Γιατί οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στον εμβολιασμό τόσο μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Του Κωνσταντίνου Κατσάρα
Κορονοϊός. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, εμβολιάστηκαν περισσότεροι από διπλάσιοι άνθρωποι κατά του Covid-19 από ότι στη Γερμανία και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ.), το 61 τοις εκατό του πληθυσμού είχε ήδη έως τις 16 Απριλίου εμβολιαστεί κατά του Covid – 19. Στις ΗΠΑ, ήταν 59,3%. Αλλά στη Γερμανία, ήταν μόνο 24,8 τοις εκατό. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.140, 795 εμβολιασμοί. Από αυτούς με τη 1η δόση 2. 200 000 και με τη 2η δόση περίπου 945. 340 άτομα. Οι ρυθμοί εμβολιασμού στη Γερμανία, Ελλάδα όπως και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ήταν σχετικά πιο βραδείς. Πολλοί πολίτες είχαν εκνευριστεί όχι μόνο με τη γραφειοκρατία, αλλά και την έλλειψη εμβολίων. Αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κορυφαίοι επιδημιολόγοι θα πρέπει να πλησιάσουμε στο 60% – 70% για να θεωρήσουμε ότι έχουμε αποκτήσει «ανοσία αγέλης», καταλαβαίνετε, ότι χρειάζεται ακόμη πολύ υπομονή.
- Υπάρχουν πιθανώς πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Και ιδιαίτερα συγκεκριμένα θέματα, όπως ο φόβος των παρενεργειών έχουν επιβραδύνει τους εμβολιασμούς στην ΕΕ. Αλλά ένα άλλο πράγμα που φαίνεται να έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι ότι οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αντέδρασαν νωρίς, ώστε να εξασφαλίσουν αρκετά εμβόλια.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε στα τέλη του 2020 μια κατά του Covid – 19 επείγουσα χρήση έκτακτης ανάγκης. Τον Απρίλιο του 2020, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου Patrick Vallance (Πάτρικ Βαλάνς) και μια επιχειρηματίας κεφαλαίων υψηλού κινδύνου με την επωνυμία Kate Bingham (Καίτη Μπίνγκχαμ) δημιούργησαν μια Ειδική Ομάδα (Taskforce) για τα Εμβόλια.
- Η Ειδιkή αυτή Ομάδα ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας Alok Sharma (Άλοκ Σάρμα ) να διερευνήσει, ποιες από τις εταιρείες θα μπορούσαν να παράγουν πιθανόν τα πρώτα εμβόλια. Στη συνέχεια, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγειλε εμβόλια σ’ αυτές τις εταιρείες, παρόλο που εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ νωρίς για να γνωρίζουν αν θα πετύχαιναν.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο για εμβόλια Covid – 19 τον Ιούνιο του 2020 με την βρετανοσουηδικών συμφερόντων AstraZeneca (Oxford-Astra-Zeneca). Το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγελλε από αυτά τα εμβόλια 100 εκατομμύρια δόσεις. Αυτή η πολύ μεγάλη παραγγελία μπορεί να οφείλεται στο φιλμ του Έτους 2011 με το τίτλο ” Η μεταδοτική αρρώστια”.
- Ένα μήνα αργότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγελλε επίσης το εμβόλιο Pfizer-BioNTech. Αρχικά, παρήγγελλε 30 εκατομμύρια δόσεις, αλλά τον Οκτώβριο η παραγγελία αυξήθηκε σε 40 εκατομμύρια.
- Τον ίδιο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη συμφωνήσει το πρώτο συμβόλαιο εμβολίων, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε ένα διαθέσιμο προϋπολογισμό για την αγορά εμβολίων ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πρόγραμμα εμβολίων του Προέδρου Τραμπ -Επιχείρηση Αστραπή- υπήρχε ήδη ένας προϋπολογισμός 10 δισ. Δολαρίων.
- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε χρήματα απευθείας στις φαρμακευτικές εταιρείες και συνεργάστηκε στενά μαζί τους για να παράσχουν εμβόλια Covid – 19 αποκλειστικά για αυτούς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πλήρωσε για την ανάπτυξη, τις κλινικές δοκιμές και κατασκευή εμβολίων. Εάν ένα εμβόλιο δεν επιτύγχανέ (πετύχαινε) και δεν εκπλήρωνε τις απαιτούμενες προσδοκίες, η φαρμακευτική εταιρεία δεν θα έχανε τα χρήματα της.
- Ο Δρ. Moncef Slaoui (Μόνκεφ Σλάουι), ο οποίος εργάστηκε στην «Επιχείρηση Αστραπή), δήλωσε: «(ήταν) πολύ σημαντικό να είμαστε ένας πλήρης, ενεργός εταίρος στην ανάπτυξη και την παρασκευή του εμβολίου ( οι δικοί μας οι «παλαιοί» θα λέγαν « πρέπει να είσαι στο κεφάλι τους και να του ελέγχεις). Και αυτό από τις αρχές.
- Ο Slaoui είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το κατάλαβαν αυτό και είχαν τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν γύρω από τις απαιτούμενες επιχειρησιακές στρατηγικές. «Αν είσαι στο τραπέζι από την πρώτη μέρα και έχεις ήδη γι’ αυτό πληρώσει, βέβαια θα επιλέξεις και πρώτος από το κατάλογο φαγητών και θα γευματίσεις ασφαλώς και πρώτος, είπε ο Slaoui. Στα Ελληνικά: Όποιος πάει πρώτος στο μήλο, αλέθει και πρώτος.
- Αλλά παρά τα πρώτα προβλήματα, ο Σλάουι είπε, ότι οι Ευρωπαίοι δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα. Συνεχίζοντας είπε στους New York Times ότι οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη είναι περίπου πέντε εβδομάδες πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η προμήθεια εμβολίων αναμένεται να αυξηθεί. Ο Σλάουι επί πλέον τόνισε: “Είναι πλέον πολύ αργά για τους Ευρωπαίους να πάρουν την πρώτη «μπουκιά», αλλά βρίσκονται σε καλή θέση.”