Τρίτη 24 Νοε 2020 8:30      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζωή μετ` εμποδίων

Η σύγχρονη αντίληψη για την αναπηρία προσδιορίζει ότι άτομα με αναπηρία είναι τα άτομα με μακροχρόνιο σωματικό, ψυχικό, νοητικό ή αισθητηριακό πρόβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα εμπόδια μπορεί να δυσχεράνει την πλήρη και αποτελεσματική ένταξη του ατόμου στην κοινωνία με όρους ισοτιμίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είναι ένα εμπόδιο! Η έκκληση από τον κ Κυμπουρόπουλο για ίσες ευκαιρίες και όχι μόνο για επιδόματα και μόρια στα ΑμεΑ έτυχε ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ο υπουργός Πολάκης υπεραμύνθηκε των επιδομάτων και στάθηκε απέναντι στην επιταγή για ίσες ευκαιρίες. Τι ειρωνεία! ο αναπληρωτής υπουργός υγείας να μην γνωρίζει τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία , όπως τα ψήφισε ο ΟΗΕ και όπως τα κύρωσε η Ελληνική Bουλή το 2012.

Είναι ενοχλητική η νοοτροπία ορισμένων λειτουργών που αντί να φροντίσουν ώστε η Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οικοδομήσει μια κοινωνία όλων των πολιτών, εφησυχάζουν με την πολιτική επιδομάτων και μοριοδοτήσεων για να εξιλεωθούν για την ανεπάρκειά τους: ΔΕΝ θα έχω προσβάσιμους χώρους, ΔΕΝ θα καλλιεργήσω υπεύθυνους πολίτες , ΔΕΝ θα σεβαστώ πλήρως τις ανάγκες σου «ανάπηρε», ΑΛΛΑ ΜΗ ΜΙΛΑΣ σου δίνω επίδομα! Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η στήριξη των ατόμων με αναπηρία από πολλούς εκλαμβάνεται ως φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη.

Ειδικά στην περίπτωση της πατρίδας μας όπου καθημερινά τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων βρίθουν από περιπτώσεις επιδομάτων, όπως αυτό της… έγκαιρης προσέλευσης και της προθέρμανσης κινητήρων, η απαίτηση ενός ατόμου το επίδομα αναπηρίας να μην στοιχίζεται και να μην συμψηφίζεται στη συλλογική συνείδηση με τα υπόλοιπα είναι σίγουρα ένδειξη αξιοπρέπειας.

Και κάτι ακόμα ως προς τον υπουργό∙ η συμπεριφορά ενός ατόμου, πόσο μάλλον ενός πολιτικού ταγού, πρέπει να είναι ανάλογη με τα γεγονότα και με τη βαρύτητα τους, πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ο υπουργός Πολάκης πριν ασχοληθεί με τον κ Κυμπουρόπουλο θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθεί με άλλα γεγονότα της πολιτικής ζωής που αποδεικνύουν την κατάπτωσή της: να καυτηριάσει την ενθυλάκωση της σύνταξης από την υποψήφια ευρωβουλευτή κα Λουίζου, να στηλιτεύσει την τάχιστη προαγωγή της κας Μπαζιάνα σε θέση ΔΕΠ, να αποκηρύξει τον διορισμό της κας Νοτοπούλου και την άμεση απόσπασή της. Αντιθέτως, διάλεξε τον εύκολο αντίπαλο επιβεβαιώνοντας τα στερεότυπα που καυτηρίασε ο κ Κυμπουρόπουλος στην ανάρτησή του.

Ο κ Κυμπουρόπουλος και οποιοσδήποτε άλλος είναι στη θέση του θα συνεχίζει να είναι άτομο με αναπηρία όσο θα υπάρχουν άτομα σαν το υπουργό Πολάκη. Η κοινωνία μας χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και όραμα όπως ο κ Κυμπουρόπουλος και λιγότερα εμπόδια… Όλοι μας χρειαζόμαστε ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Δημήτρης Καραπούλιος

Γενικός- Οικογενειακός Ιατρός

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top