Όχι απλά όμως αρνήθηκε να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο, όχι απλά δεν παρέστη στην κοσμική τελετή και δεν περπάτησε στο περιβόητο κόκκινο χαλί, αλλά αντ΄αυτού έστειλε την Σαντσίν Λιτλφέδερ μία ηθοποιό με καταγωγή από τους Ινδιάνους Απάτσι… Όχι για να παραλάβει το Όσκαρ, αλλά για να διαβάσει την επιστολή 15 σελίδων που είχε γράψει ο ίδιος ο Μπράντο για τα δικαιώματα των Ινδιάνων και διαμαρτυρόμενος έντονα για το πως τους παρουσίαζε ο αμερικανικός κινηματογράφος ωθόντας μια (κακή) εικόνα γι αυτούς.
Ο παραγωγός της ταινίας «Νονός», Άλμπερτ Ρούντι, έφτασε στο σημείο να απειλήσει την Σατσίν Λιτλφέδερ ακόμα και με σύλληψη, ώστε να αποτρέψει την όλη σκηνή, αλλά η Ινδιάνα ανέβηκε τελικά στο βήμα. Με το που ακούστηκε το όνομα του Μάρλον Μπράντο και υπό τον θρυλικό ήχο του «Νονού», η Σαντσίν ανέβηκε στη σκηνή και με μία χαρακτηριστική κίνηση του χεριού της αρνήθηκε να παραλάβει για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο το Όσκαρ από τον Ρότζερ Μουρ και στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους βρισκόνταν εκεί.
“Εκπροσωπώ τον Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω ότι δυστυχώς δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το πολύ γενναιόδωρο βραβείο. Και ο λόγος είναι η μεταχείριση των Αμερικανών Ινδιάνων από τη βιομηχανία του κινηματογράφου.”
Δεν διάβασε τελικά την 15σελίδη διαμαρτυρία του Μάρλον Μπράντο λόγω χρόνου όπως εξήγησε, αλλά μίλησε για την αντίδραση του θρυλικού ηθοποιού και την εικόνα που έβγαζε το «Χόλιγουντ», για τους Ινδιάνους, τους οποίους παρουσίαζε, κακούς, αιμοσταγείς και βίαιους.
Όταν κόμπιασε από συγκίνηση η Σαντσίν, το κοινό την χειροκρότησε δίνοντάς της έξτρα δύναμη για να συνεχίσει…
Ο 48χρονος τότε Μάρλον Μπράντο, έγινε ο δέυτερος άντρας στην ιστορία του Κινηματογράφου που αρνήθηκε να παραλάβει βραβείο Όσκαρ. Την επόμενη μέρα, οι The New York Times εκτύπωσαν ολόκληρη την επιστολή του – την οποία η Λιτλφέδερ δεν μπόρεσε να διαβάσει λόγω “περιορισμένου χρόνου”.
Το 1973, οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν ελάχιστη εκπροσώπηση στη βιομηχανία του Κινηματογράφου και οι περισσότεροι σχετικοί ρόλοι δίνονταν σε λευκούς ηθοποιούς. Ο Μάρλον Μπράντο, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτής των αυτοχθόνων της Αμερικής, τους έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία ένα εντυπωσιακό βήμα για να εκφράσουν τη θέση τους.
Σε ένα κομμάτι της επιστολής του έγραφε:
“Η κινηματογραφική κοινότητα είναι εξίσου υπεύθυνη για την υποβάθμιση των Ινδιάνων και την κοροϊδία του χαρακτήρα τους, απεικονίζοντας τους ως άγριους, εχθρικούς και κακούς. Είναι ήδη δύσκολο τα παιδιά να μεγαλώσουν σε αυτόν τον κόσμο. Όταν τα παιδιά ττων Ινδιάνων βλέπουν τη φυλή τους να απεικονίζεται με αυτό τον τρόπο στις ταινίες, το μυαλό τους τραυματίζεται με τρόπους που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε.”
Ο Μάρλον Μπράντο ήταν ήδη κάτοχος Όσκαρ για τον ρόλο του το 1955 στην ταινία «On the Waterfront» ενώ ήταν υποψήφιος άλλες έξι φορές.
Πηγή: perpetual.gr