Η ρωσική αντιπροσωπεία έλαβε μια «ξεκάθαρα διατυπωμένη θέση και προτάσεις από την Ουκρανία», οι οποίες θα μελετηθούν και θα αναφερθούν στην ηγεσία της χώρας, τόνισε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
«Λάβαμε προτάσεις από την Ουκρανία προς εξέταση και μια σαφώς διατυπωμένη θέση», είπε o βοηθός του Ρώσου προέδρου.
«Αυτές οι προτάσεις θα μελετηθούν στο άμεσο μέλλον, θα αναφερθούν στον πρόεδρο και θα δώσουμε απάντηση» τόνισε.
Ο Μεντίνσκι είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές» αναφέρει το πρακτορείο TASS.
O Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε «να μειώσει δραστικά» τη στρατιωτική της δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Γκομέλ της Λευκορωσίας στις 28 Φεβρουαρίου και διήρκεσε πέντε ώρες. Αργότερα πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη κατ’ ιδίαν συναντήσεις και στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες συναντήσεις μέσω Διαδικτύου.
Η ουκρανική θέση
Την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας ανάλογες με του ΝΑΤΟ, πρότεινε η Ουκρανία κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτοι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.
Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.
“Εάν άλλες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν (σ.σ εγγυήτριες χώρες), θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν” διευκρίνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια. Οι εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα ισχύουν για τα κατεχόμενα Ντονμπάς και την Κριμαία.
“Θα υπάρχει επίσης μια ρήτρα στη συμφωνία που θα αναφέρει ότι όλες οι εγγυήτριες χώρες όχι μόνο δεν θα αρνηθούν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά θα βοηθήσουν σε αυτή” τόνισε.
Πηγή: skai.gr