Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Μια ελληνική παροιμία λέει, «Ότι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει» και πράγματι όλα τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν πάρει φωτιά, βενζίνη, αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα κλπ.
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και η αγορά υποτίθεται ότι αρχίζει να ζεσταίνεται. Εντούτοις, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της ακρίβειας βρίσκεται η τσέπη των πολιτών για το σαρακοστιανό τραπέζι. Το παραδοσιακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα είναι φέτος πολύ πιο αλμυρό και οι τιμές φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί.
Ενδεικτικά, τα θράψαλα κοστίζουν 7-10 ευρώ το κιλό, οι γαρίδες 8-15, τα μύδια στα 5-7 ευρώ, ενώ πιο «τσιμπημένα» είναι τα καλαμαράκια στα 18 ευρώ το κιλό και στο χταπόδι, που η τιμή του ανέρχεται στα 15 ευρώ. Επίσης, παρατηρείται μια αύξηση στην τιμή της ελιάς, που φτάνει τα 6-8 ευρώ το κιλό.
Ακόμα και στη λαϊκή αγορά, όπου υποτίθεται ότι αγοράζουμε πιο φτηνά κατευθείαν από τον παραγωγό, οι τιμές σοκάρουν. Πέρσι, για παράδειγμα, τα φασόλια και οι γίγαντες Πρεσπών είχαν 3.50 – 5 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος ανέβηκαν στα 7 – 7,50.
Συνολικά, όπως εξηγούν οι έμποροι, το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος κοστίζει περίπου 60-80 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Όλα δείχνουν ότι θα σφίξουμε ακόμα περισσότερο το ζωνάρι κι ότι μπήκαμε στην εποχή της ακρίβειας και των «ισχνών αγελάδων».