Κατερίνη

Στην Εκάβη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αγροτών προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και τι μορφή θα έχουν, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 16  Ιανουαρίου  για τη μορφή του αγώνα, στη συνέλευση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.

Ασφαλιστικό – φορολογικό 
Οι αγρότες καλούνται να καταβάλλουν από 1/1/2017 εισφορές για κύρια σύνταξη που θα ανέλθουν σταδιακά, έως το 2022, στο 20% και για υγεία άμεσα στο 6,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου , από το 2017 οι εισφορές των περίπου 650.000 ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αγροτών συνδέονται με το εισόδημα, όπως γίνεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, αλλά με μια μεταβατική περίοδο τριών ετών.Ειδικότερα, το 2017 οι αγρότες  πλήρωσαν το 14% του εισοδήματός τους για εισφορά υπέρ σύνταξης, το 2018 θα καταβάλουν το 17% και από το 2019 και μετά το 20%. 

Οι αγρότες φορολογούνται  με την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων, με το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636-9.545 ευρώ, ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε. Πρακτικά, οι αλλαγές αυτές  επιφέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ, ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.

Τα αιτήματα 

Με τις νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες διεκδικούν  επίσης λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων είναι: Να μην ισχύσουν οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ.  Να μπει τέλος στις ανοιχτές τιμές. κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Μείωση του κόστους παραγωγής σε μέσα και εφόδια. να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και το πράσινο τέλος στο νερό, να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο κ.λπ.

Να υπάρχει ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. να μη γίνεται κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και η φορολόγηση να γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Επίσης, δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, αξιοπρεπείς συντάξεις στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. 

Διαμαρτυρία Αγρότες Αγροτικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top