H κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη», μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί την καλοκαιρινή της περιοδεία σε επιλεγμένα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.
Η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, παρουσίασε και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παράσταση στο πλαίσιο στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.
Ο Γιάννης Κακλέας σε έναν διαφορετικό ρόλο, επιδιώκει να αναμετρηθεί με την ουτοπία του σατιρικού ποιητή, φέρνοντας επί σκηνής διλήμματα και προβληματισμούς που επιμένουν στον χρόνο.
Η αγαπημένη ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου που πρωταγωνιστεί στον «Πλούτο» έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην πρωινή εκπομπή 11ΝΤΑΝ! με τον Θοδωρή και την Ιωάννα του ραδιοφωνικού σταθμού στην Κατερίνη, «OLYMPOS 101,5» την Τετάρτη 7 Αυγούστου και μίλησε για την παράσταση και την καλοκαιρινή περιοδεία, αναφέρθηκε στο αξιακό σύστημα και δεν δίστασε να εκφράσει την δυσαρέσκεια της για τους πολιτικούς που όπως λέει δεν τα πάνε πολύ καλά με τον πολιτισμό.
Για την επιτυχία, το μήνυμα της παράστασης και τα απανωτά sold out μίλησε η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου που πρωταγωνιστεί:
«Ο σκηνοθέτης έχει μια σύγχρονη ματιά και ο σκοπός του δεν είναι να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, αλλά ο σκοπός του είναι να ψυχαγωγήσει το κοινό, και να προβληματιστεί, με ότι ο καθένας θεωρεί σημαντικό, υπάρχουν πολλά μηνύματα και ανοίγονται πολλά θέματα στην παράσταση.»
«Ότι και αν έχουμε παίξει, έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια και αναγκαστήκαμε να διώξουμε και κόσμος πολλές φορές μας εκμυστηρεύτηκε.»
Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου που υποδύεται την Ελπινίκη στην παράσταση μιλά για τον ρόλο της:
«Στην παράσταση «Πλούτος» είμαι σε διάφορες σκηνές. Στην αρχή είμαι στη γειτονιά του Χρεμύλου, μετά εμφανίζομαι ως μία από τις κόρες του Ασκληπιού τη στιγμή που γίνεται το μυστήριο και ο Ασκληπιός χαρίζει στον Πλούτο πίσω την όρασή του.
Και στο τέλος, υποδύομαι την Ελπινίκη που είναι αυτή η φτωχή γειτόνισσα που είδαμε στην αρχή, η οποία τώρα είναι πάρα πολύ πλούσια. Από την ένδεια έχει βρεθεί με αμύθητο πλούτο και μη έχοντας αξιακό σύστημα και μέτρο, πραγματικά δεν μπορεί να το διαχειριστεί και έχει τρελαθεί εντελώς.
Δυστυχώς είναι μια γυναίκα, η οποία όταν ο πλούτος έρχεται να την βρει δεν είναι έτοιμη να τον διαχειριστεί γιατί άμα δεν έχεις μέτρο και δεν υπάρχει αξιακό σύστημα δεν μπορείς να διαχειριστείς σχεδόν τίποτα στη ζωή σου, πόσο μάλλον τον πλούτο.»
Ο Πλούτος παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., σε μια εποχή που η Αθηναϊκή οικονομία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά την ήττα του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η ηθοποιός αναφέρθηκε στο αξιακό σύστημα: «Πληρώσανε οι παλιότερες γενιές το «περάσανε καλά»
«Η χώρα μας έχει περάσει μια τέτοια εποχή. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανένας για το κοινωνικό καλό, ενδιαφερόταν για το αν θα πάρει Porshe cayenne και τελικά καταλήξαμε σε μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. «Πληρώσανε οι παλιότερες γενιές το «περάσανε καλά»
Η σχέση της με τον Στέφανο Κασσελάκη – και η δυσαρέσκεια της για τους πολιτικούς που δεν τα πάνε καλά με τον πολιτισμό
«Ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι το νούμερο ένα στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι το βαρύ μας όπλο»
«Έχουμε πάρει πάρα πολύ αγάπη από τον κόσμο και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Ο μόνος πολιτικός που σηκώθηκε από την Αθήνα και ήρθε στην Επίδαυρο ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν τον γνωρίζω προσωπικά, οι πολιτικοί δεν μας έχουν συνηθίσεις σε αυτά.»
«Οι πολιτικοί με τον πολιτισμό νομίζω δεν τα πάνε καλά τον θωρούν υποδεέστερο, γενικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θεωρούν το υπουργείο πολιτισμού υποδεέστερο και όποιος αναλαμβάνει υπουργός πολιτισμού δεν είναι και τόσο σπουδαίος». «Ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι το νούμερο ένα στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι το βαρύ μας όπλο». «Θεωρώ ότι οι πολιτικοί μας δεν ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό. Οφείλουν να είναι παρόντες σε μεγάλα γεγονότα του πολιτισμού».
Τηλεοπτικά η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου έχει κάνει κάποιες συζητήσεις για να την δούμε στην οθόνη μέσα στην νέα σεζόν.
«Κάνω κάποιες συζητήσεις αν ευδοκιμήσουν έχει καλώς. Αν δεν βάλεις την υπογραφή σε αυτά τα θέματα δεν ξέρεις αν όλα αυτά που έχεις συζητήσει ισχύουν μας τόνισε.»