ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Το νόμπελ της φυσικής

Του Κώστα Δαλακιουρίδη

Ας αφήσουμε για λίγο την πολιτική με τον Ερντογάν και τον και τις ιδιορρυθμίες τους καθώς και την καταδίκη των μαφιόζων της Χρυσής Αυγής κι ας πάμε στ’ .

  Ας πάμε λοιπόν στο Νόμπελ της Φυσικής που μοιράστηκε στα δύο αλλά εμείς  θα περιοριστούμε στο μισό που πήρε ο διάσημος μαθηματικός και φυσικός Ρότζερ Πένρόουζ που απέδειξε ότι η δημιουργία μαύρων οπών προβλεπόταν από τη θεωρία της σχετικότητας όταν ο ίδιος ο Αϊνστάιν αμφέβαλε γι’ αυτό. Βέβαια η ανακάλυψη των μαύρων οπών ήταν ένα επίτευγμα των φυσικών του περασμένου αιώνα. Οι μαύρες τρύπες είναι το αποτέλεσμα ενός άστρου που κατάπιε τον εαυτό του! Μετά του έμεινε η συνήθεια και καταπίνει ότι το πλησιάζει.

  Ο Πενρόουζ με περίτεχνους μαθηματικούς υπολογισμούς  απέδειξε τη δημιουργία των μαύρων οπών με βάση τις γενικές εξισώσεις της σχετικότητας δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Αϊνστάιν. Ας σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν δεν πήρε Νόμπελ για τη θεωρία της σχετικότητας που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών αλλά για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο!

  Ο Πενρόουζ έχει δύο μεγάλες συμπάθειες, τον Πλάτωνα και τους στωικούς, πέραν του ότι θεωρεί ότι τα πάντα άρχισαν από την αρχαία Ελλάδα.

   Θεωρεί ότι τα μαθηματικά και ιδίως η γεωμετρία έχουν ένα δικό τους κόσμο (περίπου σαν τον κόσμο των ιδεών). Με βάση αυτόν τον κόσμο λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος τον οποίο δεν γνωρίζουμε. Αυτός που γνωρίζουμε είναι ο κόσμος των αισθήσεων που είναι μια μετάφραση του πραγματικού! Άντε μετά να μιλήσεις για αλήθεια και πραγματικότητα που είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Αλλά «κουκιά τρώμε, κουκιά μαρτυρούμε».

  Η άλλη θεώρηση του Πενρόουζ αναφέρεται στο σύμπαν των στωικών που είναι παλλόμενο (πεθαίνει και ξαναγεννιέται) και είναι ένας οργανισμός με συνείδηση. Μέχρι σήμερα οι φυσικοί θεωρούν το σύμπαν κάτι που έγινε στην τύχη και χωρίς σκοπό. Το ίδιο τυχαία και άσκοπη είναι, λένε, και η δημιουργία του ανθρώπου. Αν  δεχθούμε ένα σύμπαν με συνείδηση τα πάντα αλλάζουν.

  Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Πενρόουζ εκτός από το πεδίο της φυσικής είναι σκαπανέας σε αυτό της φιλοσοφίας επιβεβαιώνοντας μια μακρά μαθηματικών – φιλοσόφων.

  Και για να παρηγορηθούμε, υποψήφιος για το Νόμπελ της φυσικής ήταν και ο αστροφυσικός (από τις ) Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής στην Αριζόνα, που φωτογράφισε με την ομάδα του μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός μεγάλου γαλαξία. Ας μη αναφερθούμε στο ότι όλο αυτό το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει έξω θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα διακεκριμένο κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας. Πότε θα ξυπνήσουμε;

Κώστας Δαλακιουρίδης

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.