Εκδήλωση με θέμα τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 15.10.2024 το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης και η Ένωση Κυπρίων Πιερίας, στην Αστική Σχολή Κατερίνης.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης, και οι Πιεριείς Νικόλαος Τσιγκαρόπουλος και Αλέξανδρος Ζάρας.
Ο χώρος της Αστικής Σχολής κατακλίσθηκε από ένα ευαισθητοποιημένο κοινό που παρακολούθησε με κατάνυξη την ομιλία του Κυπρίου προξένου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνου Πολυκάρπου που αναφέρθηκε τόσο στα τραγικά γεγονότα, όσο και στην αλλοίωση της κυπριακής φυσιογνωμίας των κατεχομένων, με τη σύληση των ναών, την πώληση των εικόνων, τη μετατροπή της χρήσης τους σε αποθήκες στρατού, νοσοκομεία και άλλα, την αφάνιση κυπριακών αρχαιοτήτων και την πώληση τους σε οίκους δημοπρασιών.
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνης Πολυτίμη Σταματοπούλου ήταν σύντομη και περιεκτική στις αναφορές της στο γεγονός της τουρκικής εισβολής και των τραγικών συνεπειών μέχρι σήμερα.
Βαθιά συγκινημένη και μαχητική η πρόεδρος των Κυπρίων Πιερίας Αιμιλία Ζαχαριάδου μετέτρεψε τις τραγικές εμπειρίες της από την εισβολή του 1974 σε εικόνες που συγκίνησαν το ακροατήριο.
Οι χαιρετισμοί τόσο του Μητροπολίτη μας κ. Γεωργίου, όσο και του βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκου και της Αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, Χ. Μπρουσκέλη ως εκπροσώπου του Δημάρχου Κατερίνης, ήταν με ενδιαφέρουσες αναφορές στην εισβολή, το τραύμα που δεν έκλεισε ακόμα 50 χρόνια μετά. Η φράση «δεν ξεχνώ» ήταν η επωδός όλων.
Το χρυσοπράσινο φύλλο γη της λεμονιάς, της ελιάς
της αγκαλιάς, της χαράς των παλικαριών και της αγάπης
το Χρυσοπράσινο φύλλο … με τη φωνή της μελωδού Εύας Νούλα υπό τους ήχους της κιθάρας του Λευτέρη Μπούκλα , έκλεισε την εκδήλωση λίγο πριν την απονομή συμβολικών δώρων στις οικογένειες των πεσόντων, τα οποία φιλοτέχνησε ο Χαράλαμπος Πενλίδης και τα προσέφερε απλόχερα.
Το συντονισμό είχε η Μιράντα Παππα.
Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησε το Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ ως μάθημα ιστορίας.
Οι διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παρθένα Τριανταφυλλίδου και Γεώργιος Μακρής ήταν παρόντες στην εκδήλωση, και ανέλαβαν την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Πιερίας. Ετσι καθημερινά σχολεία της Πιερίας θα επισκέπτονται την έκθεση φωτογραφίας η οποία έχει τον τίτλο : 5 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Η καταστροφή της πολιτικής κληρονομιάς της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Στο χώρο της έκθεσης λειτουργεί workshop όπου μαθητές που το επιθυμούν θα αναπαριστούν την Κύπρο διχασμένη και ματωμένη…
Στο χώρο της Αστικής Σχολής φιλοξενείται έκθεση με μνημεία της Κύπρου στα κατεχόμενα, πολλά από τα οποία έχουν αλλάξει χαρακτήρα και η οποία είναι επισκέψιμη πρωί και απόγευμα για δέκα περίπου ημέρες, πρωί 10-1 μ.μ και απόγευμα 6-8 μ.μ.