Η έκρηξη των κρουσμάτων και η μεγάλη αναζωπύρωση της πανδημίας αποτυπώνεται και στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Μέσα σε ένα μήνα οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι υπερδιπλασιάστηκαν και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής «χτυπούν» καμπανάκι.
Δε θα γίνουμε Μπέργκαμο, δε θα το επιτρέψουμε και εμείς οι ίδιοι οι γιατροί δηλώνει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ενώ επισημαίνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική στις μικρές ηλικίες.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 220 ασθενείς, οι 28 στην εντατική, ενώ αυξάνονται και οι περιοχές που τελούν υπό περιοριστικά μέτρα. Το Ρέθυμνο τίθεται σε μίνι λοκντάουν έως τις 25 Αυγούστου, ενώ έως τότε επεκτάθηκαν οι περιορισμοί και σε Ηράκλειο, Χανιά.
Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη
Σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι εισαγωγές ασθενών με κορονοιό αγγίζουν τις τριάντα, ενώ οι νοσηλείες μέσα σε πέντε ημέρες διπλασιάστηκαν στις κλινικές Covid, αναφέρει η ρεπόρτερ του OPEN, Αναστασία Αργυριάδου.
Κάθε μέρα πάμε και χειρότερα, το 95% αυτών που εισάγονται είναι ανεμβολίαστοι δηλώνει ο Παναγιώτης Κολλαρας, διευθυντής της Α΄ Παθολογικής στο ΑΧΕΠ ενώ όπως περιγράφει δραματικά ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, «υπογράφουμε αυτή τη στιγμή ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα».
Φόβοι για τα νησιά
Αντίστοιχη εικόνα και σε περιοχές, που υποδέχονται αυτές τις ημέρες επισκέπτες. Και η ανησυχία εντείνεται, καθώς η επιστροφή αυτών στα αστικά κέντρα ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.
Φρένο στους εμβολιασμούς
Όλα αυτά, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν «φρενάρει». Το τελευταίο διάστημα γίνονται κάτω από 30.000 ημερησίως, μόλις το εν τρίτο αυτών αντιστοιχούν σε πρώτη δόση. Στο υπουργείο Υγείας, πάντως, παρατηρούν αύξηση στο κλείσιμο των ραντεβού, από εκείνους που μετέθεσαν τον εμβολιασμό τους, για μετά τις διακοπές.