Τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή το ορόσημο της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, ανέδειξε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Ευρωβουλευτής, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του κ. José Manuel Campa, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κας Ασημακοπούλου, για τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική σταθερότητα, όσον αφορά στη μείωση του συστημικού κινδύνου, ο κ. Campa, κάνοντας ειδική αναφορά στα καλά αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τράπεζων, καθώς και στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ότι και στην περίπτωση της Ελλάδας αυτά συμβάλλουν στην συνολική σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Σας ευχαριστώ πολύ,
Η ερώτησή μου απευθύνεται στον κ. Campa, υπό την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.
Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ενημέρωση. Εστιάζω στον πρώτο από τους τρεις πυλώνες της παρέμβασής σας, σε σχέση με την αξιολόγηση του κινδύνου και θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με την πατρίδα μου, την Ελλάδα, η οποία, όπως γνωρίζετε, από το 2019, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει πράγματι εφαρμόσει μια πολύ αποτελεσματική και σταθερή οικονομική πολιτική που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, έχοντας ως αποτέλεσμα μια ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία από τις ταχύτερες μειώσεις του δημόσιου χρέους σε όλο τον κόσμο, μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και το υψηλότερο επίπεδο ξένων επενδύσεων που έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα.
Έτσι, δεν αποτέλεσε πραγματικά έκπληξη, αλλά ικανοποίηση, το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η S&P απέδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην συνολική προσέγγιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και δείχνει επίσης ότι οι διεθνείς αγορές είναι ικανοποιημένες.
Με την ευκαιρία αυτού του σημαντικού ορόσημου για την Ελλάδα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε την ανάκαμψη της Ελλάδας να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή σταθερότητα όσον αφορά στη μείωση του συστημικού κινδύνου σε ένα ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο.
Δεύτερον, με αφορμή τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική στην Αθήνα την Πέμπτη, αναρωτιόμουν αν κάποιος από εσάς θα ήθελε να σχολιάσει την προσδοκία που υπάρχει να δούμε τα επιτόκια να διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα και αν πιστεύετε ότι αυτό είναι η αρχή μιας πιο μακροπρόθεσμης τάσης στον τρόπο με τον οποίο καταπολεμάμε τον πληθωρισμό.
Σας ευχαριστώ.