Έχουμε Δημοκρατία ή μήπως όχι; Ι΄. ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Του Γιάννη Κορομήλη

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση μας πάνω στο ερώτημα του τίτλου – περιορισμένη κατ΄ανάγκην λόγω χώρου- θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στις σχέσεις της χώρας μας με την ετέρα  των γειτόνων μας, την Τουρκία. Η οποία είναι ένας δύσκολος και μπελαλίδικος  γείτονας που αν και σύμμαχος μας στο , παρουσιάζει μια επιθετική και επεκτατική διάθεση απέναντι μας. Ακόμη και «εχθρική» θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετές φορές φέρεται αντίθετα με τις διεθνείς συνθήκες (της Λωζάννης π.χ.)τις οποίες και η ίδια έχει υπογράψει!. Παραδείγματα: οι μακροχρόνιες και συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τα περί «γκρίζων ζωνών» , το θέμα των Ιμίων (που μας έφερε στα πρόθυρα πολέμου) το αποτυχόν πραξικόπημα στη Τουρκία και οι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες που κατέφυγαν στη χώρα μας κ.α.

Κοντολογίς θα λέγαμε ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, είναι το δυσκολότερο ίσως πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της . Έχει κι αυτό τη δική του ιστορία. Όπως τη δική του ιστορία έχουν και οι σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονες μας, τους Σκοπιανούς (Σλαβοαλβανορομά). Όμως, για λόγους που όλοι μας λίγο ως πολύ, γνωρίζουμε οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι σαφώς πιο περίπλοκες, πιο σύνθετες, πιο δύσκολες δηλαδή. Πάντα ήταν δύσκολες σήμερα είναι ακόμα δυσκολότερες.

Και τούτο διότι μεσολάβησαν σημαντικές ανατροπές σε αρκετούς τομείς  και δεδομένα. Στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο στη Συρία και τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο (αλλά και στην Κρήτη) και αλλαχού. Κ.α  Εξάλλου και αρκετά άλλα κρίσιμα μεγέθη  άλλαξαν τις λίγες τελευταίες δεκαετίες. Κι οι αλλαγές αυτές ήταν εν πολλοίς  υπέρ της κι όχι υπέρ της Ελλάδας. Όλα αυτά και μερικά ακόμα αύξησαν «ασύμμετρα» τις απαιτήσεις,  τις αναγκαιότητες  της χώρας μας. Και το πρώτο αδιαμφισβήτητα που χρειάζεται είναι μια ικανή πολιτική ηγεσία σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών.

Κατά το παρελθόν το ίδιο θέμα- κάτω βέβαια  από  διαφορετικές συνθήκες- αντιμετώπισαν και ο Ελ. Βενιζέλος, ο Κων/νος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πραγματικοί και διακεκριμένοι ηγέτες, το  ήθος των οποίων έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Κι αυτοί απόκτησαν διεθνώς το κύρος και την αξία τους παίρνοντας  για την πατρίδα μας σωστές και σωτηρίες αποφάσεις. Κυρίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής  και διεθνών σχέσεων. Ο Ελ. Βενιζέλος, για παράδειγμα, ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο πολλαπλές συμμαχίες. Αυτό ακριβώς που απαιτούσαν τα πράγματα. Και μ΄αυτές τις συμμαχίες όχι μόνο διατήρησε την Εθνική ανεξαρτησία  και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, αλλά και την μεγάλωσε.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απόκτησε μεγάλο κύρος διεθνώς  λόγω του σθένους, της αξιοπιστίας και των πολιτικών ικανοτήτων του. Ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο δυο γεγονότα από τα πολλά του πολιτικού του βίου. 1.

Κάποτε επισκέφτηκε  επισήμως τον στρατάρχη Τίτο. Τον ηγέτη της τότε Γιουγκοσλαβίας, στο . Κατά τη συζήτηση των δυο ανδρών ετέθηκε  από τον Τίτο και το θέμα της «Μακεδονίας». Ερώτησε λοιπόν τον κ. Καραμανλή τι θα πρότεινε για  «για την επίλυση του κοινού ενδιαφέροντος προβλήματος της «Μακεδονίας»,. Πριν καλά καλά ολοκληρώσει τη φράση του ο Τίτο,ο Καραμανλής σηκώθηκε από την «τράπεζα των συνομιλιών» και λέει στον Τίτο αγριεμένος: «Περί ποίας Μακεδονίας ομιλείτε; Της επαρχίας σας που εσείς ονομάσατε έτσι; Τέτοια δεν υπάρχει. Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική». Αυτά του είπε οργισμένος και ζήτησε να τον μεταφέρουν στο αεροδρόμιο για  την Αθήνα. Διότι, όπως είπε, δεν  μπορούσε να συζητήσει για ανύπαρκτα πράγματα. Και αποχώρησε «οίκαδε»»! Οι σημερινοί Τσίπρας,  Κοτζιάς τι έκαναν για την  Μακεδονία μας;

Ο Κω/νος Καραμανλής από τις αρχές του 1960 ετάχθη υπέρ της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ. Ένωση Κέντρου  ΕΔΑ και άλλα κόμματα  ήταν  όλοι εναντίον του. Αυτός προχώρησε τις διαδικασίες. Την επόμενη δεκαετία κάποιο δημοσιογράφοι ρώτησαν τον τότε Καγκελάριο Δ.  Γερμανίας Σμιτ: «Τι λέτε, θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΟΚ; Κι εκείνος απάντησε: «Μόνο πάνω από το πτώμα μου!». Το 1979 υπεγράφη (επί Κ. Καραμανλή) η ένταξη. Ένας δημοσιογράφος θύμισε στον Σμιτ το «πάνω απ το πτώμα μου». Κι εκείνος απάντησε: «Μα,  δεν μπήκε στην ΕΟΚ η Ελλάδα. Ο Καραμανλής μπήκε, ο Καραμανλής!»

Συνεχίζεται

Ειδήσεις και Ενημέρωση

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.