Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης
Στους 100 που ρωτήθηκαν, απάντησαν:
* Πρέπει να είναι δέντρο (23)
* Είναι κάτι σαν θάμνος αναρριχώμενος (34)
* Είναι τροπικά φρούτα, παράγονται στη Νέα Ζηλανδία (13)
* Δεν ξέρω (18)
* Πρέπει να είναι αυτοφυές στην περιοχή Κατερίνης απ΄την εποχή του Ομήρου, γιατί στην αρχή ονομάζονταν “φρούτα του Ολύμπου” (2)
* Είναι ένα είδος πατάτας (7)
* Παράγονται στα σούπερ μάρκετ (3) …
Και η σωστή απάντηση – να το πάρει το ποτάμι:
* Παράγονται στη Νέα Ζηλανδία και στις χώρες της νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία).
* Είναι υποτροπικό φρούτο, η προέλευση του από την Κίνα.
* Στα ξένα ονομάζεται κίβι από ένα ομώνυμο πουλί-εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας.
* Όταν γίνεται η συγκομιδή τους είναι πράγματι σκληρά σαν πατάτα και μαλακώνουν για να τα φάμε σε μερικές εβδομάδες (και σε 5-6 μέρες αν τα βάλουμε μαζί με δυο-τρία μήλα ή κυδώνια).
* Παράγονται από χαμηλό δέντρο-θάμνο που μοιάζει με κληματαριά κρεβατίνα και κρέμονται από κάτω σαν τα σταφύλια.
* Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ποσότητες (πάνω από 20.000 στρέμματα περιβόλια) παράγονται στο νομό Πιερίας, με τα πιο νόστιμα ακτινίδια ποικιλίας Hayworth που εξάγονται στο εξωτερικό, ιδιαίτερα φέτος που οι γειτονικές χώρες Ιταλία και Ισπανία είχαν μειωμένη παραγωγή.
* Τα αγοράζουν οι έμποροι-μεσάζοντες απ’ τον παραγωγό πολύ φτηνά 30 – 50 λεπτά το κιλό, και πουλιoύνται πολύ ακριβά στα σουπερμάρκετ προς 2-4 ευρώ (στην Ευρώπη προς 5-8 ευρώ).