Άδικοι και άνισοι φόροι

Του Ευαγγέλου

Φοροεισπρακτική πολιτική

   άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδα καταδικάζει σε περεταίρω φτωχοποίηση του έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν που δεν έχουν καμία σχέση με τα εισοδήματά τους, με συνέπεια ο μισός πληθυσμός της χώρας να χρωστάει στην εφορία. Αν τον σημερινό φορολογικό νόμο τον είχε ψηφίσει δεξιά κυβέρνηση, θα είχε καεί ο τόπος, με μπροστάρηδες αυτούς που  τώρα  τον ψήφισαν. Αυτοί οι άνθρωποι αφού υπονόμευσαν και κατηγόρησαν όσο ουδείς άλλος, τις προηγούμενες κυβερνήσεις τις οποίες διαδεχτήκαν, ήρθαν σήμερα και νομοθέτησαν πολύ σκληρότερα φορολογικά μέτρα και από αυτά που προηγουμένως ως αντιπολίτευση απέρριπταν. Μέτρα που κάποτε εξόρκιζαν σαν να ήταν ο ίδιος ο Διάβολος, μέτρα που οι ίδιοι αποτάσσονταν και καταδίκαζαν από όσα κατήγγειλαν. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως εκείνοι που αντιτάχθηκαν λυσσαλέα σε κάθε μεταρρύθμιση δίνοντας συνεχώς υποσχέσεις, φρόντισαν με κάθε επιμέλεια να τιμωρούν όσους τους πίστεψαν και να δικαιώσουν όσους τους υποπτεύθηκαν.
   Αυτοί είναι οι άνθρωποι. Για την παραμονή τους στην εξουσία υπέγραψαν τα πάντα και ψήφισαν, ότι τους ζητήθηκε, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση και τώρα εφαρμόζουν δεξιές επιλογές που ακόμα και οι πιο δεξιές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Πρωτοφανείς πολιτικές πρακτικές και εφαρμογές από όλους αυτούς, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί για δεκαετίες στη στείρα άρνηση, τον καταγγελτικό λόγο, τη συνθηματολογία, τις υποσχέσεις και τα ψέματα, με μόνο στόχο την αρπαγή της εξουσίας. Και τώρα για να παραμείνουν στην εξουσία επινοούν συνεχώς νέους τρόπους που οδηγούν στην φορολογική αφαίμαξη, αν όχι  στην εξόντωση τη ελληνικής κοινωνίας..
   Η  εξουσία  τους ενδιαφέρει περισσότερο. Βλέπετε δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμια και τις ανέσεις που τους δίνει το βουλευτικό αξίωμα. Οι άνθρωποι δεν θα είχαν ποτέ τέτοιους μισθούς και τώρα από ότι φαίνεται το απολαμβάνουν και δεν τους είναι εύκολο να βρεθούν ξαφνικά εκεί από όπου ήλθαν. Να, ένας ακόμη λόγος που ψήφισαν και εφαρμόζουν αυτόν τον φοροεισπρακτικό νόμο, ο οποίος δεν θα φέρει κανέναν θετικό αποτέλεσμα, αφού περιορίζει τα διαθέσιμα στην αγορά , λιγοστεύει τις επενδύσεις, δημιουργεί λιγότερο χρήμα στις , συρρικνώνει την οικονομική δραστικότητα με αποτέλεσμα το εθνικό προϊόν να μπαίνει σε ύφεση. Ακόμη ο νόμος επιβαρύνει όλους τους φορολογούμενους και περισσότερο τους φτωχότερους.
   Πρόκειται για άδικους και άνισους φόρους που πλήττουν οριζόντια όλους τους φορολογούμενους, φτωχούς, πλούσιους, εργαζόμενους και ανέργους. Φορολογείται ολόκληρη η κοινωνία μέσω μιας πρωτοφανών διαστάσεων έμμεσων φόρων . Ήδη από τις αρχές του νέου έτους, όλα θα είναι διαφορετικά για τους πολίτες της χώρας, καθώς τα περισσότερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα ακριβύνουν και θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν, σε μια κοινωνία πολύ πιο εξουθενωμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα δεν σώζεται η . Δεν σώζεται με άγρια φοροεπιδρομή και περικοπές που εντείνουν την ασφυξία στην ελληνική αγορά, αλλά και στα εισοδήματα της πλειοψηφίας των ελλήνων, οι οποίοι μετά βίας καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.
   Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι με την υπερφορολόγηση  η κυβέρνηση συρρικνώνει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, πνίγει μέσω της φορολογίας τον ιδιωτικό  τομέα και δεν δίνει κανένα περιθώριο, ώστε να επέλθει η οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Συνεπώς είναι φύσει αδύνατο η χώρα να κάνει ένα βήμα μπροστά, να επανέλθει στην κανονικότητα.

* Ο Αδάμος Ευαγγέλου είναι πρώην καθηγητής εφαρμογών στο ΑΤΕΙ. Θ και μέλος του Ειδικού Διδακτικού  Προσωπικού του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.