Κατερίνη - Πιερία
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κατερίνη και την Πιερία
NewLetter
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Επικοινωνία
  • Κλιματική Κρίση
  • Πρωτοσέλιδα
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία

Αρχική » Τρόπος Ζωής » Γεύσεις » Αναμνήσεις: Το σφάξιμο του χοιρινού (Μουχτερόν)στον Πόντο

Αναμνήσεις: Το σφάξιμο του χοιρινού (Μουχτερόν)στον Πόντο

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, 07:10
Γεύσεις, Ελλάδα
0 0
A A
48314846_2049125655166723_7480687557559189504_N_398_283_76-1

Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου

ADVERTISEMENT

Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου

Παιδικές θύμισες και αναμνήσεις των πέτρινων χρόνων που νομίζω πολλοί από εμάς  τα έχουμε βιώσει στην παιδική μας ηλικία……Όπως πολύ έντονα εγώ!!!!!!!

Διαβάστε Ακόμη

Η ακαταμάχητη γοητεία της εξουσίας

Καιρός του πράττειν

H ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ένα έθιμο ευρέως διαδεδομένο στα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα των Ποντίων ήταν και το σφάξιμο του γουρουνιού. Το γουρούνι στην ποντιακή διάλεκτο ονομάζεται ΄΄””μουχτερόν”‘΄΄. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο επίθετο μοχθηρός  και δηλώνει την αντιαισθητική εικόνα, που αποπνέει το κατοικίδιο ζώο αυτό ..

Στον Πόντο δεν συνηθίζονταν  η εκτροφή των γουρουνιών, γιατί προκαλούσαν αφ’ ενός την αποστροφή των Τούρκων  και αφ’ ετέρου  γιατί υπήρχαν πολλά αγριογούρουνα στη φύση ,που μπορούσαν πολύ εύκολα να τα θηρεύσουν

 Η θρησκευτική απέχθεια των Τούρκων προς το ζώο αυτό ήταν τόσο μεγάλη,  ώστε προέκυψε  η παροιμία  : 
΄΄**Άμον ντο τερεί ο Τούρκον το μουχτερόν ,τερώ κ’ εγώ εσέν…!΄΄ **

 Από τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάςοι Πόντιοι όπως και οι άλλοι πρόσφυγες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το διατροφικό τους πρόβλημα ενέταξαν στα οικόσιτα ζώα και την εκτροφή του γουρουνιού,που  συνήθως το αγόραζαν μικρό κατά τον μήνα Αύγουστο και το έσφαζαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.  Το φρόντιζαν ιδιαίτερα ταΐζοντάς το τα οικογενειακά αποφάγια *αποπλυμόπα*.  Ιδίως το τάιζαν γουρουνοράδικα, πασπαλισμένα  στο αλεύρι και κολοκύθια. Τις τελευταίες σαράντα μέρες το περιόριζαν σε ειδικό  κλουβί **πεσίν **”και το τάιζαν αλεσμένο καλαμπόκι  ανακατεμένο με νερό **μαλέζ **για να φέρει λίπος. Στο Ανατολικό της Πτολεμαΐδας το σφάξιμο των γουρουνιών ήταν διαδικασία ιδιαίτερα  προσφιλής στους Μικρασιάτες, που κατείχαν την τέχνη του χασάπη,γι αυτό  τους καλούσαν οι Πόντιοι για  το σφάξιμο των γουρουνιών. Ένας από τους λίγους τεχνίτες για το  σφαξιμο ήταν και ο Παπους μου 

Ουφακιδης Προδρόμος. Η διαδικασία της σφαγής και του τεμαχισμού αποτελούσε  για όλη την οικογένεια αλλά και για τους περιοίκους ένα τελετουργικό έθιμο  που έδινε χαρά σε όλους μιας και το νόστιμο κρέας εκείνα τα χρόνια το απολάμβαναν οι άνθρωποι μόνο στις μεγάλες γιορτές και στους γάμους. Το ζωντανό σταυρώνονταν πριν τη θυσία με το μαχαίρι και θυσιάζονταν για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Το σφάγιο το κρεμούσαν για να στραγγίσει το αίμα και μετά άρχιζε ο τεμαχισμός του . Σαν αρχή  αφαιρούσε τα εντόσθια*τσικάρε *και τα έδινε στην νοικοκυρά για να ετοιμάσειτην τηγανιά. Μόλις ετοιμάζονταν η τηγανιά  μικροί και μεγάλοι γύρω από το μεγάλο σοφρά *”τραπέζι**πέφτανε με ζυμωτό ψωμι και στίπα *τουρσί* οι πρώτες  λειχουδιες

Αυτό το γεύμα συνοδευόμενο  με τσίπουρο
 *”ρακί**αποτελούσε και την πληρωμή του χασάπη… Στα δύσκολα εκείνα χρόνια η συνεργασία και αλληλεγγύη χαρακτήριζε την κοινωνία και τους ανθρώπους. 
Το τελετουργικό ξεκινούσε με το γδάρσιμο,μια λεπτή διαδικασία, που απαιτούσε γνώση και εμπειρία για να μην καταστραφεί το πολύτιμο δέρμα
 *το πόστ*Ακολουθούσε η αφαίρεση του λίπους, που τοποθετούνταν σε στρώσεις σε ειδικό πιθάρι που το πάστωναν με χοντρό αλάτι.Αφού ψηνόταν με το αλάτι το έκοβαν σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, τη λεγόμενη
*σάλα*και την έτρωγαν με το πρωινό τσάι. Ήταν ακόμα και ξεχωριστός μεζές για τσίπουρο. Το μεγαλύτερο μέρος του γουρουνιού ξεκοκαλίζονταν   σε μικρά κομμάτια με λίπος  και κρέας που τα  έβραζαν μέσα στο καζάνι ανακατεύοντάς τα  συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια  τα αλάτιζαν σε στρώσεις μέσα σε ένα κιούπι *”πουλούλ** φτιάχνοντας έτσι τον καβουρμά. Το λιωμένο λίπος από την βράση, 
** το άλιμαν**το έβαζαν σε ένα ξεχωριστό κιούπι  και το χρησιμοποιούσαν για λάδι στο μαγείρεμα. Τα ψιλά υπολείμματα του καβουρμά, που επικάθονταν στο καζάνι, τα έπαιρναν και τα έβαζαν σε ξεχωριστό σκεύος με αλάτι κάνοντας τις τσιγαρίδες**τσιλγάνια*” Τα τσιλγάνια ήταν πολύ λιπαρά και έφτιαχναν με αυτό το*χασίλ*με το πληγούρι και το  *κορκότο.*

Ακόμα  γίνονταν πολύ νόστιμα γιουβαρλάκια   * τα  κοφτήρια*. 

Ένα μέρος από το ψαχνό το έκαναν κιμά, που  τον ανακάτευαν με μοσχαρίσιο κρέας και αφού το ζύμωναν με πράσα και μπαχαρικά  έφτιαχναν τα λουκάνικα * σουτσούγα*   Αυτά τα κρεμούσαν σε ξύλινες βέργες στο κελάρι για να στεγνώσουν.  *Ντο έμνοστα πα ε,’τανε

Τα κόκαλα τα αλάτιζαν με χοντρό αλάτι και τα αποθήκευαν και αυτά σε μεγάλο δοχείο και τα μαγείρευαν με λάχανο, πατάτες ή τα έφτιαχναν  σούπα.

Τίποτα δεν πετιόταν από το ευλογημένο*μουχτερό* Ακόμα και την ουροδόχο κύστη    περίμναν τα παιδιά εκεί τής οικογένειας  για να την φουσκώσουν  και να την κάνουν μπάλα * τόπι* 

Το δέρμα το τέντωναν πάνω σε ξύλα, το αλάτιζαν και αφού στέγνωνε στον ήλιο έκοβαν από την πλάτη το σκληρό δέρμα και έχτιζαν τσαρούχια *τσαρούσια*Από την κοιλιά έκοβαν και έβγαζαν κορδόνια 
* λωρία *που τα χρησιμοποιούσαν στα  ζώα για χάμουρα *χαμούτια*. Τα καινούρια τσαρούχια ήταν η μεγάλη χαρά των παιδιών, που τα φορούσαν και καμάρωναν……

Έτσι πέρασαν τα χρόνια. Και το έθιμο του σφάξιμο του γουρουνιού υπάρχει ακόμα και σήμερα βέβαια  με αρκετές διαφορές  και σύμφωνα με τα χρόνια που διανύουμε,!!!

Το χοιρινό κρέας έγινε η συνήθεια της  καθημερινότητας ….

Κι όχι μόνο στα Χριστούγεννα και σε γιορτές

Σας ευχαριστώ και εύχομαι υγεία  ,ειρήνη ,δύναμη ,και όσο για την διατροφή μας !!!!!!!
               “”””””  Πάν μέτρων άριστων”””””

Ετικέτες: απόψεις
Newsletter - Ενημέρωση κάθε ημέρα στο email σας με νέα από το olympiobima.gr.
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Ανασυγκροτήθηκε Ο Σύλλογος Κατερινιωτών – Πιερίων Βοστώνης «Τα Πιέρια»

Ανασυγκροτήθηκε ο Σύλλογος Κατερινιωτών – Πιερίων Βοστώνης «Τα Πιέρια»

22 Μαρτίου 2023
Κορονοϊός: Τέλος Οι Μεθ Covid Στα Νοσοκομεία – Πώς Θα Νοσηλεύονται Οι Ασθενείς

Κορονοϊός: Τέλος οι ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία – Πώς θα νοσηλεύονται οι ασθενείς

22 Μαρτίου 2023
Μελωδικό Ταξίδι Στο Έργο Μεγάλων Ελλήνων Ποιητών

Μελωδικό ταξίδι στο έργο μεγάλων Ελλήνων ποιητών

22 Μαρτίου 2023
Ακρίβεια: Ποιες Κατηγορίες Ειδών Θα Χτυπήσει Και Ποιες Οι Εκτιμήσεις Για Τον Πληθωρισμό Το 2023

Ακρίβεια: Ποιες κατηγορίες ειδών θα χτυπήσει και ποιες οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2023

22 Μαρτίου 2023
Εφκα: Τι Ισχύει Για Την Παραγραφή Οφειλών 10Ετίας – Ποιους Αφορά

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την παραγραφή οφειλών 10ετίας – Ποιους αφορά

22 Μαρτίου 2023
ADVERTISEMENT
  • 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Χαλβάς ΑΒΑΚΙΑΝ
  • Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
  • Elegant Decorations
  • Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
  • Spiroulina 300x250
  • Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
  • Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα του Μήνα

  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας – Συλλυπητήρια Στην Συνάδελφο Καζαντζόγλου Ελένη

    Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας – συλλυπητήρια στην συνάδελφο Καζαντζόγλου Ελένη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κατερίνη – «Πράσινο» φως για το διώροφο υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Μακεδονίας

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης: Μια βραδιά ποίησης και μουσικής από την εφορεία λόγου και τέχνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού: Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Τζιόκα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Διεύθυνση Δασών Πιερίας – Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT
Ένωση Ποντίων Πιερίας
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Μάθε ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Κλιματική Κρίση

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In