Μητρός τε και πατρός τιµιώτερον εστίν η πατρίς

Μητρός τε και πατρός τιµιώτερον εστίν η πατρίς

του εξωτερικού. Ένα θέµα της πολιτικής επικαιρότητας. Ένα θέµα πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας ξεκινήσουµε µε µια αναδροµή.

Δεκέµβριος του 2019. Ο συντάσσεται µε το προκειµένου να δηµιουργηθούν εµπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος των Ελλήνων που διαµένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωµα ψήφου. Αντιδρά αρνητικά στην επιστολική ψήφο και επιθυµεί περιορισµούς σε ένα ήδη υφιστάµενο -από τη συνταγµατική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 51/παράγραφος 4)- δικαίωµα. Με άλλα λόγια, εναντιώνεται στους Έλληνες της Διασποράς βάζοντας πάνω από ένα τόσο κρίσιµο εθνικό ζήτηµα, το µικροπολιτικό του συµφέρον. Επιλέγει να λαϊκίσει και να διχάσει αντί να συνεισφέρει στη προσπάθεια που γίνεται από τη κυβέρνηση για την επαφή του Έλληνα µε τη µητέρα πατρίδα.

Εν τέλει, το νοµοσχέδιο ψηφίζεται από 288 βουλευτές µε τα 2 κριτήρια. Οι Έλληνες που διαµένουν εκτός της επικράτειας και επιθυµούν να συµµετέχουν στην εκλογική διαδικασία οφείλουν:

Α) «Να έχουν διαµείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστηµα των τελευταίων 35 ετών από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής».

Β) «Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος».

Απρίλιος του 2021. Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Ν. Πέλλας και αρµόδια για θέµατα Απόδηµου Ελληνισµού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, δηλώνει, στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης, ότι οι εν λόγω περιορισµοί είναι «υποτιµητικοί» και «άδικοι». Ακόµη, επισηµαίνει πως αν το κόµµα της

επανέλθει στη διακυβέρνηση της Ελληνικής Δηµοκρατίας, θα τους καταργήσει. Με αυτή τη δήλωση, ουσιαστικά δεσµεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει οποιαδήποτε τροπολογία που καταργεί τους συγκεκριµένους περιορισµούς.

 

Μητρός Τε Και Πατρός Τιµιώτερον Εστίν Η Πατρίς Μητρός Τε Και Πατρός Τιµιώτερον Εστίν Η Πατρίς
Θεοδώρα Τζάκρη            Μάκης Βορίδης 

Δευτέρα 12/4/21. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης κυριολεκτικά πατάει στη δήλωση της κυρίας Τζάκρη και προαναγγέλει σχέδιο νόµου ενός άρθρου µε το οποίο θα καταργούνται αυτοί οι 2 περιορισµοί. Αυτό που βιώσαµε στη συνέχεια ήταν πραγµατικά θλιβερό για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Είδαµε τον κ. Ζαχαριάδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, φανερά µπερδεµένο και απροετοίµαστο. Αντί να διασαφηνίσει αν συµφωνεί µε τις της συναδέλφου του και αν ψηφίσει τη τροπολογία Βορίδη, ανέπτυξε διάφορες αερολογίες περί εργαλειοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού από τη Δηµοκρατία και το κ. Βορίδη, κατάρρευσης της κυβέρνησης, κοµµατικής και παραταξιακής πολιτικής. Παράλληλα, δεν δίστασε να επαναλάβει τα fake news σχετικά µε απευθείας ανάθεση 3 εκατοµµυρίων ευρώ για την ενηµερωτική καµπάνια των αποδήµων.

Με λίγα λόγια ; Είδαµε τον κλασικό ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ της λασπολογίας, του διχασµού και της σύγχυσης.

Ύστερα από µερικές ώρες στη προσπάθεια του να σώσει ότι µπορεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πυροτέχνηµα του Μ. Βορίδη» και δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την επερχόµενη τροπολογία, «αδειάζοντας» στη κυριολεξία τη κ. Τζάκρη. Ο ορισµός του πολιτικού αµοραλισµού και της πολιτικής ασυνέπειας.

Διαβάζοντας αυτές τις γραµµές πολλοί από εσάς θα αναρωτηθείτε «Μα καλά, είναι τόσο σοβαρό θέµα η ψήφος των Ελλήνων της Διασποράς;»

Απαντούµε λοιπόν. Οι Έλληνες της Διασποράς είναι αδέρφια µας. Ξαδέρφια µας. Κάθε λογής συγγενείς µας οι οποίοι αναγκάστηκαν να «ξεριζωθούν» από τη πατρίδα τους για ένα καλύτερο µέλλον. Μπορεί να εργάζονται και να διαµένουν στο εξωτερικό όµως βαθιά µέσα τους αγαπούν τη χώρα µας. Δακρύζουν όταν ακούν τον εθνικό ύµνο. Όταν αντικρίζουν τη γαλανόλευκη να κυµατίζει. Και ναι, αν τους δοθεί η ευκαιρία θέλουν να επιστρέψουν στη πατρίδα τους.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φωνή! Είναι δυνατόν οποιοδήποτε κόµµα -ειδικά ένα «προοδευτικό και δηµοκρατικό κόµµα» σαν τον ΣΥΡΙΖΑ- να τους στερεί το δικαίωµα ψήφου το οποίο υφίσταται από το 2001; Η απάντηση δική σας…

Kλείνοντας, πρέπει να διασαφηνιστεί κάτι… Το δίληµµα του τίθεται στο θέµα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είναι ένα κοµµατικό. Δεν είναι ιδεολογικό. «Νέα Δηµοκρατία ΣΥΡΙΖΑ ή »… «Δεξιά ή Αριστερά»… Είναι εθνικό. «Με την ή όχι;»… Εµείς λοιπόν

βροντοφωνάζουµε «ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!»…

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Στραβογιάννης, φοιτητής Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.