Την Δευτέρα 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι 6οι Διασχολικοί Αγώνες Αυθόρμητου Λόγου και Επιχειρηματολογίας των Γυμνασίων του Νομού μας, τους οποίους οργανώνει το 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, αλλά και της Επόπτριας Ποιότητας της Εκπαίδευσης -Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας κ. Β. Αγγέλη.
Στους αγώνες πήραν μέρος τα σχολεία: 2ο, 3ο, 5ο, 6ο Γυμνάσια Κατερίνης, το Γυμνάσιο Κονταριώτισσας και το Μουσικό Σχολείο – Γυμνάσιο Κατερίνης. Η διοργάνωση αγώνων επιχειρηματολογίας επιδιώκει την προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων.
Οι κανόνες τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας με σεβασμό και κατανόηση.
Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος, ενώ η επαφή των μαθητών με σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος συμβάλλει στην προετοιμασία τους για το μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών της δημοκρατικής πολιτείας.
Η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κατερίνης Άννα Δεληγιαννίδου
«Είμαστε στο 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης, όπου εξελίσσονται οι 6οι διασχολικοί αγώνες αυθόρμητου λόγου και επιχειρηματολογίας. Διοργανώνονται με την συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και τον διευθυντή μας, τον κ. Γιώργη Μακρή, και την Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης, την κυρία Βάνα Αγγέλη, η οποία πρωτοστατεί στους αγώνες αυτούς.
Παράλληλα, εξελίσσονται και οι αγώνες επιχειρηματολογίας, οι οποίοι αρχίζουν από τις 8:30 και τελειώνουν η ώρα 2 το μεσημέρι. Ο τελικός θα διεξαχθεί μετά τις 11: 00 και στο τέλος του διαγωνισμού θα δοθούν βεβαιώσεις, έπαινοι συμμετοχής των παιδιών».
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσπάθεια που γίνεται από την οργανωτική και την επιστημονική επιτροπή, όπου συμμετέχουν βέβαια εκπαιδευτικοί οι οποίοι συντονίζουν και καθορίζουν τους κανόνες και βοηθούν στην εξέλιξη της διαδικασίας.
«Οι αγώνες αυτοί, έχουν για δύο λόγους μεγάλη σημασία. Ο ένας είναι γιατί ακριβώς δημιουργούν συνεργασίες ανάμεσα στα σχολεία και άνοιγμα στη συνεργασία μεταξύ τους. Ο δεύτερος γιατί ακριβώς προάγουν την ποιότητα του λόγου και της ομιλίας των παιδιών, γεγονός που στην εποχή μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει οι μαθητές να μάθουν να επιχειρηματολογούν και να μπορούν να γίνουν κριτικοί και ενεργοί πολίτες. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα εξελιχτεί η γλώσσα και η σκέψη των μαθητών»