Τα αποτελέσματα των φετινών πανελληνίων εξετάσεων δεν ήταν ευχάριστα για όλους.
Χιλιάδες νέα παιδιά δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τώρα καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον τους. Το πρώτο, που πρέπει να σκεφτούν είναι ότι «δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου».
Λύσεις υπάρχουν, αρκεί κάποιος να εξετάσει με ψυχραιμία όλα τα δεδομένα, που έχει στη διάθεση του καθώς το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν αποτελεί μονόδρομο για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών είναι σίγουρα δύσκολη για όσους δεν «πέρασαν» και γι΄ αυτό χρειάζεται χρόνος και ψυχραιμία ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.
Οι επιλογές είναι αρκετές αρκεί να ξέρει κάποιος τι θέλει να κάνει όσον αφορά στις σπουδές και το επάγγελμα, που θα ήθελε ν΄ ακολουθήσει, έχοντας επιπλέον υπόψη του ότι τώρα πια ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια του βίου του θα αλλάξει πολλές φορές επαγγελματική κατεύθυνση.
Οι λύσεις πάντως στις οποίες εστιάζουν οι περισσότεροι νέοι είναι οι εξής:
Χιλιάδες επιτυχημένοι σήμερα άνθρωποι δεν κατάφεραν να εισαχθούν με την πρώτη στη σχολή της επιλογής τους. Επανέλαβαν την προσπάθεια δεύτερη φορά και κατέκτησαν το όνειρό τους. Η επιλογή αυτή δεν είναι εύκολη και εμπεριέχει ρίσκο. Όμως όποιος το αποφασίσει έχει μπροστά του άφθονο χρόνο να μελετήσει σκληρά και έχοντας την προηγούμενη εμπειρία των Πανελλαδικών να πετύχει το στόχο του. Ταυτόχρονα θα έχει το χρόνο να αναζητήσει με ηρεμία και εναλλακτικές επιλογές για την περίπτωση μιας δεύτερης αποτυχίας.
Επιλέγεις να σπουδάσεις σε ένα κολέγιο
Τα Κολέγια – Μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων, είναι ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία συνεργάζονται κατ’ αποκλειστικότητα με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές της χώρας που εδρεύουν. Οι συνεργασίες αυτές βασίζονται σε συμφωνίες πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising), οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Τα πτυχία που απονέμονται από ξένα πανεπιστήμια, μετά την ολοκλήρωση σπουδών που πραγματοποιούνται σε Κολέγια στην Ελλάδα, αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.). Οι αποφάσεις που χορηγούνται από το Σ.Α.Ε.Π. αναγνωρίζονται πλήρως τόσο για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα όσο και για την εξέλιξη (βαθμολογική και μισθολογική) των υπαλλήλων σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου 276/2015. Περισσότερες πληροφορίες για την ισχύουσα νομοθεσία περί της αναγνώρισης των πτυχίων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων http://www.ellinikakollegia.gr/.
Επιλέγεις κάποια ειδικότητα με μέλλον σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ
Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΙΕΚ) δημόσια και ιδιωτικά έχουν την… τιμητική τους τα τελευταία χρόνια καθώς οι ειδικότητες που προσφέρουν είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και οι απόφοιτοι βρίσκουν γρήγορα δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν. Όταν μιλάμε για ΙΕΚ, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε σπουδές όχι μόνο γι΄ αυτούς που δεν εισήχθησαν στα ΑΕΙ αλλά και σε αυτούς που θέλουν ν΄ αποκτήσουν επαγγελματική εξειδίκευση και γνώσεις σε σύγχρονες ειδικότητες οι οποίες θα τους οδηγήσουν ευκολότερα σε θέσεις εργασίας . Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) είναι φορείς που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση. Μπορείς να εγγραφείς σε ΙΕΚ αν είσαι απόφοιτος, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), ΣΕΚ, ΙΕΚ ακόμη και ΑΕΙ.
Διάρκεια φοίτησης
Η φοίτηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχει διάρκεια 5 εξάμηνα, 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης (1200 ώρες),1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας (1050 ώρες) και μπορεί να ξεκινήσει κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ οι σπουδαστές έχουν πολλά προνόμια και δυνατότητες , ενώ η πρακτική άσκηση των σπουδαστών στις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς είναι πρωτεύον μέλημά καθώς το ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν συνεργασίες με εκατοντάδες επιχειρήσεις και στηρίζουν τα παιδιά ώστε να βρουν δουλειά άμεσα .
Μάλιστα ορισμένα διατηρούν γραφεία Εργασίας και Εξειδικευμένους Συμβούλους Καριέρας, οι οποίοι προσφέρουν επαγγελματικές συμβουλές και καθοδήγηση για τα πρώτα επαγγελματικά βήματα. Βοηθούν στη σύνταξη βιογραφικών, ενημερώνουν για τις διαθέσιμες θέσεις που σχετίζονται με την ειδικότητά τους, προωθούν βιογραφικά , διοργανώνουν ημερίδες και σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και Ημέρες Καριέρας, ώστε σπουδαστές και απόφοιτοι να έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών.
Σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου
Τα δυο δημόσια πανεπιστήμια του νησιού δέχονται κάθε χρόνο Έλληνες φοιτητές οι οποίοι συνήθως καταθέτουν μηχανογραφικό κάθε Ιούλιο. Οι θέσεις όμως είναι περιορισμένες και για αυτό οι περισσότεροι καταφεύγουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πληρώνοντας φυσικά δίδακτρα.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν κάποιες εκπτώσεις ανάλογα με τους βαθμούς των φοιτητών στα απολυτήρια λυκείων. Για αριστούχους μαθητές με βαθμό πέραν του 19 από τα 20 προσφέρονται εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και το 75%.
Εκπτώσεις μπορεί να προσφερθούν και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών. Οι δημοφιλέστεροι κλάδοι σπουδών είναι η διοίκηση επιχειρήσεων, νομικά, επαγγέλματα υγείας, μηχανικής και κοινωνικών επιστημών και πάρα πολλές ακόμη.
Συνεπώς, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Κύπρο μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να ζητήσουν τις πληροφορίες που θέλουν. Όλα τα ιδρύματα έχουν εξαιρετικές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες από όπου μπορείτε να αντλήσετε τις πληροφορίες που θέλετε. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από ίδρυμα σε ίδρυμα και καλό θα ήταν να πάρετε τις σχετικές πληροφορίες απευθείας από το καθένα.
Τα περισσότερα ιδρύματα έχουν καταπληκτικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια και προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες για τις σπουδές των νέων .
Έχουν συνεργασίες με πολύ γνωστά ονόματα μόνιμων καθηγητών αλλά και επισκεπτών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Επίσης, κάποια έχουν συνάψει συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια .
Η έντονη διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας αποτελεί μία ακόμη παράμετρο που καθιστά την Κύπρο τον ιδανικό προορισμό για φοιτητές. Και αυτό διότι τα κορυφαία Ιδρύματά της προσφέρουν στους σπουδαστές την απαραίτητη ανάπτυξη δεξιοτήτων για την άμεση ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Πανεπιστήμια του εξωτερικού
Για να επιλέξει κάποιος αυτές τις σπουδές θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο ώστε να εντοπίσει τη χώρα, το πανεπιστήμιο και την ειδικότητα που επιθυμεί. Φυσικά πρόκειται για ιδανική λύση αλλά προϋποθέτει οικονομική δυνατότητα από την πλευρά της οικογένειας.
Όλα τα πανεπιστήμια των ξένων χωρών διαθέτουν καταπληκτικές ιστοσελίδες από τις οποίες μπορείτε να πάρετε τις πρώτες πληροφορίες και στη συνέχεια να έχετε απευθείας επαφή με το ίδρυμα που σας ενδιαφέρει.
Πολλά πανεπιστήμια δέχονται αιτήσεις ακόμη και τώρα και μια επιπλέον πηγή πληροφοριών αποτελούν τα γραφεία εκπαίδευσης των πρεσβειών κάθε χώρας στην Ελλάδα.
Πηγή: https://www.ethnos.gr/