Η καταστροφή που υπέστησαν φέτος από τις αρχές Αυγούστου και μετά οι μυδοκαλλιεργητές οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να πουλήσουν μέχρι τότε την παραγωγή τους κυμαίνεται από 80-100%. Η παραγωγή ξεκινά την περίοδο του Πάσχα και της νηστείας και κάποια μυδοτροφεία είχαν προλάβει να πουλήσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο στο γόνο, που αφορά την παραγωγή της επόμενης χρονιάς, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για όλους.
Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ φέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.
Επισημαίνεται ότι η ελληνική παραγωγή μυδιών γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία), ενώ το παραγόμενο προϊόν είναι αναγνωρισμένης υψηλής ποιότητας και κατά 90% εξάγεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Επισκεφτήκαμε την περιοχή όπου γίνεται η συγκομιδή των μυδιών στον Δήμο Πύδνας Κολινδρού και συναντήσαμε τον πρόεδρο των μυδοκαλλιεργητών Πιερίας Τάσο Δραγάνη που μας μίλησε για την τεράστια καταστροφή.
«Η ολική καταστροφή προήλθε από την κλιματική αλλαγή, είμαστε οι πρώτοι που τη ζούμε στο πετσί μας. Δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε τονίζει ο πρόεδρος και είναι τεράστια η ζημιά στα μύδια που μείνανε τον Αύγουστο αλλά και στον γόνο. Το 2025 δεν θα έχουμε καθόλου παραγωγή ανέφερε συγκλονισμένος»
«Είχαμε τον Αύγουστο μύδια μεγάλα τρία με τέσσερα εκατοστά που το 2025 θα μπορούσαμε να τα πουλήσουμε.»
«Περιμένουμε την άνοιξη του 2025 αν μείνουνε αποθέματα και γεννήσουν τα μύδια να μπορέσουμε να συλλέξουμε γόνο για να κάνουμε παραγωγή το 2026, η επόμενη χρονιά είναι νεκρή».
Επικοινωνία με το υπουργείο για οικονομικά μέτρα
«Στις 18 του Σεπτεμβρίου είχαμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που μας ενημέρωσε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε το πακέτο στήριξης «de minimis» λόγω χρόνου γιατί το 2022 μας έδωσαν όπως όλους λόγω covid οικονομική βοήθεια. Πρέπει να περάσουν τρία χρόνια και τον Οκτώβριο του 2025 θα ενεργοποιηθεί το πακέτο για να δώσουμε μια ανάσα στους παραγωγούς».
Όπως μας ενημέρωσε 50 σκάφη μυδοκαλλιέργιας, και γύρω στις 70 μονάδες με συνολική έκταση 1.700 στρέμματα και 13.000 τόνους παραγωγής βρίσκονται στην Πιερία.
Φέτος η Πιερία έκανε εξαγωγές περίπου 9,500 τόνους. Του χρόνου δεν θα ξεπεράσουμε με την καταστροφή τους 500 τόνους».
«Το 60-70% της παραγωγής πήγαιναν στην Ιταλία, ένα 20-30% στην Ισπανία και ένα 10% στην Γαλλία. Η φετινή αυξημένη τιμή του μυδιού στον καταναλωτή δεν έχει σχέση με την φετινή καταστροφή» τονίζει.
Το Επιμελητήριο Πιερίας αρωγός στην διαφήμιση του προϊόντος
«Πήραμε χαμηλή τιμή μέσω του Επιμελητηρίου Πιερίας και του προέδρου του Ηλία Χατζηχριστοδούλου, τρέξαμε ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ και είχαμε μια πολύ καλή διαφημιστική καμπάνια στα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας αλλά και σε τοπικά δίκτυα. Λάβαμε μέρος σε τρείς εκθέσεις του εξωτερικού και στην Αθήνα».Το προϊόν είναι πολύ καλό, το γνωρίζουν οι ξένοι γιατί είναι νόστιμο, όπως όλα τα ψάρια του Θερμαϊκού, που είναι ο δεύτερος κόλπος μετά του Μεξικού σε υπερτροφία.
200 οικογένειες ζουν από την μονοκαλλιέργεια στην Πιερία
«Τα σκάφη μας είναι ειδικά κατασκευασμένα για μύδια και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη δουλειά, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους εργάτες που έχουμε και τα συντηρούμε.