ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ- ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
«Το παιγνίδι του Καλαμαριού» [«Squid Game”], μια Νοτιοκορεάτικη σειρά, που προβάλλεται από το Netflix, πήρε διαστάσεις και στη χώρα μας με την μανιώδη παρακολούθησή του από παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο τηλεπαιχνίδι, που προβάλλει την βία, το έγκλημα και το θάνατο των συμμετεχόντων ανέργων και περιθωριακών με στόχο το κέρδος ενός μεγάλου χρηματικού επάθλου. Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αναστατωθεί από τον κίνδυνο μίμησης των διαδραματιζομένων από τους ανώριμους μαθητές που συγχέουν την εικονική με την αληθινή πραγματικότητα και έρχονται σε οξείες αντιπαραθέσεις με τα παιδιά, που είναι γαντζωμένα στις οθόνες τους, απολαμβάνοντας σκληρές σκηνές βίας και αιματηρών επεισοδίων.
Το τηλεοπτικό αυτό παιγνίδι φέρνει για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα το πρόβλημα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τόσο από ενήλικες, όσο από παιδιά και εφήβους. Το διαδίκτυο αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης, ενημέρωσης, επικοινωνίας και διασκέδασης, παρέχοντας σημαντικά οφέλη στον σύγχρονο άνθρωπο. Ωστόσο η αλόγιστη , ανεύθυνη και η άνευ ορίων χρήση του μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες βλάβες στην ψυχοσωματική υγεία και την διαμόρφωση της προσωπικότητας των ανυποψίαστων νέων ανθρώπων. Οι έφηβοι περνούν σήμερα ώρες ολόκληρες μπροστά στις οθόνες των Η/Υ, των smart phones κινητών και tablet τους, απορροφημένοι από την μαγεία της ζωντανής εικόνας που τούς φέρνει σε επαφή με ανθρώπους της υποκουλτούρας, της πορνογραφίας, της παιδεραστίας, του εγκλήματος, του τζόγου και των ναρκωτικών. Σπαταλιέται έτσι άδικα πολύτιμος δημιουργικός χρόνος που μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά σε μια επιτυχημένη επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική τους αποκατάσταση.
Σύμφωνα με επίσημες έρευνες οι εθισμένοι στο διαδίκτυο νέοι εμφανίζουν σοβαρές ψυχολογικών διαταραχές, νιώθουν μοναξιά , κατάθλιψη, γίνονται επιθετικοί, έχουν κακή απόδοση στο σχολείο ή την εργασία τους και εμφανίζουν αισθήματα στέρησης, όπως αυτά των ναρκομανών, εάν στερηθούν των ηλεκτρονικών συσκευών τους έστω και μικρό χρονικό διάστημα. Πέραν αυτών η καθιστική ζωή και η προσήλωση στις οθόνες δημιουργεί προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαταραχές οράσεως, αϋπνίες κ.α. Όσον αφορά δε τους ενήλικες η πολύωρη χρήση του διαδικτύου, η απομόνωσή τους, καθώς και η δημιουργία σχέσεων με τρίτα πρόσωπα, αποτελεί πολλές φορές αιτία ενδοοικογενειακής βίας και διαζυγίων.
Το πρόβλημα της χρήσης του διαδικτύου είναι τεράστιο και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από την Πολιτεία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με συχνή προβολή ειδικών εκπομπών και σποτ, καθιέρωση ενημερωτικών μαθημάτων στα σχολεία και έκδοση ειδικού ενημερωτικού εντύπου για γονείς και μαθητές. Η ευθύνη είναι όλων μας. Και δεν πρέπει να αργούμε, διότι «οι καιροί ου μενετοί»