Κυριακή 12 Ιουλ 2020 12:07      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Ο μπαμπέσης

 Οι γείτονές μας Αλβανοί πριν εκπολιτιστούν χρησιμοποιούσαν τη λέξη «μπέσα» δηλαδή μια προφορική δέσμευση κάποιου ότι θα κρατήσει το λόγο του. Μπαμπέσης είναι εκείνος που  δεν κρατά το λόγο του δηλαδή είναι ύπουλος, πανούργος, δόλιος που μόλις αποκομίσει ωφέλεια από μια συμφωνία την καταπατά χωρίς ντροπή.

 Έτσι ο απρόβλεπτος Τραμπ τα βρήκε με τον εξίσου απρόβλεπτο Ερντογάν για να καθαρίσει τους Κούρδους που για χρόνια ήταν σύμμαχοί του Τραμπ κι έκαναν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του. Το αντίτιμο της προδοσίας δεν ανακοινώθηκε αλλά είναι κάτι που ένας επιχειρηματίας έχει σαν Θεό, δηλαδή το χρήμα (αγορά αεροσκαφών).

 Όταν ο Αλή Πασάς δεν μπόρεσε να κατακτήσει την Πάργα, την αγόρασε για 150.000 λίρες από τον Άγγλο διοικητή των Επτανήσων Τόμας Μέτλαντ. Στην Πάργα είχαν καταφύγει και Σουλιώτες ορκισμένοι εχθροί του Αλή. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι αγοράζει ο Ερντογάν μια περιοχή της Συρίας, όχι βέβαια από τους Σύρους. 

Το 1915 ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα (αχ αυτοί οι Γερμανοί όλο τρικλοποδιές  μας βάζουν) ζήτησε από τον Βενιζέλο να πουλήσει τους Σέρβους με τους οποίους είχαμε συνθήκη ειρήνης. Εκείνος απάντησε το περίφημο «το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει τόσο μεγάλη ατιμία».

Συνέχισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «…εάν μεγάλα και ισχυρά Κράτη μπορούν να αγνοούν σύμφωνα με τις περιστάσεις τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις συνθήκες, ο κίνδυνος γι’ αυτά είναι μικρός.

Υπάρχει ισχύς μεγάλη, η οποία ίσως αναπληρώνει την ηθική δύναμη, αλλά για Κράτη μικρά, όπως η Ελλάς,η αθέτηση συμμαχικών υποχρεώσεων θα αποτελούσε για το Κράτος ατίμωση, την οποία η Ελλάς από την  Ιστορίας της δεν ήτο άξια...».

 Όπως βλέπουμε η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι βέβαια σαν φάρσα αλλά σαν τραγωδία. Το ωραίο είναι ότι οι υπέρμαχοι της ηθικής και την νομιμότητας Αμερικανοί χαλούν τον κόσμο για μερικές χιλιάδες που εκπροσωπούν μια μειονότητα και ξεχνούν εκατομμύρια Κούρδους που ζούσαν αναντάμ παπαντάμ και μέσα στην Τουρκία. «Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές...»

 Άντε τώρα να βασιστούμε στην υπογραφή του κ. Πομπέο. «Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια αλλ' ανάσασιν καμιά, άλλος σου έταξε βοήθεια και σε γέλασε φρικτά», που λέει ο Εθνικός μας ποιητής. Χορτάσαμε από καλά λόγια.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν πληροφορηθούμε ότι στο πακέτο που συμφώνησαν προβλέπεται να αγοράσει ο Σουλτάνος από τον κ. Τραμπ  τα δικαιώματά μας από τις διεθνείς συνθήκες! Για να μη μένει καμία αμφιβολία, ο παππούς του Τραμπ ήταν Γερμανός μετανάστης και εδώ μιλά το αίμα (άλλα δεν λέμε).

Αν θέλει κανείς να μάθει το απροσμέτρητο βάθος της ανθρώπινης αναξιοπιστίας ας βυθομετρήσει κάποιον ηγέτη μεγάλης δύναμης έστω κι αν οι δικοί του τον έχουν αγιοποιήσει. Ο άκρατος κυνισμός στο φυσικό του περιβάλλον!
 
Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top