Άρθρο του κ. Ιωάννη Μελέτη σχετικά με την παρέμβαση της ΕΣΑΜΕΑ για το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική ατόμων με αναπηρία

Γράφει ο Ιωάννης Νικ. Μελέτης, Στέλεχος Νέας Δημοκρατίας και μέλος ΤΟΜΕΑ Εσωτερικών Ν.Δ
 

Το δικαίωμα συμμετοχής  στην πολιτική αποτελεί θεμελιώδη δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Αποτελεί κομβικό  σημείο για τη . Είναι επίσης δικαίωμα που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με (CRPD) του , την οποία έχουν επικυρώσει η (ΕΕ) και όλα τα κράτη μέλη της (εκτός της Ιρλανδίας): τα κράτη δηλαδή είναι υποχρεωμένα να τα παρέχουν σε όλους τους πολίτες με αναπηρία. Στην πραγματικότητα, όμως, εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην στερούνται την άσκηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος. 

Αυτό το κρίσιμο ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του EDF, που έλαβε χώρα στην και φιλοξενήθηκε από την Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Εσθονίας και υποστηρίχθηκε από την εσθονική Προεδρία της ΕΕ. Τα μέλη του EDF αντάλλαξαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σχετικά με την κατάσταση σχετικά με το δικαίωμα αυτό στις χώρες τους. «Σε πολλές χώρες της ΕΕ, τα άτομα με αναπηρία είναι κλειδωμένα σε ιδρύματα και δεν τους επιτρέπεται να ψηφίζουν, δεν γνωρίζουν καν ότι διεξάγονται οι εκλογές».

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί το που επιτελούν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της για την εφαρμογή της CRPD, έχει επανειλημμένα επισημάνει την παραβίαση του δικαιώματος στην πολιτική συμμετοχή και στο δικαίωμα ψήφου για τα άτομα με αναπηρία στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ Εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, η EDF αγωνίζεται για το δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής και το δικαίωμα ψήφου. Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αναθεωρήσουν τους νόμους και τις διαδικασίες τους για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα με αναπηρία θα ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως όλοι οι άλλοι.

Το EDF συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), συμβάλλοντας στην εκπόνηση μιας έκθεσης που προετοιμάζει η ΕΟΚΕ για το θέμα αυτό. Ο εισηγητής αυτής της έκθεσης, κ. Krzysztof Pater, παρακολούθησε το διοικητικό συμβούλιο του EDF στην Εσθονία και παρουσίασε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα αναφορικά με την έκθεση.

«Το δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στην πολιτική  δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά και ζήτημα αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Krzysztof Pater υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διάκριση όταν ορισμένοι πολίτες έχουν πλήρη δικαιώματα και άλλοι μόλις μερικά.
Ο εισηγητής της ΕΟΚΕ ζήτησε επίσης από τα μέλη του EDF να παράσχουν στην ΕΟΚΕ την εμπειρογνωμοσύνη τους προκειμένου να έχουν μια πλούσια έκθεση που να δείχνει την πραγματική κατάσταση του δικαιώματος ψήφου στην Ευρώπη. Ο Krzysztof Pater σχεδιάζει να εκδώσει την έκθεσή του στις αρχές του 2018.

Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι θα είναι, επίσης, το θέμα του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Ατόμων με Αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2017 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις . Πρόκειται για ένα γεγονός ορόσημο που διοργανώνει το EDF και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συγκεντρώσει εκατοντάδες εκπροσώπους αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους υψηλού επιπέδου άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Συγχαίρω την ΕΣΑΜΕΑ και τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη για την τόσο επίκαιρη παρέμβαση.
Με εκτίμηση

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚ. ΜΕΛΕΤΗΣ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΜΕΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.