Eurovision 2021: Μια δεύτερη μουσική ευκαιρία για τους διαγωνιζόμενους
Ιδιαίτερος θα είναι ο διαγωνισμός του τραγουδιού, που θα διεξαχθεί στην σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.
Όταν ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ακυρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο Vasil Garvanliev, που θα εκπροσωπούσε τη Βόρεια Μακεδονία δυσαρεστήθηκε. «Όλη μου τη ζωή, δούλευα για να φτάσω εκεί και το ταξίδι μου δεν ξεκίνησε καν. Ήμουν συντετριμμένος», είπε στους «New York Times» o 36χρονος. Για τον Garvanliev αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια θαυμαστές της εκδήλωσης, η Eurovision είναι κάτι παραπάνω από έναν λαμπρό διαγωνισμό τραγουδιού. «Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του τραγουδιού», τόνισε ο ίδιος.
Αρκετούς μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ο Garvanliev κλήθηκε τελικά να εμφανιστεί στον φετινό διαγωνισμό. Πρόκειται για μία από τις 26 εμφανίσεις -ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που επιστρέφουν από την Eurovision 2020. Προγραμματισμένος για τις 22 Μαΐου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο 65ος διαγωνισμός θα είναι ο περίεργος που έχει διεξαχθεί ποτέ. Η αρένα θα έχει χωρητικότητα 20%, με μόλις 3.500 άτομα να δίνουν το «παρών» καθισμένοι προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου.
«Πρόβα» για το μέλλον
Για την ολλανδική κυβέρνηση το event θα αποτελέσει μέρος μιας σειράς δοκιμών για να δει πως μπορεί να πραγματοποιήσει και άλλα μεγάλα γεγονότα στο μέλλον με ασφάλεια. Σημειώνεται ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν κάνει ηχογραφήσει ήδη τα τραγούδια τους σε περίπτωση που νοσήσουν και δεν μπορούν να ανέβουν στην σκηνή. Ίσως όμως το πιο ασυνήθιστο είναι ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι που θα επιστρέψουν θα ερμηνεύσουν ένα διαφορετικό τραγούδι από αυτό που είχαν προγραμματίσει για την εκδήλωση του 2020. Σε έναν διαγωνισμό που όλα κρίνονται σε μερικά λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί το τραγούδι, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε κάθε περίσταση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή της Ισλανδίας με τον Dadi Freyrα και το συγκρότημά του Gagnamagnid. Πέρυσι ήταν ο αγαπημένος του κοινού και φαβορί για τη νίκη με το τραγούδι «Think About Things», που είχε γράψει για το νεογέννητο παιδί του. Το βίντεο του τραγουδιού, μέχρι να ακυρωθεί η Eurovision, είχε εκατομμύρια views στο YouTube και έγινε viral στο Twitter και στο TikTok. «Άλλαξε τη ζωή μου, αυτό το τραγούδι», είπε ο Freyr σε συνέντευξη του. Φέτος, θα τραγουδήσει το «10 Years», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον γάμο του. Το κομμάτι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει viral, αλλά ο Freyr είπε ότι δεν τον ενοχλεί αυτό. «Δεν πήγα να προσπαθήσω να αναδημιουργήσω την επιτυχία, γιατί ξέρω ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Η τύχη πρέπει να είναι μέρος αυτής» σχολίασε ο Ισλανδός καλλιτέχνης.
Η περίπτωση της Αυστραλίας:
Τέσσερις άλλοι τραγουδιστές που επιστρέφουν επίσης από πέρυσι δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους ότι η πανδημία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησαν όταν έγραφαν το καινούριο τραγούδι. «Για τους πρώτους τρεις ή τέσσερις μήνες της πανδημίας, δεν έγραψα τίποτα», δήλωσε η Jessica Alyssa Cerro, που θα διαγωνιστεί για την Αυστραλία. «Έφτασε ο Νοέμβριος και έλεγα ότι μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να δουλεύω το τραγούδι της Eurovision.», πρόσθεσε. Πάντως, η Αυστραλιανή δεν θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να αγωνιστεί, αφού οι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι η συμμετοχή της ήταν ρίσκο λόγω του ιού. Αντ ‘αυτού, οι οπαδοί της Eurovision θα παρακολουθήσουν τη συμμετοχή βιντεοσκοπημένη. «Θα ήταν τόσο άσχημο αν ήμουν το άτομο που έφερνε τον κοροναϊό πίσω στην Αυστραλία, όπου καθόμαστε στα στάδια, περνώντας καλά, χορεύουμε και αγγίζουμε ο ένας τον άλλον», είπε.
Ο Jeangu Macrooy από την Ολλανδία, δήλωσε από την μεριά του ότι δεν είχε καθόλου έμπνευση. «Δεν είχα έμπνευση από πουθενά. Απλά καθόμουν μέσα», τόνισε και αυτός στους «New York Times». Tον Δεκέμβριο επηρεασμένος από τα γεγονότα στην Αμερική με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έβαλε σε σειρά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και έγραψε το «Birth of a New Age», με το οποίο ευελπιστεί να «μιλήσει» σε όλους όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων. «Είναι μια ωδή στους ανθρώπους που διεκδικούν τον χώρο τους και λένε ότι αξίζουν τον σεβασμό και το να γίνουν αποδεκτοί για αυτό που είναι», σχολίασε ο Ολλανδός.