Κατερίνη - Πιερία
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κατερίνη και την Πιερία
NewLetter
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Επικοινωνία
  • Κλιματική Κρίση
  • Πρωτοσέλιδα
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία

Αρχική » Ελλάδα » Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Δεν Ξεχνώ...

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021, 09:32
Ελλάδα, Ιστορία
0 0
A A
Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Ώρα 05:30 το πρωί. Οι σειρήνες πολέμου ηχούν σε ολόκληρο το νησί.

Ήταν μόλις πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα που έγινε στην μεγαλόνησο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισβάλουν για να φέρουν…την ειρήνη όπως είπαν! Βρήκαν δηλαδή την αφορμή που έψαχναν για χρόνια για να καταλάβουν την Κύπρο. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου του 1974.

ADVERTISEMENT

Ώρα 05:30 το πρωί. Οι σειρήνες ηχούν και πάλι σε ολόκληρη την Κύπρο. Για να μας θυμίσουν ότι χιλιάδες Κύπριοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και χιλιάδες σκοτώθηκαν! Ενώ αρκετοί παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι μέχρι σήμερα με την Τουρκία να κωφεύει στις εκκλήσεις για τον εντοπισμό τους.

Πέρασαν κιόλας 47 χρόνια! Για αυτούς που το έζησαν μοιάζει σαν χτες. Μοιάζει σαν ένας εφιάλτης.

Διαβάστε Ακόμη

Eurobasket 2025 – Ελλάδα και Κύπρος στον ίδιο όμιλο στη Λεμεσό

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ – Υπολογίζεται σε 2 έως 3 τρις. κυβικά πόδια

Μενέντεζ για Ερντογάν: «Δεν δίνουμε F-16, να σταματήσει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο»

Απέτυχε το «πραξικόπημα» της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν δεκάδες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Συνομιλίες, δημοψηφίσματα, εκθέσεις ιδεών και ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο και με τους περισσότερους να αμφιβάλλουν αν θα υπάρξει ποτέ λύση. Και τώρα Ερντογάν και Τατάρ επιμένουν σε μια λύση δύο κρατών ενώ προχωρούν σε προκλητικές κινήσεις στα Βαρώσια αλλά και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή Cyprus   –   Πνευματικά Δικαιώματα  Petros Karadjias/AP photo

Το χρονικό της εισβολής

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη. Παρ' ότι το ελληνικό Πεντάγωνο (χούντα) γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, θεωρούσε ότι μπλοφάρουν. Μόλις στις 8:40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων, ενώ το ελληνικό ραδιόφωνο (το ΕΙΡΤ εν προκειμένω), μετέδωσε την είδηση γύρω στις 11 το πρωί. Η καθυστερημένη κινητοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους εισβολείς να παγιώσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή Turkish invasion of Cyprus.AP Photo, File

Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό. Αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες (ελληνοκύπριους και ελλαδίτες), υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

Στο μεταξύ, άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός και να μετέχει στον άνισο αγώνα με ό,τι διέθετε ο καθένας, πυροβολώντας από τις στέγες των σπιτιών του κατά των εισβολέων αλεξιπτωτιστών.

Στην Αθήνα, η δικτατορική κυβέρνηση της χούντας, αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη των γεγονότων αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Κηρύσσει γενική επιστράτευση, η οποία εξελίσσεται σε φιάσκο.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα ως εντολοδόχος του Κίσινγκερ, συναντάται στο Πεντάγωνο με το αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπονάνο. Ο παριστάμενος Δημήτριος Ιωαννίδης σε οργίλος ύφος απευθύνεται προς τον Σίσκο «Μας εξαπατήσατε… Ημείς θα κηρύξωμεν πόλεμον!» και αποχωρεί από τη σύσκεψη. Έκτοτε, τα ίχνη του αόρατου δικτάτορα χάνονται. Ο Σίσκο στη διάρκεια της ημέρας μάταια αναζητεί αρμόδιο για συνομιλίες.

Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ' αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία, η οποία έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων επείγεται να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια της. Γενικά, η διεθνής αντίδραση κατά του «Αττίλα» είναι χλιαρή.

Την επομένη, 21 Ιουλίου, οι μάχες στην Κύπρο συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Στόχος των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας από το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Οι Έλληνες στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέουν προς την Κερύνεια διατάσσονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική υπεροχή του οπλισμούς τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, από ασυνεννοησία η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ (D-354), το οποίο εξέλαβε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.

Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή Λήδρα Παλάς: Ανταλλαγή αιχμαλώτων – 1974Press and informations Office, via AP

Την ίδια μέρα, σημειώνεται δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για την επίτευξη ανακωχής. Ο Σίσκο, που πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, δεν βρίσκει κάποιον αρμόδιο στην Αθήνα να διαπραγματευτεί, καθώς όλοι οι αρμόδιοι έχουν εξαφανιστεί. Την ευθύνη αναλαμβάνει τελικά ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κίσινγκερ συμφωνεί η ανακωχή να ισχύσει από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.

Στις 2 το πρωί της 22ας Ιουλίου, 12 ελληνικά μεταγωγικά τύπου Νοράτλας, που μετέφεραν καταδρομείς στο νησί, βάλλονται, κατά λάθος, από φίλια πυρά πλησίον του αεροδρομίου της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να καταρριφθεί (4 μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς έχασαν τη ζωή τους), ενώ άλλα δύο να πάθουν σοβαρές ζημιές. Την ίδια ημέρα, οι Τούρκοι εισβολείς εντείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αποβιβάζουν άρματα μάχης και το μεσημέρι καταλαμβάνουν την πόλη της Κερύνειας.

Στις 4 το απόγευμα αρχίζει να τηρείται η ανακωχή κατά τα συμφωνηθέντα, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Σ' αυτό το χρονικό σημείο, οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακα της Λευκωσίας.

Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή Turkish barges bring supplies to Cyprus, about 3 miles west of Kyrenia, July 27, 1974.Paul Roque/AP1974

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν την καθεστωτική αλλαγή στην Αθήνα. Η πτώση του στρατιωτικού καθεστώς και η μεταβίβαση της εξουσίας στους εξόριστους πολιτικούς ήταν γεγονός.

Την 24η Ιουλίου, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ορκίστηκε στην Αθήνα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παράλληλα στην Κύπρο τα γεγονότα υποχρέωσαν τον Νίκο Σαμψών να παραιτηθεί. Πρόεδρος ανάλαβε ο Γλαύκος Κληρίδης.

Στις 25 Ιουλίου 1974, άρχισαν στην Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Ανεξαρτησίας (Μαύρος, Γκιουνές, Κάλαχαν).

Στο τέλος των συνομιλιών, στις 30 Ιουλίου, υπέγραψαν διακήρυξη, τα κύρια σημεία της οποίας ήταν:

  • Η μη επέκταση των περιοχών που είχαν κάτω από τον έλεγχό τους οι αντίπαλες δυνάμεις.
  • Η εγκαθίδρυση ζωνών ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχομένων
  • Η εκκένωση των Τουρκικών θυλάκων από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ
  • Το δικαίωμα να διαθέτουν οι δύο πλευρές δική τους αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας
  • Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

Εάν σκοπός της Τουρκίας μέσω της εισβολής ήταν ό,τι είχε ανακοινώσει και ισχυρίζεται μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι δεν πρόκειται περί εισβολής αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στη πριν του πραξικοπήματος κατάσταση, η εισβολή έπρεπε να σταματήσει εδώ. Τα σχέδια των Τούρκων όμως ήταν άλλα.

Πηγή: euronews.com
Ετικέτες: Δεν ΞεχνώΚύπροςμεγαλόνησοπραξικόπηματουρκική εισβολή
Newsletter - Ενημέρωση κάθε ημέρα στο email σας με νέα από το olympiobima.gr.
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Ένωση Ποντίων Πιερίας –

Ένωση Ποντίων Πιερίας – Μία θεατρική παράσταση γεμάτη από Ιστορία και Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού

27 Μαρτίου 2023
Κινητό στο αυτοκίνητο – Οι συσκευές θα μπλοκάρονται

Κινητό στο αυτοκίνητο – Οι συσκευές θα μπλοκάρονται

27 Μαρτίου 2023
Πλαφόν στις κότες και τα κουνέλια!

Πλαφόν στις κότες και τα κουνέλια!

27 Μαρτίου 2023
Ο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ζήση Ζάννα ΣΤΗΝ

Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζήσης Ζάννας στην «Άτρακτο»

27 Μαρτίου 2023
Συλλυπητήριο του Ταύρου Ελάφου

Συλλυπητήριο του Ταύρου Ελάφου

27 Μαρτίου 2023
ADVERTISEMENT
  • 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Χαλβάς ΑΒΑΚΙΑΝ
  • Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
  • Elegant Decorations
  • Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
  • Spiroulina 300x250
  • Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
  • Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα του Μήνα

  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως (εικόνες)

    Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως (εικόνες)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Από την Κατερίνη και εθελοντές, ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο (trailer)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Μακρύγιαλος Πιερίας: Πιάστηκαν στα «πράσα» με αρμαθιές από μύδια

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Δηλώσεις Επισήμων μετά το πέρας της παρέλασης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Χριστίνα Μόσχη: Από το σκοπευτήριο στην Κατερίνη αγγίζοντας το όνειρο και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Μάθε ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Κλιματική Κρίση

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In