ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Ο Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών κ.Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ [30-6-21] με τον τίτλο «Γαία πυρί μιχθήτω στην Εκκλησία..» εξ αφορμής του επιτεθέντος με βιτριόλι στους Ιεράρχες Αρχιμανδρίτη, κάνει λόγο για τα προσόντα και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι Λειτουργοί του Υψίστου.
Μεταξύ των άλλων αναφέρεται στους επιλήσμονες της αποστολής των κληρικούς, που επέλεξαν την ιεροσύνη για επαγγελματική αποκατάσταση ή για κάλυψη κάποιων αδυναμιών , αποτυχιών και απογοητεύσεών τους, καθώς και για την ευθύνη κάποιων Επισκόπων που χειροτονούν ανεξέλεγκτα άτομα ακατάλληλα για το αποστολικό τους έργο. Στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση ο κ. Καθηγητής υποστηρίζει ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να έχει τα δικά της Εκπαιδευτήρια για την κατάρτιση των υποψηφίων κληρικών, για την καταλληλότητα των οποίων θα έπρεπε να διενεργείται ψυχιατρικός έλεγχος από ειδική επιτροπή.
Δεν γνωρίζω τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση των κληρικών, θεωρώ ωστόσο ότι η φοίτησή τους στις Θεολογικές Σχολές και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες παρέχουν επαρκή επιστημονική κατάρτισή τους για το έργο που προορίζονται να αναλάβουν. Δεν αρκούν όμως τα πτυχία και οι μεταπτυχιακές σπουδές για την ανάληψη του ιεραποστολικού έργου των κληρικών, απαιτείται να προηγηθεί μακρά άσκηση, δοκιμασία και εξαγνισμός του υποψηφίου ιερέα.
Δράττομαι της ευκαιρίας να παραθέσω όσα σχετικά με το θέμα των υποψηφίων κληρικών είχε υποστηρίξει ο διακεκριμένος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Βασίλειος Έξαρχος, τότε που φοιτούσα ο ίδιος [1956-1960]. Πέραν της καλής σχετικής εκπαίδευσης ο Καθηγητής, υπογράμμιζε ότι ο υποψήφιος προς χειροτονία πρέπει: 1] Να έχει συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας του, ώστε να έχει την σχετική ωριμότητα. 2] Μετά την αποφοίτηση του από τη σχετική Σχολή να θητεύσει για μια τριετία, οιονεί ως ασκούμενος μοναχός, σε κοινοβιακή Μονή του Αγίου Όρους, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμά της και 3] Να έχει την «έξωθεν καλή μαρτυρία», η οποία να επιβεβαιώνεται μετά από επισταμένη κοινωνική έρευνα από Κοινωνικό Λειτουργό της οικείας Μητρόπολης, στην οποία θα προσλαμβάνονταν ο υποψήφιος κληρικός. Θεωρώ ότι με τήρηση των μέτρων αυτών θα ελαχιστοποιούνταν τα παρουσιαζόμενα κατά καιρούς φαινόμενα παρεκτροπών στον εκκλησιαστικό χώρο.