Η λαγάνα “ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι άζυμος άρτος που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Η παραδοσιακή λαγάνα πρέπει να παρασκευαστεί εξ ολοκλήρου με το χέρι.
Για αυτό εξηγούμε: ότι η συγκεκριμένα ημέρα συνοδεύεται από “έντονα” ωράρια, αφού θα πρέπει οι αρτοποιοί να ξεκινήσουν από τις 10 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις 3 το μεσημέρι της επομένης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση.
Ωστόσο, όλοι οι αρτοποιοί τιμούν αυτή την εορτή δημιουργώντας 100% χειροποίητες λαγάνες και προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα. Ως προς την τιμή,
φαίνεται πως είναι κατά 15% ακριβότερη φέτος, (Από το 2,0 ευρώ έως και 2.5 , ανάλογα με το μέγεθος) με τους αρτοποιούς να δηλώνουν αδυναμία ν' απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.