Τέλος το πάρκο για τα ζευγαράκια
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Το δημοτικό μας πάρκο με τη μακρόχρονη ιστορία του είναι στενά συνδεδεμένο με τη ζωή της πόλης μας.
Αποτελούσε πάντα το καμάρι μας γιατί ήταν από τα πρώτα πάρκα στην Ελλάδα, σχεδιασμένο μάλιστα από τον καθηγητή Νίκο Κανταρτζή, ο οποίος σχεδίασε και τον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα και όλα τα πάρκα της Αττικής.
Είχε όλων των ειδών τα καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, κέδρους και πανύψηλα πλατάνια, και στη μέση το σιντριβάνι με τα χρυσόψαρα.
Επίσης ένα δασικό ξύλινο κιόσκι, όπου ο βασιλιάς Παύλος μαζί με την βασίλισσα Φρειδερίκη γευμάτισαν σε μια επίσκεψη τους στην Κατερίνη.
Στο διπλανό χωμάτινο δημοτικό γήπεδο έγραψαν σελίδες δόξας οι ομάδες ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΠΙΕΡΙΚΟΣ.
Από αυτό ξεκινούσαν παλιά οι μαθητικές παρελάσεις, που διέσχιζαν την Μεγάλου Αλεξάνδρου για να φτάσουν και να περάσουν μπροστά από τους επισήμους στην πλατεία Ελευθερίας.
Σήμερα εξακολουθεί να είναι πανέμορφο, με πίδακες νερού, μικρό ζωολογικό κήπο, το υπαίθριο θεατράκι, γραφικά γεφυράκια και λουλούδια, μάλιστα πολλοί νεόνυμφοι έρχονται να φωτογραφηθούν σ’ αυτό. Επίσης έγινε πανελλήνια γνωστό όταν λειτούργησε ως το Πάρκο των Χρωμάτων με την μαγευτική χριστουγεννιάτικη εικόνα με τα χιλιάδες πολύχρωμα φωτάκια και τον γιορταστικό διάκοσμο.
Εντούτοις, χάθηκε κάτι πολύ σημαντικό.
Όπως θυμούνται οι παλιοί, σ’ αυτό κατέληγε η κυριακάτικη «βόλτα», δηλαδή ο περίπατος πάνω-κάτω την Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τα αντρόγυνα ντυμένα στα καλά κυριακάτικα ρούχα να βαδίζουν αγκαζέ. Σ΄αυτήν την βόλτα δινόταν και η σπάνια ευκαιρία στους νεαρούς και νεαρές να ανταλλάσσουν κρυφές ματιές και ραβασάκια, όπως π.χ. «Το βράδυ θα σε περιμένω στο πάρκο».
Η δυτική πλευρά του πάρκου, δηλαδή προς τη μεριά του παλιού νοσοκομείου, προσφερόταν για ερωτικά ραντεβού, αφού ήταν θεοσκότεινη και αρκετά ρομαντική ανάμεσα στα λουλούδια και τα δέντρα.
Αυτή η δυνατότητα, για κρυφά ραντεβού, ατόνησε στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια όταν όλοι απέκτησαν αυτοκίνητο και τα ραντεβού κλείνονται πλέον όλες τις ώρες του 24ωρου, σε άλλα μέρη μακριά από την Κατερίνη και από κουτσομπόληδες με αδιάκριτα μάτια.
Η πρόσφατη πανδημία και το lockdown, που μας υποχρεώνει να κινούμαστε εντός του δήμου σε ακτίνα μόνον δύο χιλιομέτρων, αναβίωσε κάπως τα ραντεβού στο πάρκο.
Μέχρι που αυτές τις μέρες δόθηκε η χαριστική βολή στα ζευγαράκια. Όπως ανακοινώθηκε από την ΔΗΠΑΚ (Δημοτικά Πάρκινγκ Κατερίνης), στο πάρκο θα τοποθετηθούν παντού κάμερες που θα παρακολουθούν όλες τις κινήσεις.
Οπότε τα ερωτευμένα ζευγαράκια δυστυχώς πρέπει να βρουν κάποιο άλλο μέρος για τις ρομαντικές τους συναντήσεις.