Δευτέρα 26 Οκτ 2020 15:08      

«Ζήσαμε σκηνές αποκάλυψης στο Μάτι»

Ήταν έξι παρά περίπου απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όταν ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης με τέσσερα άτομα και άλλοι δύο Πιεριείς πυροσβέστες που επάνδρωσαν πυροσβεστικό όχημα των Γιαννιτσών ξεκίνησαν για την Αττική.

Η βάρδια τους συνέπεσε με την φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης.

Ένα από τα 15 οχήματα με 50 πυροσβέστες από την Κεντρική Μακεδονία που συνέδραμαν με αυτοθυσία στο πιο καταστροφικό και πολύνεκρο - όπως αποδείχθηκε - περιστατικό. Το όχημα της πυροσβεστικής Κατερίνης ήταν το πρώτο που έφτασε στο συμβάν από την περιφέρεια, στις 12.30 το βράδυ, έχοντας ήδη μια εικόνα για το τι συμβαίνει. Στο δρόμο, μάθαιναν από συναδέλφους τους ότι οι νεκροί γινόταν ολοένα και περισσότεροι. Όταν πια είχαν φτάσει στην περιοχή οι νεκροί έφταναν τους 25!

Ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Κώστας Γκούτζας είδαν «σκηνές αποκάλυψης», σκηνές που θα σόκαραν και τον πιο ψύχραιμο. Οι δύο πυροσβέστες με πολυετή θητεία και εμπειρία 15 και 10 χρόνια ο καθένας στο Πυροσβεστικό Σώμα, περιγράφουν σε συνέντευξη τους στο «Ο.Β» τις εφιαλτικές σκηνές που έζησαν και ζητούν συγνώμη που δεν μπόρεσαν να προσφέρουν περισσότερα.

Ήταν πόλεμος δεν ήταν φωτιά

 «Αυτό που είδαμε ήταν πόλεμος, δεν ήταν φωτιά» λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Γκούτζας. «Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα τέτοια πράγματα και μάλλον θα είναι και η τελευταία. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο περιστατικό με σκηνές πανικού, κόσμο να τρέχει, να κλαίει,  να καίγεται . Δεν προλάβαμε τον δυνατό αέρα, όμως οι εικόνες που είδαμε ήταν εικόνες πολέμου. Ο ουρανός βρέχει φωτιά, μας έλεγαν οι κάτοικοι,  σε χρόνο μηδέν που τους βρήκε όλους απροετοίμαστους. Η ορμή της φωτιάς λόγω του αέρα που έφτανε τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, η πυκνή βλάστηση  γύρω από τα σπίτια, δεν έδινε πολλά περιθώρια για ελπίδες».

«Ξεκινήσαμε για Νταού Πεντέλης στην πορεία μας είπαν να πάμε στην Ραφήνα και από εκεί κατευθείαν στο Μάτι με δασικό όχημα, λέει ο Γιάννης Ιωαννίδης.  Και οι τέσσερις πυροσβέστες παρότι το πρωτόκολλο λέει ότι οι δυο πρέπει να ξεκουραστούν για να αλλάξουν τους συναδέλφους τους μετά, κανείς δεν το σκέφτηκε. Όλοι μαζί για 24ωρα ρίχθηκαν στην μάχη.

Εμπόλεμη ζώνη

«Είδαμε μια εμπόλεμη ζώνη, μια επιχειρησιακή κατάσταση που δεν είχαμε έλθει αντιμέτωποι ποτέ στο παρελθόν, εξηγεί ο Γιάννης Ιωαννίδης. Δασική φωτιά, αστική φωτιά διάσωση και περισυλλογή ανθρώπων. Βλέπαμε σπίτια να καίγονται ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια και τρέχαμε να τους βρούμε . Να μην ξέρεις από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Δεν σβήναμε την φωτιά σώζαμε ανθρώπους και προσπαθούσαμε να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας . Να βλέπεις όλη αυτή την καταστροφή, τους  ανθρώπους να καίγονται , έπρεπε να συγκρατήσουμε το πώς νιώθαμε και να κάνουμε την δουλειά μας».

Συγκλονισμένοι οι δύο πυροσβέστες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχουν δει, τι έχουν ζήσει, τις εικόνες φρίκης, τις φωνές για βοήθεια, τις ζωές που χάθηκαν και αυτές που  σώθηκαν.

«Συγνώμη που δε βοηθήσαμε περισσότερο»

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή τους στην Κατερίνη  ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Κώστας Γκούτζας, συζητώντας για εκείνες τις μέρες που άλλαξαν την ζωή τους, περιγράφοντας αυτά που είδαν και κυρίως αυτά που ένιωσαν θέλουν να ζητήσουν συγνώμη που δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν περισσότερο. «Ήταν κάτι συνταρακτικό για μας, θέλαμε μόνο να σώσουμε ανθρώπους, δεν κοιτάξαμε τίποτα ούτε την κούραση ούτε τον καπνό, ούτε τις αναπνευστικές μάσκες που δεν είχαμε. Έχουμε συγκλονιστεί όλοι». 

Θέλουν να ευχαριστήσουν τους κατοίκους της περιοχής για την φροντίδα και την αγάπη με την οποία τους περιέβαλαν, που δεν την έχουν ξανανιώσει, με την ελπίδα να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα από φωτιές.

Αττική Πυρκαγιές Μάτι Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης Γιάννης Ιωαννίδης Κώστας Γκούτζας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top