Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι όρος που πρωτοεμφανίστηκε το 2011 στη Γερμανία και συζητήθηκε ευρεως στο Νταβος το 2016. Συχνά αναφέρεται και ως IIoT ή έξυπνη βιομηχανία. Αναφέρεται σε μια νέα φάση της εν ήδη σε εξέλιξη βιομηχανικής επανάστασης η οποία επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη διασύνδεση, στην αυτοματοποίηση, στη μηχανική μάθηση και στα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τεχνικές που εμπλέκονται είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ρομποτική, το διαδίκτυο των πάντων (IoΕ), τα αυτόνομα οχήματα, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η επιστήμη υλικών, η αποθήκευση ενέργειας, τα μεγάλα δεδομένα καθώς και η κβαντική πληροφορική.
Η παρουσία της τέταρτης επανάστασης είναι, αναπόφευκτα πλέον, δεδομένη. Αναπτύσσεται σταδιακά, αλλά με σταθερό ρυθμό, με τη μορφή πολλών μικρών διεσπαρμένων πυλώνων, οι οποίοι αναμφίβολα, συνεχώς κάνουν αισθητή την παρουσίασή τους στη ζωή μας.
Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ιστορικής περιόδου είναι η ταχύτητα, όπου σε αντίθεση με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, εξελίσσεται με εκθετικό και όχι γραμμικό ρυθμό. Είναι το αποτέλεσμα του σημαντικού εύρους και βάθους ενός πολύπλευρου και εσωτερικά διασυνδεδεμένου σύγχρονου κόσμου. Ενός κόσμου ο οποίος χρησιμοποιεί ως βάση την ψηφιακή επανάσταση μέσω της οποίας συνδυάζονται πολλαπλές τεχνολογίες. Τις τεχνολογίες, με άλλα λόγια, που αφορούν στην τεχνική εφαρμογή της (θεωρητικής) επιστημονικής γνώσης, που οδηγούν, με ασφάλεια, σε πρωτοφανείς αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ρηξικέλευθες προσεγγίσεις οι οποίες ανοίγουν νέους δρόμους και τρόπο σκέψης οριοθετώντας μία τομή σε σχέση με τα καθιερωμένα ή γνωστά έως την εμφάνισή τους όπως το μετασχηματισμό ολόκληρων συστημάτων χωρών, εταιρειών, βιομηχανιών και γενικότερα της κοινωνίας στο σύνολό της.
Για να κατανοήσουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και να απαντήσουμε στα ερωτήματα όπως τι είναι, γιατί και πώς έλαβε χώρα, είναι χρήσιμο και άκρως διαφωτιστικό να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε αρχικά πώς και για ποιον λόγο αναπτύχθηκε η μεταποιητική βιομηχανία κατά τον 19ο αιώνα. Υπάρχουν τέσσερις διαχρονικά διαφορετικές διαδοχικές βιομηχανικές επαναστάσεις που ο κόσμος είτε έχει υποστεί είτε συνεχίζει να υφίσταται σήμερα.
Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση
Είναι η ιστορική περίοδος, καθώς και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων τεχνικών, οικονομικών και πολιτισμικών, οι οποίες οδήγησαν στην «εκβιομηχάνιση» της κοινωνίας στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των ετών 1760 – 1860. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, η εκμηχάνιση της παραγωγικής διαδικασίας αντικατέστησε την πρότερη χειρωνακτική εργασία με τη χρήση νερομηχανών, ατμομηχανών και άλλων τύπων εργαλειομηχανών.
Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση
Η περίοδος από το τέλος του 19ου (1870) ως τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελεί το χρονικό διάστημα της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης. Χαρακτηρίζεται από τη μαζική παραγωγή και χρήση του ηλεκτρισμού ως πηγή ενέργειας για την παραγωγική διαδικασία και κατανάλωση. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια συνέβαλε, επίσης, αποφασιστικά στην κατασκευή ευέλικτων ηλεκτροκινητικών εργοστασιακών μηχανών.
Η περίοδος αυτή, σηματοδοτείται, επιπρόσθετα, από την αξιοσημείωτη βελτίωση των διεθνών επικοινωνιών με την εξέλιξη του τηλέγραφου και αργότερα του τηλεφώνου. Επιπλέον, παρατηρείται μια εντυπωσιακή ανάπτυξη των μεταφορικών μέσων όπως ο σιδηρόδρομος, τα ατμόπλοια και μετέπειτα το αυτοκίνητο, με συνέπεια την ανάπτυξη των διεθνών μεταφορών. Τεράστια ήταν, επίσης, η συμβολή του χάλυβα στην αύξηση της παραγωγικότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι έννοιες μαζικής παραγωγής εισήχθησαν ως γραμμές συναρμολόγησης για την αύξηση της παραγωγικότητας.Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση
Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση εγκαινιάστηκε μετά το 1945 και ανεπτυξε ταχυτητα με την εισοδο των Ηλεκτρονικων Υπολογιστων στην ζωη μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι μεταφορές και οι επικοινωνίες εξελίχθηκαν περαιτέρω με θεαματικές καινοτομίες στα αγαθά μαζικής κατανάλωσης, όπως το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, η τηλεόραση, το τηλέφωνο, το φαξ και από τη δεκαετία του 1980 με την εμφάνιση του Διαδικτύου.
Η ηλεκτρονική τεχνολογία – και τελικά η τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών – αποτελεί τον κύριο και κεντρικό στόχο των ερευνητών και κατασκευαστικών εταιρειών. Ενσωματώνεται αναγκαία στο σύστημα λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων. Η αναλογική και μηχανική τεχνολογία υποχωρεί και δίνει προβάδισμα και έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία και το λογισμικό αυτοματισμού.
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (4ΒΕ)
Τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (4ΒΕ). Αυτή χαρακτηρίζεται από την ευφυή εκμάθηση/αυτό-εκπαίδευση των ίδιων των Μηχανών (Machine Learning), την επιστήμη των Δεδομένων (Data Science) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) που συνδυαστικά δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες. Στον πυρήνα της 4ΒΕ βρίσκονται οι συντελούµενες αλλαγές στα µέσα παραγωγής και στους τρόπους προώθησης και κατανάλωσης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αλµατώδεις τεχνολογικές εξελίξεις στους τοµείς της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοηµοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταλλάσει τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, δημιουργώντας προκλήσεις για την κοινωνία, την πολιτική, τις διεθνείς γεωπολιτικές σχέσεις, επαναχαράσσοντας τη σχέση ανθρώπου – μηχανής.
Η 4ΒΕ αφορά, επιπλέον, στις «έξυπνες» διασυνδεδεµένες µηχανές καθώς και στη διαδραστική λειτουργία των µηχανών και στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και µηχανών. Στον πυρήνα της 4ΒΕ βρίσκονται, επίσης, σηµαντικές εξελίξεις οι οποίες λαµβάνουν σήµερα χώρα όχι µόνο στην προαγωγή της τεχνητής νοηµοσύνης αλλά και σε άλλους κρίσιµους τοµείς όπως η νανοτεχνολογία, η φωτονική, τα προηγµένα υλικά και η βιοτεχνολογία. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε νέες, «επαναστατικές» προσεγγίσεις σε ποικίλα επιστηµονικά πεδία όπως είναι η γονιδιωµατική ανάλυση και τα φάρµακα για εξατοµικευµένη περίθαλψη, οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας ή οι κβαντικοί υπολογιστές. Είναι ακριβώς η σύµπτυξη όλων αυτών των τεχνολογιών και η ισχυρή διασύνδεση επιµέρους τοµέων που σχετίζονται µε τη φυσική, τη βιολογία και την πληροφορική που καθορίζουν την 4ΒΕ.
Κατά συνέπεια, η 4ΒΕ μεταφέρει την ψηφιακή τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, με τη βοήθεια της διασύνδεσης μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), της πρόσβασης σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και της εισαγωγής κυβερνοφυσικών συστημάτων. Επομένως, η 4ΒΕ προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη, διασυνδεδεμένη και ολιστική εικόνα της κατασκευής. Συνδέει, ως εκ τούτου, το φυσικό με το ψηφιακό περιβάλλον και επιτρέπει την καλύτερη συνεργασία και πρόσβαση μεταξύ οργανωτικών ενοτήτων, συνεργατών, πωλήσεων, προϊόντων και ανθρώπων. Επιπλέον, η 4ΒΕ παρέχει στους ηγέτες των επιχειρήσεων καλύτερο έλεγχο και κατανόηση όλων των πτυχών της επιχείρησης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν τις λειτουργικές διαδικασίες ώστε να προωθήσουν την ανάπτυξη.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταστεί καλύτερα κατανοητή η έννοια της έξυπνης κατασκευής είναι να σκεφτεί κάποιος πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην επιχείρησή του ή σε μια επιχείρηση παρόμοια με τη δική του. Ακολουθούν τρεις τομείς χρήσης που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανοήση της αξίας της 4ΒΕ σε μια μεταποιητική επιχείρηση:
(1). Βελτιστοποίηση της αλυσίδας διανομής (Supply Chain Management (SCM)
Οι λύσεις 4ΒΕ παρέχουν στις εταιρείες αυξημένη διαφάνεια, έλεγχο και διαθεσιμότητα δεδομένων σε όλη την αλυσίδα διανομής (Α.Δ.). Χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες Α.Δ. οι εταιρείες μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην αγορά γρηγορότερα και φθηνότερα και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα, γεγονός που τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των λιγότερο αποδοτικών ανταγωνιστών τους.
(2). Προγνωστική συντήρηση / προγνωστική ανάλυση
Οι λύσεις της 4ΒΕ δίνουν στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να προβλέπουν πιθανά προβλήματα πριν αυτά πραγματικά εμφανιστούν. Χωρίς σύστημα IoT στο εργοστάσιό σας, η προληπτική συντήρηση πραγματοποιείται με βάση ρουτίνες ή χρονοδιαγράμματα. Με άλλα λόγια, είναι μια χειρωνακτική εργασία. Με τα ενεργά συστήματα IoT, η προληπτική συντήρηση πραγματοποιείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αυτόματα και αποτελεσματικότερα. Τα συστήματα μπορούν να ανιχνεύσουν πότε μπορεί να προκύψουν προβλήματα ή πότε απαιτείται επισκευή των μηχανημάτων. Παρέχουν, επομένως, την ευκαιρία να επιλυθούν πιθανά προβλήματα προτού εξελιχθούν σε μεγάλα προβλήματα. Η προγνωστική ανάλυση επιτρέπει, επιπρόσθετα, στις εταιρείες όχι μόνο να θέτουν ερωτήσεις όπως “Τι συνέβη;” ή “Γιατί συνέβη;” αλλά και ερωτήσεις πρόληψης όπως “Τι θα συμβεί;” και “Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί αυτό;” Αυτός ο τύπος ανάλυσης επιτρέπει στους κατασκευαστές τη μετάβαση από την προληπτική στην προγνωστική συντήρηση.
(3). Συνεχής παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων και βελτιστοποίηση τους
Οι λύσεις της 4ΒΕ βοηθούν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία πιο αποτελεσματικά σε κάθε βήμα της αλυσίδας διανομής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται καλύτερα τις ευκαιρίες βελτιστοποίησης αποθεμάτων, ποιότητας και logistics. Με τα συστήματα IoT στο εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν μια καλύτερη εικόνα των περιουσιακών του στοιχείων. Οι κοινές εργασίες στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μεταφορές, οι αναταξινομήσεις και οι προσαρμογές, μπορούν να διαχειρίζονται κεντρικά σε πραγματικό χρόνο.
Προκλήσεις
Κάθε τεχνολογική επανάσταση αρχίζει με μια ταραχώδη περίοδο δημιουργικής καταστροφης. Απο την μια πλευρα βλεπουμε την απωλεια θεσεων εργασιας, δεξιοτητων, βιομηχανιών και την παρακμή πολλών περιοχών και απο την άλλη την άνθηση νέων βιομηχανιών, νέων εκατομμυριούχων, νέων ευημερούμενων περιοχών και μεγάλη οικονομική άνθηση. Όπως και στις προηγουμενες μεταβάσεις απο την μια εποχή στην άλλη ετσι και τώρα θα προκύψουν αναπόφευκτα φυσαλίδες που σκάνε και αποκαλύπτουν τα θύματα της μεταμόρφωσης. Και ετσι το μείγμα δυσαρέσκειας και λαικισμού κάνει την εμφανισή του εμφανή. Ωστόσο οι νέες τεχνολογίες είναι παρούσες με την υπόσχεση για καλύτερο μελλον.
Επίσης κάθε νεα περίοδος μεγάλων αλλαγών ξεκινούσε και με αλλαγή στο τι θεωρούνταν καλή ζωή, ετσι και τώρα η συνεχης εκπαίδευση, η δημιουργικότητα, η φυσική άσκηση, η καλή διατροφή, οι εμπειριες, η κοινωνική δικτύωση και η ανασυγκρότηση των κοινοτήτων γινεται o νεος τροπος καλης ζωης , ειδικά μεταξύ των νέων.
Όπως κάθε εποχή ετσι και αυτή θα ειναι γεμάτη προκλήσεις και νέα προβλήματα που θα πρέπει να συζητούνται και να βρίσκονται λυσεις. Μερικές απο τις προκλήσεις που άρχισαν να διαφαίνονται είναι:
- Στην νέα εποχή θα παραχθεί αρκετός πλούτος και θα πρέπει να βρεθουν μηχανισμοί μιας πιο δίκαιας κατανωμής του πλούτου, π.χ. διαφοροποιηση στην φορολόγηση των μακροχρόνιων επενδύσεων απο τις επενδύσεις καζίνο, διαφορετική φορολόγηση των υπερεθνικών επιχειρήσεων, δημιουργία νέου τύπου κράτους πρόνοιας, κλπ.
- Θα πρέπει να συζητηθούν και απαντηθούν προβλήματα σε σχέση με την ιδιωτικότητα , την ηθική, τα δικαιώματα στην γνώση και την διάχυση της , την ιδιοκτησία των δεδομένων, την τύχη όσων βρεθούν εκτος αγοράς εργασίας.
- Η διοικητική δομή των κυβερνητικών μηχανισμών θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και οχι να μένουν προσαρμοσμένες σε ενα περιβάλλον που δεν υφίσταται πλέον. Οι σημερινές πολυεπίπεδες δομές ταίριαζαν στην προηγούμενη εποχή αλλά οχι στην σημερινή. Κάθε τεχνολογική επανάσταση ακολουθήθηκε απο μια θεσμική επανάσταση η ακόμα καλύτερα απο μια κοινωνικοθεσμική επανάσταση γιατι περιλαμβάνει και μια αρκετά βαθιά πολιτισμική αλλαγή.
- Οι περισσότεροι θεσμοί είναι εθνικοί και δεν αρκούν για έλεγχο και βοήθεια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και κράτη.
- Η βασική κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η ψηφιοποιημένη, η δίκαιη και η συνολική παγκόσμια ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις εξερευνούν και δείχνουν το πλαίσιο των δυνατοτήτων αλλά μόνο οι κυβερνησεις που με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις μπορεί να δημιουργήσουν μια συντονισμένη, κοινή κατεύθυνση που θα δημιουργήσει συνέργιες για μια υγιή διαδικασία ανάπτυξης και με ενα κοινωνικό συμβόλαιο για το αύριο. Ιστορικά τέτοιες κατευθύνσεις σήμαιναν μια κατάσταση win-win μεταξύ των επιχειρήσεων και των διαδοχικών ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας. Ετσι έχουμε μεταβεί απο τα σατανικά ελαιοτριβεία και ανθρακωρυχεία των προηγουμενων βιομηχανικών επαναστάσεων στους εργαζόμενους με το μπλε κολλάρο της σημερινής εποχής, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Η πανδημία πάντως μας έδειξε περίτρανα τα προβλήματα που προκύπτουν απο την αποδυνάμωση των κυβερνήσεων και την μη ύπαρξη κοινών κατευθύνσεων, που συντελέστηκε σε μεγάλο βαθμό, τα τελευταία χρόνια.
Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και Ελλάδα
Στην πρώτη βιομηχανική περίοδο η χώρα μας δεν υπήρχε καν. Στη δεύτερη βιομηχανική περίοδο η Ελλάδα επεκτείνονταν μέχρι τη Μελούνα, δηλαδή, ήταν η μισή απ’ ότι σήμερα. Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση τη βρίσκει κατεστραμένη μετά από συνεχείς πολέμους και από μια ολέθρια εμφύλια σύραξη με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα έστελνε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό στις δυτικές χώρες. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση βρίσκει τη χώρα μας πολύ πιο προετοιμασμένη σε σχέση με τις προηγούμενες βιομηχανικές περιόδους. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκήςς οικογένειας, διαθέτει ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα το κομμάτι του εργατικού δυναμικού που έφυγε από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εργάζεται σε τομείς των νέων τεχνολογιών και έτοιμο να επαναπατριστεί όταν και εάν οι συνθήκες στη χώρα μας το επιτρέψουν. Παράλληλα, η δυνατότητα της τηλεεργασίας κάνει τη χώρα μας ελκυστική στο ξένο εργατικό δυναμικό και στις επιχειρήσεις για μόνιμη εγκατάστασή τους στη χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου υποκρίπτεται μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ανέβει «σε ένα βαγόνι του τρένου» της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Καθοριστικός παράγοντας της προόδου είναι και ο βαθμός στον οποίο η κοινωνία θα αγκαλιάσει την τεχνολογική καινοτομία. Η κυβέρνηση, οι θεσμοί σε μάκρο αλλά και σε μίκρο-επίπεδο, καθώς και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να εκπληρώσουν το καθήκον τους. Είναι, επίσης, άκρως σημαντικό να δουν και να κατανοήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της εποχής και οι πολίτες. Στον κόσμο πρέπει να δοθεί μια ειλικρινής, θετική και κοινή αφήγηση που θα περιγράφει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Μια αφήγηση που είναι απαραίτητη για να ενδυναμωθεί ένα θετικό κλίμα στην κοινωνία και να αποφευχθεί μια λαϊκή αντίδραση ενάντια στις θεμελιώδεις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το κίνημα των λουδιτών αποτέλεσε τροχοπέδη στις μεγάλες αλλαγές και αυτό βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα ειδικότερα με την ταχύτητα, το εύρος και το βάθος που γίνονται οι αλλαγές και τις φυσιολογικές αντιδρασεις που προξενεί το καινούργιο. Η κοινωνία θα πρέπει να προετοιμαστεί να πληροφορηθεί και να πειστεί ώστε να ξεπεραστούν οι όποιοι φόβοι για το καινούργιο αλλά και να απομονώσει τυχόν τσαρλατάνους που θα βρουν την ευκαιρία να εκμεταλευτούν φοβίες για ίδιο όφελος. Δεν υποστηρίζω ότι οι αντιδράσεις είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά η διαφορά έγκειται στο ότι αλλού οι τσαρλατάνοι μπαίνουν στο περιθώριο και θεωρούνται γραφικοί απο την κοινωνία ενώ σε μας πιάνουν μεγάλο χώρο.
Βασικές έννοιες
Για την καλλίτερη κατανόηση της 4ΒΕ, δίνεται μια επεξήγηση των κυριότερων όρων, από τις εκατοντάδες όρων που χρησιμοποιούνται.
- ERP: Το ERP σημαίνει “Enterprise Resource Planning”, προγραμματισμός πόρων για εταιρείες και είναι ένα εργαλείο για τη διαχείριση επιχειρηματικών διαδικασιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση πληροφοριών εντός των οργανισμών.
(IoE): Το Διαδίκτυο των Πάντων, είναι η απρόσκοπτη διασύνδεση και ο αυτόνομος συντονισμός τεράστιου αριθμού υπολογιστών και αισθητήρων, άψυχων και ζωντανών οντοτήτων, ανθρώπων, διεργασιών και δεδομένων μέσω της υποδομής του Διαδικτύου.
- IoT: Το IoT σημαίνει “Internet of Things”, το Internet of Things, και είναι μια έννοια που αναφέρεται στις συνδέσεις μεταξύ φυσικών αντικειμένων, όπως αισθητήρες ή μηχανές, και του Διαδικτύου.
- IIoT: Το IIoT σημαίνει “Industrial Internet of Things”, το Internet of Things στη βιομηχανία και είναι μια έννοια που στοχεύει στις συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων, δεδομένων και μηχανών στη βιομηχανική παραγωγή.
- Μεγάλα δεδομένα: Μεγάλα δεδομένα σημαίνει μεγάλα σύνολα δομημένων και μη δομημένων δεδομένων που μπορούν να συγκεντρωθούν, να αποθηκευτούν, να οργανωθούν και να αναλυθούν για να ανακαλύψουν μοτίβα, τάσεις, συνδέσεις και δυνατότητες.
Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence (AI): Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια έννοια που αναφέρεται στην ικανότητα ενός υπολογιστή να εκτελεί εργασίες και να λαμβάνει αποφάσεις που προηγουμένως θα απαιτούσαν ένα ορισμένο επίπεδο ανθρώπινης νοημοσύνης.
- M2M: Μηχανή με μηχανή και σημαίνει ότι η επικοινωνία πραγματοποιείται μεταξύ δύο ξεχωριστών μηχανημάτων μέσω ασύρματων ή ενσύρματων δικτύων.
- Ψηφιοποίηση: Η ψηφιοποίηση αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία συλλέγονται διαφορετικοί τύποι πληροφοριών και μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή.
- Έξυπνο εργοστάσιο: Ένα έξυπνο εργοστάσιο είναι ένα εργοστάσιο που επενδύει και χρησιμοποιεί τεχνολογία, λύσεις και στρατηγικές της Industry 4.0.
- Μηχανική μάθηση: Η μηχανική μάθηση αναφέρεται στην ικανότητα των υπολογιστών να μαθαίνουν και να βελτιώνονται μόνοι τους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης – χωρίς να έχουν ρητά εντολή ή προγραμματιστεί να το κάνουν.
- Υπηρεσίες Cloud: Οι υπηρεσίες Cloud περιλαμβάνουν τη χρήση διασυνδεδεμένων απομακρυσμένων διακομιστών που βασίζονται στο Διαδίκτυο για αποθήκευση, διαχείριση και επεξεργασία πληροφοριών.
- Επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο: Η επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αναφέρεται στην ικανότητα των συστημάτων και υπολογιστών να επεξεργάζονται συνεχώς και αυτόματα δεδομένα και να παρέχουν αποτελέσματα και διαφάνεια σε πραγματικό ή βραχυπρόθεσμο χρόνο.
- Οικοσύστημα: Στη μεταποιητική βιομηχανία, το «οικοσύστημα» αναφέρεται σε ολόκληρο το δυναμικό διασύνδεσης μιας επιχείρησης – απόθεμα και σχεδιασμός, οικονομικά, σχέσεις με τους πελάτες, διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη διαδικασία παραγωγής.
- Cyber–Physical Systems (CPS): Το Cyber-Physical Systems, γνωστό και ως cyber manufacturing, στοχεύει σε ένα περιβάλλον παραγωγής που ενεργοποιείται από το Industry 4.0 και προσφέρει συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ανάλυση και διαφάνεια σε ολα τα σταδια της διαδικασίας της παραγωγής.