ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Η γυναίκα του καίσαρα…

Του Κώστα Δαλακιουρίδη

..δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται! 

Ένα από τα αποφθέγματα του Καίσαρα που είπε όταν βρήκε αφορμή (ή την δημιούργησε;) να χωρίσει τη του. Όταν είσαι ηγέτης ο κόσμος σε βλέπει με το κιάλι  πράγμα που κάνεις κι εσύ με τη διαφορά ότι το κρατάς ανάποδα. Έτσι κι αλλιώς είσαι καταδικασμένος να ζεις στον κόσμο σου, στην καμαρίλα. Τα παλιά τα χρόνια έλεγαν ότι οι βασιλιάδες μεταμφιέζονταν σε ζητιάνους κι έβγαιναν έξω από το παλάτι για να δουν μόνοι τους πώς περνάει ο κόσμος κι όχι όπως τα έλεγαν οι αυλικοί. 

Μάλιστα ο ευνοούμενος της Μεγάλης Αικατερίνης, τσαρίνας πασών των Ρωσιών, ο διαβόητος Ποτέμκιν έστηνε εικονικά χωριά με αρχοντόσπιτα (μόνο στη φάτσα) για να μπορεί η τσαρίνα να τρώει τον αστακό της χωρίς ενοχές για την κατάντια των υπηκόων της. Φυσικά τότε δεν είχαν κινητά και κάμερες αλλά βέβαια το θέμα ήταν ποιος θα τολμούσε να πει της κυρίας Κατίνας την αλήθεια;

Οι εποχές πέρασαν αλλά οι ηγέτες εξακολουθούν να ζουν αποκλεισμένοι κι επιρρεπείς σε πειρασμούς και κολακείες. Όταν ο Κένεντι έκανε την γκάφα με την επέμβαση στον κόλπο των χοίρων για να ρίξει τον Κάστρο, πολλοί στο επιτελείο ήξεραν ότι ήταν δύσκολο να γίνει. Κανείς όμως δεν τολμούσε να διαφωνήσει κι απλώς σταύρωναν τα δάκτυλα να πάει καλά η δουλειά.

Λέγεται ότι ο Τσόρτσιλ έβαζε στα συμβούλια κάποιον να διαφωνεί μαζί του για να μην παίρνει τις αποφάσεις μόνος του και χωρίς δεύτερη σκέψη. Το θέμα ήταν ότι δεν έβρισκε εθελοντές γι’ αυτόν τον ρόλο. Όλοι ήθελαν να συμφωνούν με τον πρωθυπουργό! Άτιμη εξουσία…

Κι ο Κωστάκης οι Καραμανλής ξεκίνησε με το «σεμνά και ταπεινά» αλλά δεν το είδαμε να μακροημερεύει!

Όσοι έπεισαν τον κ. Μητσοτάκη για ένα ψαράκι στη βεράντα του βουλευτού του, προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στον Σύριζα που δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του και του έδωσαν αέρα στα πανιά του. Κι εκεί που λέγαμε για απλό βουλευτή, έστω κι αν ήταν ο κ. για το τραπέζι που έστησαν για χάρη του, τώρα έχουμε ολόκληρο πρωθυπουργό!

Μα θα πει κανείς, ότι δεν παραβίασε κανένα μέτρο. Το θέμα δεν είναι τι έκανε αλλά τι φαίνεται ότι έκανε, σε μια που γράφουν τον άλλο γιατί η μάσκα δεν είναι αρκούντως ψηλά κι αναπνέει ελεύθερα τον ιό. Σιγά- σιγά θα μετρούν την επικάλυψη της μύτης από τη μάσκα όπως έκαναν παλιά με τη φούστα πάνω από το έδαφος. Μέχρι 30 εκατοστά επιτρέπεται, έλεγε η διαταγή που εισηγήθηκε ο Πάγκαλος (ο παππούς του ακατονόμαστου). Από εκεί και πάνω άρχιζε η παράβαση. Βέβαια το μέτρο το πήραν γρήγορα πίσω αφού πρώτα γίναμε ρεζίλι διεθνώς.

Λέγαμε λοιπόν για τις φούστες. Όχι, αμάν αυτό το Αλτσχάιμερ, για τον Κυριάκο λέγαμε. Ξεκίνησε καλά χωρίς τυμπανοκρουσίες και με όλα τα προγνωστικά εναντίον του. Τα γκολ που δέχτηκε ήταν όλα από συμπαίκτες! Πολλοί από αυτούς ζουν στην εποχή των πολιτικάντηδων οπότε τι να κάνουν οι άνθρωποι, «κουκιά τρων, κουκιά μαρτυρούν».

 Όμως σήμερα που είναι εποχή της εικόνας, μετρά το «φαίνεσθαι» και όχι το «είναι». Γι αυτό είναι περιζήτητοι αυτοί που σου σουλουπώνουν το ίματζ. Καλά κύριε Μπαμπινιώτη, την εννοούσαμε. Η αγγλική μας πήρε εκατοντάδες χιλιάδων λέξεις. Ας  δανειστούμε κι εμείς μία. 

Τι λέγαμε; Για τον Μπαμπινιώτη; Όχι αδελφέ, για τον Κυριάκο. Νομίζουμε ότι είναι καιρός να μιμηθεί τον Τσόρτσιλ κι αν το θέμα είναι που θα βρει εθελοντή, υπάρχει έτοιμος ή μάλλον από καιρό έτοιμη: η αδελφή του!

Κώστας Δαλακιουρίδης

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.