Τα σεμινάρια φέτος συνδέονταν με το «Djenda project» του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» του ΟΡ.Φ.Ε.Ο. Το σεμινάριο είχε τίτλο: «Εργαστήριο γραφιστικής και φωτογραφίας» και εμψυχώθηκε από τον γραφίστα Σπύρο Τσιλιγκιρίδη. Πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του γραφίστα “GRAPHIC BOX” στη Θεσσαλονίκη (Βαλτετσίου 22, 544 53 Κάτω Τούμπα).
Ο Σπύρος Τσιλιγκιρίδης αρχικά ξενάγησε τις/τους συμμετέχουσες/ντες στον χώρο εργασίας του, ο οποίος είναι ταυτόχρονα κι ένα μικρό «Μουσείο» με δικές του εικαστικές και γραφιστικές εργασίες, από τη φοίτησή του στο φημισμένο «Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών» (Universität für angewandte Kunst) της Βιέννης τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Οι δημιουργίες του Σπύρου Τσιλιγκιρίδη συνυπάρχουν με έργα κι άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, όπως του γνωστού γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά, του Χαράλαμπου Τερζόπουλου (αδελφού του γνωστού σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου και κατασκευαστή πολλών εγκαταστάσεων για τα θεατρικά του έργα) και, βέβαια, του πατέρα του και εξαιρετικού φωτογράφου της Πιερίας Σάββα Τσιλιγκιρίδη (ΣαΤσι) (1924-2004).
Στη συνέχεια ο Σπύρος Τσιλιγκιρίδης παρουσίασε τις βασικές αρχές της γραφιστικής ως αειφόρου επικοινωνίας, αναλύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από την πολύχρονη γραφιστική του εμπειρία. Παρουσιάστηκαν τα στάδια σχεδιασμού, επεξεργασίας και παραγωγής, εντύπων, βιβλίων και εμπορικών φυλλαδίων. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στον ρόλο της φωτογραφίας, και της εικόνας γενικά, στον γραφιστικό σχεδιασμό.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δειγμάτων από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Σάββα Τσιλιγκιρίδη, ο οποίος ως γνωστόν υπήρξε ο σπουδαιότερος φωτογράφος της Πιερίας, αποτυπώνοντας για μισό περίπου αιώνα με ευαισθησία και καλλιτεχνική έμπνευση, την καθημερινή ζωή, τη φύση και τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα ο Σπύρος Τσιλιγκιρίδης δώρισε στις/στους συμμετέχουσες/ντες και από ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά φροντισμένο αισθητικά, φωτογραφικό πορτφόλιο με δείγματα της δουλειάς του πατέρα του.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν νέοι και νέες που ενδιαφέρονται για τη γραφιστική και πολλά μέλη του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων», τα οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Σπύρο Τσιλιγικιρίδη πολλά ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν τις σύγχρονες προκλήσεις της γραφιστικής, καθώς επίσης και τις προοπτικές του επαγγέλματος του γραφίστα.
Όπως προαναφέραμε, το σεμινάριο ήταν το τελευταίο από τα τέσσερα συνολικά, που οργανώθηκαν φέτος στο πλαίσιο της ενότητας «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου και τα οποία συνδέονται με το «Djenda project» του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» του ΟΡ.Φ.Ε.Ο. Την προσεχή Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» θα παρουσιάσει τη θεατρική μεταδραματική παράσταση “Djenda Project”, η οποία θα κλείσει τον κύκλο των φετινών καλλιτεχνικών δράσεων της ενότητας «Λόγου και Τέχνης παίδευσις». Για τη συγκεκριμένη παράσταση θα υπάρξει προσεχώς ειδικό δελτίου τύπου.