ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Συβαρίτες

Του Κώστα Δαλακιουρίδη

 Η Σύβαρη ήταν μια αποικία των Ελλήνων στην νότιο . Πόλη ανάμεσα σε δύο ποτάμια με εύφορη γη και ανεπτυγμένο εμπόριο γνώρισε μεγάλο πλούτο. Οι κάτοικοι ήταν όλο γιορτές και πανηγύρια. Αφού λέγεται ότι θανάτωσαν όλους τους πετεινούς για να μην τους ξυπνούν το πρωί μετά τη νυχτερινή κραιπάλη. Όλη η ζωή τους ήταν μια διασκέδαση και επίδειξη πλούτου. Έτσι έγιναν μαλθακοί και τους νίκησαν οι κάτοικοι του γειτονικού Κρότωνα και τους πούλησαν για δούλους να δουν πώς βγαίνει το ψωμί.

  Δεν γνωρίζουμε αν στο αίμα μερικών νεοελλήνων τρέχουν γονίδια αυτών των τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας. Γιατί δεν σταματούν να διασκεδάζουν και να προκαλούν όταν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία είναι στα όριά τους και τα στρατευμένα μας παιδιά σε επιφυλακή. Για μια φορά η πατρίδα τους ζήτησε κάτι απλό που ήταν και για το καλό τους. Αρνήθηκαν αναφανδόν και παίζουν κρυφτούλι με την αστυνομία λες κι οι αστυνομικοί δεν έχουν άλλη δουλειά παρά να ασχολούνται με ηλίθιους.

  Τι ηδονισμός είναι αυτός; Τί συβαριτισμός; Δηλαδή αν δεν διασκεδάσουν θα πάψει η γη να γυρίζει; Κατάσταση χωρίς διασκέδαση είναι δηλαδή χάσιμο χρόνου;

  Πώς κατάντησε έτσι ένα μεγάλο μέρος των νεοελλήνων! Μαλθακοί, εκμαυλισμένοι ψάχνουν την επιβεβαίωση με το να ενοχλούν τους άλλους και να τους βάζουν σε κίνδυνο. 

   Θυμόμαστε σαν σε όνειρο τη γενιά του 50. Άνδρες που έστυβαν την πέτρα κι έβγαζαν πετρόζουμο  και γυναίκες που έστρωναν τραπέζι με το τίποτε. Κι έχουμε τους βουτυρομπεμπέδες ακόμα και στα «ήντα « τους να μην βάζουν μυαλό. Και κυρίες που θέλουν το μισό σούπερ μάρκετ για να στρώσουν τραπέζι. Και είχε δίκαιο ο Κώστας (αν δεν απατόμαστε) όταν ο Αντρέας έλεγε για λαϊκή άμυνα και να πάρουμε τα βουνά να υπερασπιστούμε την πατρίδα, παρατήρησε ότι παχύναμε (από την καλοπέραση) και δεν μπορούμε να τρέξουμε! Σήμερα τι θα έλεγε; Γι’ αυτό οι δεν σταματούν να μας προσβάλουν. Βλέπουν κακομαθημένα παιδιά και κάνουν τον καμπόσο. 

  Όταν θέλεις εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια πρέπει να τις κατακτήσεις με έργα κι όχι με λόγια. Κι όταν σου λένε ότι η πατρίδα βρίσκεται σε διπλό κίνδυνο τουλάχιστον να μην της δείχνεις τη περιφρόνησή σου διασκεδάζοντας. Αιδώς Αργείοι!

Κώστας Δαλακιουρίδης

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.