Αντιμέτωποι με το αναγκαίο κακό της λήψης μέτρων κατά της πανδημίας βρίσκεται ξανά η αγορά με τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση να εστιάζουν κυρίως σε ένα κατηγορηματικό “όχι” στο ενδεχόμενο ενός lockdown. Από τα θετικά στοιχεία του καλοκαιριού -και την αύξηση του τζίρου- το εμπόριο τώρα εισέρχεται εκ νέου σε θολά νερά ως προς την επίδραση των περιορισμών στην κατανάλωση, ενόψει δε και ενός δύσκολου χειμώνα για τα νοικοκυριά, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας και η επιβολή μέτρων επαναφέρουν τα αιτήματα για πρόσθετα πακέτα στήριξης ειδικά από τους κλάδους της εστίασης και του εμπορίου, αναγνωρίζοντας τα 42 δισ που έχουν πέσει ήδη στην οικονομία για την πανδημία. Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων που ζητά η αγορά είναι να υπάρξει παράταση στην έναρξη της εξόφλησης των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και στην εξόφληση των οφειλών της πανδημίας.
Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με φορείς της αγοράς την Δευτέρα και αναφερόμενος στις επιπτώσεις των μέτρων, τόνισε πως διεφάνη ήδη από τις πρώτες μέρες εφαρμογής τους, πως προκάλεσαν μία μείωση στον αριθμό των ανεμβολίαστων πελατών σε ποσοστό τουλάχιστον 10 τοις εκατό. Αυτή η μείωση, όπως αναφέρει ο κ. Καρανίκας, φοβόμαστε πως θα μεγεθύνεται όσο περνούν οι μέρες και μάλιστα με κίνδυνο να πλήξει την αγοραστική κίνηση των εορτών, εφόσον, όπως λένε οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα δύσκολα είναι μπροστά μας τον Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, ο κ. Καρανίκας αναφέρει ότι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε πως αρκετοί συνάδελφοι έμποροι που δεν απασχολούν κανένα εργαζόμενο, δεν θα μπορέσουν εύκολα να ανταπεξέλθουν στο ρόλο του ελεγκτή των τεστ στην είσοδο, όταν ταυτόχρονα θα πρέπει να εξυπηρετούν στο εσωτερικό του καταστήματος.
«Στο σημείο αυτό αφενός ζήτησα τη μείωση των προστίμων, που τα θεωρούμε εξοντωτικά για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αφετέρου επισήμανα ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές που πωλούν συναφή είδη με τις εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει έλεγχος για τους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας.
Προκειμένου να αποφευχθεί το δυσμενές σενάριο η κυβέρνηση δεν αποκλείει πρόσθετα μέτρα όπως προσαρμογές στα σούπερ μάρκετ. Παρά ταύτα, αποκλείεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εργαζομένους όπως της εστίασης. Διαμηνύεται κυβερνητικά ότι κατάσταση είναι δυναμική και τα δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς, αν και φαίνεται πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων υπάρχει μία προοδευτική αύξηση στον εμβολιασμό καθώς έχουν κλειστεί 149.000 καινούργια ραντεβού. Σημειώνεται πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.
Πώς κινείται ο τζίρος
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής αρχής, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Αυγούστου του 2020, παρουσίασε αύξηση 6,6% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021 αύξηση 1,2%. Η αύξηση προήλθε, κυρίως, από τις μεταβολές κατά 17,5% σε ένδυση και υπόδηση, 17,1% σε φαρμακευτικά-καλλυντικά, 9,2% σε βιβλία, χαρτικά, λοιπά είδη, 5,5% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, ενώ σημειώθηκε μείωση 3,5% στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Γ. Μπάλτα, καλύτερο τζίρο στις θερινές εκπτώσεις δήλωσε το 34,8% των εμπόρων, ενώ ο 30,3% δήλωσε ότι δεν είδε μεταβολή, ενώ χειρότερο τζίρο δήλωσε το 33,9% των εμπόρων.
Εκπρόσωποι των εμπόρων μιλούν πλέον για υποτονική κίνηση στις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για υποτονική αγοραστική κίνηση την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων και επεσήμανε ότι οι έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα είναι πολύ αυστηροί, οι παραβατικές επιπτώσεις τιμωρητικές και πρέπει να αποφευχθούν πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και κυρίως αυστηρότερα μέτρα.
Χθες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα λόγω των νέων μέτρων του κορoνοϊού και στη συνάντηση που είχαν οι επιχειρηματίες εστίασης και εμπορίου με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα λέγοντας πως κατατέθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα. Οι έμποροι ζήτησαν να μην υπάρχουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα σούπερ μάρκετ, ενώ στην εστίαση το βασικό αίτημα είναι στους εξωτερικούς χώρους να μην υπάρχει ο περιορισμός για τους ανεμβολίαστους. “Ζητάμε οι ανοιχτοί χώροι των καταστημάτων να είναι μεικτοί”, τόνισε με δηλώσεις του ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας πως ήδη από το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πτώση στον τζίρο.
Αντισταθμιστικά μέτρα
Με δηλώσεις του στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία πρότεινε συγκεκριμένα στον κ. Πρωθυπουργό. Μεταξύ αυτών είναι να υπάρξει εξαμηνιαία παράταση τόσο στην έναρξη της εξόφλησης των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που είναι καθορισμένη για τον Ιανουάριο, όσο και στην εξόφληση όλων των οφειλών της πανδημίας, φορολογικών και ασφαλιστικών.
«Είναι ουσιαστικές ελαφρύνσεις που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και σέβονται την «έλλειψη δημοσιονομικού χώρου», την οποία επικαλέστηκαν στη συνάντηση οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Φυσικά, δεν παρέλειψα να υπενθυμίσω στον κ. Πρωθυπουργό ότι ο κλάδος του Εμπορίου δεν έχει λάβει ούτε Πρόγραμμα στήριξης της Επανεκκίνησης, σε αντίθεση με άλλους πληττόμενους κλάδους, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, οι παιδότοποι και τα γυμναστήρια. Και πράγματι, οι συμμετέχοντες υπουργοί επιβεβαίωσαν στον κ. Πρωθυπουργό αυτό το σοβαρό έλλειμμα στη στήριξη του εμπορίου», πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας. Σημείωσα, όπως τονίζει, όμως πως τόσο η μη στήριξη της Επανεκκίνησης, όσο και η άνιση μεταχείριση του εμπορίου σε σχέση με τα σουπερμάρκετ, δημιουργεί το αίσθημα της αδικίας στον εμπορικό κόσμο, ο οποίος έχει πειθαρχήσει απόλυτα σε όλα τα μέτρα και έχει καταστήσει τα εμπορικά καταστήματα, όπως όλοι παραδέχονται, χώρους μηδενικής επιμόλυνσης από κοροναϊό.