Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα 7 Απριλίου. Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Γιορτάσαμε πρόσφατα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση της χώρας μας από την τουρκική σκλαβιά. Εντούτοις πολύ λίγο αναφέρθηκαν οι μαύρες σελίδες εκείνης της εποχής, πόσο άδικα φέρθηκε το κράτος μας στους ήρωες και σωτήρες μας. Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος στο βιβλίο του «Τα ψιλά γράμματα της ιστορίας» (εκδόσεις Ενάλιος) αναφέρει αυτά που δεν ακούγονται στο σχολείο και οι περισσότεροι τα αγνοούμε.
Δηλαδή, ότι φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας ενώ δολοφονήθηκαν ο Καποδίστριας, ο Ανδρούτσος, ο Πάνος Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης.
Μια από τις τότε λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις, η Αγγλία, που χρησιμοποιούσε το σύστημα «διαίρει και βασίλευε», δημιούργησε ένα ολιγαρχικό κόμμα, των αρχόντων, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι ήρωες που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. Οι Βαυαροί μέσω των αντιβασιλέων, που κυβέρνησαν, αφόπλισαν τον στρατό (που είχε φτιάξει ο Καποδίστριας με ηγέτες τους ήρωες, όσους πολέμησαν στην Επανάσταση) και μετά τους εξαπόστειλαν.
Δεν τα μαθαίνουμε αυτά στο σχολείο.
Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος πέθανε άρρωστος και τυφλός σε ένα ημιυπόγειο στον Πειραιά εγκαταλειμμένος απ’ όλους. Πάμφτωχος όπως και η οικογένεια του.
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, που πρωταγωνίστησε στην επανάσταση, αλλά κυρίως στην λαϊκή εξέγερση στις 3 του Σεπτέμβρη για την παραχώρηση Συντάγματος από τον μονάρχη Όθωνα, καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και έμεινε φυλακισμένος και σε απομόνωση τρία χρόνια. Πέθανε από τις κακουχίες αυτές.
Ο Ανδρέας Λόντος, ο πλούσιος πρόκριτος των Καλαβρύτων, συμπρωταγωνιστής του Μακρυγιάννη για την παραχώρηση Συντάγματος, αυτοκτόνησε γιατί δεν μπορούσε να ανεχθεί τη φτώχεια του.
Η Μαντώ Μαυρογένους, η πλούσια αρχόντισσα της Μυκόνου διέθεσε όλη της την περιουσία για τον μεγάλο Αγώνα. Πέθανε φτωχή και εγκαταλειμμένη από όλους σε ηλικία 44 ετών.
Ο Παναγιώτης Σέκερης, Που διέθεσε την περιουσία του για την χρηματοδότηση της οργάνωσης της Φιλικής Εταιρείας, πέθανε πάμφτωχος στο Ναύπλιο όπου είχε διοριστεί σε μεγάλη ηλικία ως τελώνης για να εξοικονομήσει τα στοιχειώδη για να επιβιώσει.
Ίδια και χειρότερη η μεταχείριση επιφανών Αρχαίων!
Θεμιστοκλής: Ο νικητής των Περσών στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, πέθανε στην εξορία!
Μιλτιάδης: Ο επίσης νικητής στην επική μάχη του Μαραθώνα, πέθανε στη φυλακή!
Αριστείδης ο Δίκαιος: Σπουδαία πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα της Αρχαίας Αθήνας, πέθανε από πείνα στην εξορία γιατί ήταν δίκαιος και σωστός Δημότης των Αθηνών!
Πυθαγόρας: Από τις πιο κορυφαίες διάνοιες των Αρχαίων στον τομέα της Γεωμετρίας των Μαθηματικών και της Φιλοσοφίας. Πέθανε από πείνα στην εξορία!
Περικλής: Ο κορυφαίος πολιτικός του Χρυσού αιώνα των Αθηνών. Τον εξανάγκασαν σε παραίτηση με άδικη κατηγορία και πέθανε λυπημένος πριν αποκατασταθεί η υπόληψη του!
Φειδίας: Ο κορυφαίος γλύπτης όλων των εποχών, δημιουργός ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου. Πέθανε στην φυλακή!
Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης: Και οι τρεις κορυφαίοι τραγικοί ποιητές της Αρχαιότητας των οποίων τα έργα θαυμάζει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα πέθαναν στην εξορία που τους εξαπέστειλαν οι συμπολίτες τους!
Ηρόδοτος: Ο αποκαλούμενος πατέρας της Ιστορίας πέθανε στην εξορία!
Ικτίνος, ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα, επίσης πέθανε στην εξορία!
Σωκράτης ο κορυφαίος των φιλοσόφων. Φυλακίστηκε άδικα και προτίμησε να δηλητηριαστεί μόνος του με κώνειο, παρά να δραπετεύσει,όπως επίμονα του πρότειναν οι μαθητές του!
Θουκυδίδης επίσης εξέχων ιστορικός της Αρχαιότητος, πέθανε στην εξορία!
Αριστοφάνης ο περίφημος κωμωδιογράφος της Αρχαιότητος. Πέθανε από ασιτία στην εξορία!
Δημοσθένης ο περίφημος ρήτορας. Ήπιε δηλητήριο και αυτοκτόνησε, απογοητευμένος από τους συνδημότες του.
Ισοκράτης επίσης εξαίρετος ρήτορας. Εξορίστηκε και πέθανε στην εξορία!
Αναξαγόρας ο εξαίρετος φιλόσοφος και πρωτοπόρος στον τομέα της αστρονομίας. Πέθανε στην εξορία!
Ας έλθουμε όμως στο σήμερα, στην τρίχρονη πανδημία που μας απειλεί και ήδη έχουμε θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς.
Υπάρχουν και σήμερα ήρωες, που μας έσωσαν, που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στον κορωνοϊό και τον θάνατο.
Μπήκαν στο πανεπιστήμιο στην Ιατρική με άριστες επιδόσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Σπούδασαν 6 ολόκληρα χρόνια όλες τις λεπτομέρειες της υγείας και της Ιατρικής. Ξέρουν πολύ καλά την αρρώστια, τα συμπτώματα, τις θεραπείες. Έκαναν άλλα 2 χρόνια αγροτικό κι άλλα τόσα πρακτική εξάσκηση μέσα στα Επείγοντα Περιστατικά και στα χειρουργεία του νοσοκομείου. Επί 2 ολόκληρα χρόνια με την πανδημία έδωσαν με αυταπάρνηση την μάχη μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δουλεύοντας εξαντλητικά 15-18 ώρες (αντί για 8) και έσωσαν χιλιάδες κόσμο.
Ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον τι εστί κορωνοϊός.
Καλύτερα από τους πολιτικούς, οι οποίοι αντί να τους βραβεύσουν σαν ήρωες, ηθικά και υλικά, αντίθετα τους τιμώρησαν με τον πιο σκληρό τρόπο επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Κι όχι μόνον τους γιατρούς, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό (νοσοκόμοι κλπ.). Εδώ και 8 μήνες τους πέταξαν έξω από τα νοσοκομεία και τους έκοψαν τον μισθό. Κι από πάνω τους κρατούν όμηρους, τους απειλούν με απόλυση. Οκτώ (8) μήνες μέχρι τώρα είναι άνεργοι, άφραγκοι, πεινάνε και δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους. Αναγκάστηκαν και κάνουν απεργία πείνας, μερικοί κατέρρευσαν και τους μετέφεραν στα Επείγοντα.
Δεν είναι αδικία; Δεν είναι ντροπή;
Δεν ζητάνε κάτι παράλογο. Να δουλέψουν θέλουν, να σώσουν ζωές, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κάνοντας 2 Rapid test.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υποχρεώνει τους συναδέλφους τους γιατρούς στα νοσοκομεία, να δουλέψουν εξαντλητικά, στα όρια της αντοχής τους, για να καλύψουν ατέλειωτες υπερωρίες και τα κενά των συναδέλφων τους που είναι σε αναστολή. Όμως, τι να πρωτοκάνουν κι αυτοί; Τι να πρωτοπρολάβουν; Τις μονάδες εντατικής θεραπείας; Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά; Τις κλινικές; Το εμβολιαστικό πρόγραμμα; Την διενέργεια δειγματοληψιών και τεστ για τον κορωνοϊό; Την συνταγογράφηση; Τις γνωματεύσεις;
Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι οι υγειονομικοί προσφέρουν λειτούργημα και σώζουν ζωές; Και ότι τους χρειαζόμαστε όλους στη μάχη;
Χιλιάδες Έλληνες γιατροί τα τελευταία χρόνια λόγο της κρίσης και της ανεργίας πήραν τα μάτια τους και ξενιτεύτηκαν. Εκεί που πήγαν διακρίθηκαν, τους αναγνώρισαν, τους τίμησαν και τους αντάμειψαν. Έχουν δικό τους πολυτελές γραφείο, όλα τα ιατρικά μέσα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, άριστο κλιματισμό και συνθήκες εργασίας, βιβλιοθήκη, σιτίζονται σχεδόν δωρεάν στο εστιατόριο και χαίρουν της εκτίμησης των συναδέλφων τους.
Στην Σουηδία, για παράδειγμα, ένας χειρούργος για 8ωρη εργασία παίρνει το μήνα μισθό 80.500 κορώνες. Από αυτά, τα 30.500 είναι κρατήσεις φόροι κλπ. και του μένουν καθαρά 50.000. Δηλαδή σε αντιστοιχία, πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης