“Φλέγεται” ολόκληρος ο πλανήτης από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που “σαρώνει” ολόκληρες χώρες και έχει χτυπήσει και την Ελλάδα η οποία διανύει τη δεύτερη εβδομάδα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Στον Καναδά το θερμόμετρο κατέγραψε την Τρίτη 49,5 ° Κελσίου στο Βανκούβερ ενώ στη Σιβηρία ο υδράργυρος έφτασε τους 48 βαθμούς.
Στη χώρα της Βόρειας Αμερικής και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βανκούβερ, σημειώθηκαν ξαφνικά δεκάδες θάνατοι οι οποίοι οφείλονταν άμεσα, σύμφωνα με τις αρχές στην αφόρητη ζέστη, Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει πιαστεί στην αρπάγη ιστορικού κύματος καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ.
“Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν”, τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του. Ο υδράργυρος πέρασε πολύ γρήγορα το όριο των 30 ° Κελσίου την Τρίτη στο Βανκούβερ, φθάνοντας πολύ ψηλότερα από το επίπεδο που θα θεωρείτο φυσιολογικό για την εποχή (21 ° Κελσίου), ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5 ° Κελσίου, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Εξαντλήθηκαν τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες – Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί
Ο υδράργυρος έδειχνε παράλληλα 42 βαθμούς στον χιονοδρομικό σταθμό Ουίσλερ, βόρεια του Βανκούβερ. “Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα . Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη”, προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.
Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.
Και οι ΗΠΑ στον καύσωνα
Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940. Το θερμόμετρο έδειξε 46,1 ° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6 ° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).
Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του “θόλου ζέστης”, δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.
Αυτό το φαινόμενο “είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως”, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει “νωρίτερα” και τελειώνει “αργότερα” και προοδευτικά έχει “αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας” κάθε χώρας, πρόσθεσε.
Ρεκόρ στη Μόσχα
Η Μόσχα πλήττεται επίσης από ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα κύμα καύσωνα αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας θερμοκρασίες που είχαν να καταγραφούν εδώ και 120 και πλέον χρόνια την ίδια ημέρα του Ιουνίου και τις οποίες η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία Roshydromet αποδίδει στην κλιματική αλλαγή.
Την προηγούμενη Τρίτη ο υδράργυρος έφθασε τους 31,9 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που είχε σημειωθεί την ίδια ημέρα του Ιουνίου πριν από 142 χρόνια και συγκεκριμένα το 1879, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο μετεωρολόγος του μετεωρολογικού κέντρου “Fobos” Γκεβγκένι Τισκόβετς.
Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Μόσχα που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν 38 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο του 2010, όταν ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Ρωσίας είχε πληγεί από μαζικό καύσωνα και μεγάλες πυρκαγιές. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, έχει επίσης πληγεί αυτόν τον μήνα από κύμα καύσωνα με την θερμοκρασία να φθάνει τους 34 βαθμούς Κελσίου — η υψηλότερη από το 1998.
Στο παρακάτω γράφημα του Reuters αποτυπώνεται σε αριθμούς η κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη Γη, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η υψηλότερη μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ήταν μέσα στο 2010, σημειώνοντας αύξηση στη μέση θερμοκρασία της Γης της τάξεως των 0,63 βαθμών Κελσίου.
Η βιομηχανική επανάσταση προκάλεσε αναστροφή της θερμοκρασίας
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα λύνοντας το επονομαζόμενο «αίνιγμα θερμοκρασίας του Ολοκαίνου». Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν συνεχή θέρμανση από την τελευταία εποχή των παγετώνων που έληξε πριν από 12.000 χρόνια και ξεκίνησε η περίοδος του Ολοκαίνου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις θερμοκρασίας που προέκυψαν από ορυκτά, έδειξαν μια κορύφωση της θέρμανσης πριν από 6.000 χρόνια και στη συνέχεια μια ψύξη, έως ότου η βιομηχανική επανάσταση προκάλεσε την αύξηση των εκπομπών άνθρακα και την αναστροφή της θερμοκρασίας.
«Αποδεικνύουμε ότι η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί τα τελευταία 12.000 χρόνια, σε αντίθεση με τα προηγούμενα αποτελέσματα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Samantha Bova, από το Πανεπιστήμιο Rutgers – New Brunswick στις ΗΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι η σύγχρονη, ανθρωπογενής, περίοδος υπερθέρμανσης του πλανήτη επιταχύνει μια μακροπρόθεσμη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, καθιστώντας σήμερα ένα εντελώς αχαρτογράφητο έδαφος. Αλλάζει τη βασική γραμμή και τονίζει πόσο κρίσιμο είναι να παίρνουμε στα σοβαρά την κατάστασή μας».
Σε βάθος 125.000 χρόνων τα στοιχεία
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο, ακόμη και σε βάθος χρόνου 125.000 χρόνων. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι, καθώς υπάρχουν λιγότερα δεδομένα σχετικά με αυτήν την εποχή.
Μία παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017, έδειξε ότι η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν στο σημερινό επίπεδο πριν από 115.000 χρόνια. Βασίστηκε ωστόσο σε λιγότερα δεδομένα και ως εκ τούτου δεν θεωρείται τεκμηριωμένη.
Η νέα έρευνα εξέτασε μετρήσεις θερμοκρασίας που προέκυψαν από τη χημεία μικροσκοπικών βράχων και φυκών που βρέθηκαν σε πυρήνες ωκεάνιων ιζημάτων ωκεανών. Με αυτόν τον τρόπο έλυσε το αίνιγμα, λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:
Πρώτον, τα οργανικά υλικά θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το έτος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πιθανότερο να είχαν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι οργανισμοί άνθισαν.
Δεύτερον, υπάρχουν γνωστοί, προβλέψιμοι, φυσικοί κύκλοι στη θέρμανση της Γης που προκαλούνται από εκκεντρότητες στην τροχιά του πλανήτη. Οι αλλαγές σε αυτούς τους κύκλους μπορεί να οδηγήσουν σε καλοκαίρια πιο ζεστά και χειμώνες πιο κρύους, ενώ οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες αλλάζουν σε μικρό ποσοστό.
Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών έδειξε ότι η φαινομενική ψύξη μετά τη θερμή κορύφωση πριν από 6.000 χρόνια, ήταν παραπλανητική. «Τώρα ταιριάζουν πραγματικά πολύ καλά και μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι τα κλιματικά μας μοντέλα κάνουν πολύ καλή δουλειά», δήλωσε η Samantha Bova.
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας
Η μελέτη εξέτασε μόνο τα αρχεία θερμοκρασίας των ωκεανών, αλλά ο Μπόβα είπε: «Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει πραγματικά ελεγχόμενη επίδραση στο κλίμα της Γης. Αυτός είναι ο καλύτερος δείκτης για το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο κλίμα».
«Επιλύοντας ένα αίνιγμα που προβληματίζει τους επιστήμονες του κλίματος εδώ και χρόνια, η μελέτη της Μπόβα και των συναδέλφων της έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε η Τζένιφερ Χέρτζμπεργκ, στο Texas A&M University των ΗΠΑ. «Η κατανόηση του παρελθόντος της κλιματικής αλλαγής είναι ζωτικής σημασίας για την τοποθέτηση της σύγχρονης υπερθέρμανσης του πλανήτη», πρόσθεσε.
Ο Lijing Cheng, από το Διεθνές κέντρο για τις επιστήμες του κλίματος και του περιβάλλοντος στο Πεκίνο της Κίνας, ηγήθηκε επίσης μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία έδειξε ότι το 2020 οι ωκεανοί του κόσμου έφτασαν στο πιο ζεστό επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940. Περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας θέρμανσης απορροφάται από τις θάλασσες.
Ο Τσενγκ είπε ότι η νέα έρευνα ήταν χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Παρείχε μια μέθοδο για τη διόρθωση των δεδομένων θερμοκρασίας και θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους επιστήμονες να υπολογίσουν πόση θερμότητα απορροφούσε ο ωκεανός πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.
Το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα στο υψηλότερο για περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε βάθος 66 εκατομμυρίων χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι οι περαιτέρω αυξήσεις της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας είναι αναπόφευκτες έως ότου οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειωθούν στο μηδέν.