Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη κύπριου προέδρου στις ΗΠΑ, η Κύπρος έχει διανύσει πολιτικά μια τεράστια απόσταση. Εξ ου και η συνάντηση του σημερινού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζεται ιστορική.
Σημειώνεται ότι σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε πάει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είχε υπογράψει μια απλή δήλωση προθέσεων.
Όσον αφορά την αμερικανική στάση στο Κυπριακό, αξίζει να σημειωθεί η σύνδεση που πλέον γίνεται μεταξύ της λύσης και του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου. Εξάλλου, όπως λένε αμερικανοί αξιωματούχοι αυτή η συνάντηση δεν έγινε κυρίως για το Κυπριακό αλλά λόγω της στρατηγικής αξίας που προσφέρει η συνεργασία με τη Μεγαλόνησο. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μέσα από τη λύση που θα προκύψει, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να επιτελεί τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο που αυτή τη στιγμή διαδραματίζει.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας δηλώνοντας αισιόδοξος και επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν αν χρειαστεί.
Της ιστορικής συνάντησης Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν είχαν προηγηθεί πολλοί στρατηγικοί διάλογοι
Κυπριακό: Αλλαγή στάσης των ΗΠΑ
Το ευρύτερο πλαίσιο των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου αντανακλούσε το θετικό momentum που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει τίποτα που οι δύο χώρες δεν μπορούν να πετύχουν, αν συνεργαστούν μαζί».
Η στάση των ΗΠΑ δείχνει να αλλάζει καθώς μέχρι τώρα δεν αντιμετώπιζαν την Κύπρο ως μια χώρα που μπορεί εν δυνάμει να βοηθήσει το στρατηγικό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά ως ένα πρόβλημα. Πλέον δεν την βλέπουν αποκλειστικά υπό το πρίσμα του Κυπριακού και προχωρούν σε αναβάθμιση των διμερών σχέσεών τους, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών για αμερικανικές επενδύσεις στο νησί.
Όσον αφορά το αν οι προθέσεις του Μπάιντεν είναι ουσιαστικές και δεν πρόκειται απλώς για κλείσιμο «μετώπων» τώρα που φτάνει το τέλος της θητείας του, σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για συνάντηση – πυροτέχνημα αλλά είχαν προηγηθεί πολλοί στρατηγικοί διάλογοι.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούσε να πάρει διακαώς μια τέτοια πρόσκληση που ουδέποτε έλαβε.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται στην Αθήνα όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.