Ένας παράλογος συλλογισμός… Ζ΄. Ο Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ

Του Γιάννη Κορομήλη

Οι σημερινοί αντίστοιχοι του Μιχ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Εξωτερικών Α. Τσίπρας  και (προσφάτως) Κατρούγκαλος κατηγορούν (κυρίως ο πρώτος) τους προκατόχους τους ως «μηδέν πράξαντες» για το Σκοπιανό ,ενώ αυτός (ο κ. Τσίπρας)… έλυσε  «με τον καλύτερο τρόπο ένα πρόβλημα  που ταλαιπωρούσε για δεκαετίες τη χώρα μας» και μάλιστα «προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας», πως χαρακτηριστικά κι επανειλημμένα δήλωσε, με εμφανή αυταρέσκεια, ο κ. Τσίπρας.

Εκείνο πάντως για το οποίο δεν μιλάει είναι για την «μακεδονική» γλώσσα που αναγνώρισε ότι μιλούν οι Σλαβοαλβανορομά των Σκοπίων και για το ότι ο  ομόλογος του Ζ.Ζάεφ δηλώνει, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, καταχαρούμενος ως… Μακεδόνας, λέει, και τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν, προ εβδομάδος περίπου, ότι στη «Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια» ο κ. Ζάεφ έλαμπε ολόκληρος. Ότι «γελούσαν συνεχώς ακόμη και τ΄ αυτιά του».

Ο Α. Τσίπρας δεν γελούσε το ίδιο, όμως δήλωνε ικανοποιημένος για την «μεγάλη επιτυχία» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κι ήταν έλεγε, χαρούμενες γατί  αυτός κατάφερε ότι δεν κατάφεραν όλες οι κυβερνήσεις των προηγηθεισών τριών περίπου δεκαετιών… Όμως όπως σαφώς προκύπτει από τον διάλογο (που δημοσιεύσαμε χθες στη στήλη) ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου – η μόρφωση, η εμπειρία και το μυαλό του οποίου για να τα φτάσει, αν ποτέ τα φτάσει,  ο κ. Τσίπρας πρέπει να «φάει πολλά ψωμιά ακόμα»- μπορούσε, αν δεν ήταν αυτός που ήταν, να συμφωνήσει στο όνομα (και μόνον) Novamakedonija αμετάφραστο και  erga omnes θα το είχε λύσει το πρόβλημα και καταφανώς καλύτερα απ τον κ. Τσίπρα. Χωρίς να αναγνωρίσει: «Μακεδόνες» του Σλάβους, ούτε τη γλώσσα τους τη σλαβική, ως δήθεν «μακεδονική» και την εθνότητα Σλάβων, Αλβανών και Αθίγγανων… ως δήθεν ,μια και  μάλιστα μακεδονική!

Αλλά αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των προηγούμενων κυβερνήσεων από  τον κ. Τσίπρα και τους  «συν αυτώ». Μπροστά τους, μπροστά στον Μιχ. Παπακωνσταντίνου π.χ. είναι πολύ μικροί, πολύ λίγοι. Το ποιοι είναι το ξέρει ο πολύς κόσμος και θα το δείξει στις εκλογές. Για τους Μ.Π και προς χάριν των νέων να πούμε και το εξής, που δε είπαμε χθες: Ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου αναδεικνυόταν, πάντα πρώτος σε ψήφους, τόσο με την Ένωση Κέντρου, με την ΕΔΗΚ όσο και με τη Ν.Δ αργότερα. 

Εχρημάτισε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας  στη δύσκολη εποχή του 1964-65 (εποχή «Ασπίδα»- Ιουλιανών κ.λ.π.), με τη διαφωνία τότε   του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Πέτρο Γαρουφαλιά. Υπήρξε στην μετά τη διδακτορία των Συνταγματαρχών Γ. Γραμματέας της επί Ιωάννη Ζίγδη Ε.ΔΗ.Κ και αργότερα υπουργός Γεωργίας, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Εξωτερικών της Κυβέρνησης του (Κεντρώου) Κων-νου Μητσοτάκη. Έμπειρος, ευφυής, διαβασμένος με πλούσιο συγγραφικό έργο. Βιβλία του οποίου κοσμούν τις βιβλιοθήκες πολλών (και τη δική μου). Για να γίνει κατανοητός πλήρως ο διάλογος μας, σημειώνω ότι εγώ ήμουν «παιδί» του Μιχάλη Παπ/νου (έτσι έλεγε ο ίδιος), από έφηβος- μόλις είχα εισαχθεί στο πανεπιστήμιο (Αριστοτέλειο) στης Θεσ/νικης), και για όλη του τη ζωή. Αξίζει επίσης να προστεθεί ότι μιλούσε άπταιστα πέντε ή έξι ξένες γλώσσες…

Όσο για την Συμφωνία των Πρεσπών, για τη οποία τόσο περήφανος δηλώνει ο κ. Τσίπρας άρκεσε  ένα (προχθεσινό) δημοσίευμα του BB.C με τίτλο: «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας: οι Σλαβομακεδόνες», για να φανούν οι αδυναμίες, οι ατέλειες και οι κίνδυνοι για τη χώρα μας από αυτή την κατάπτυστη συμφωνία. Το BBC λοιπόν αποκαλεί τους γείτονες μας όπως πραγματικά είναι Σλάβοι κ.λ.π. και επισημαίνει ότι με την συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα αναγνωρίζει  για πρώτη φορά, την ύπαρξη μακεδονικής  γλώσσας και ταυτότητας, παρότι για δεκαετίες αρνιόταν την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στα εδάφη της». Αυτές τις παρενέργειες τα προέβλεπε προφανώς ο Μιχ. Παπακωσταντίνου, όπως και οι άλλοι- πιστεύω- υπουργοί  των εξωτερικών, γι΄ αυτό και δεν επήλθε τόσα χρόνια συμφωνία. Σωστά διότι, κανένα σωστό κράτος δεν δέχεται  συμφωνία εις βάρος του. Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών μόνο εις βάρος μας είναι. Αλήθεια τι έδωσαν οι γείτονες μας, τίποτα απολύτως. Εμείς; Πάμπολλα. Κι από  πάνω πανηγυρίζουμε!! Ο αυτουργός κ. Τσίπρας θα πράξει τώρα άραγε το καθήκον του; Θα διαμηνύσει στους «φαταούλες» γείτονες μας να είναι προσεκτικοί και να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα τους; Δεν το πιστεύω. Καλά θα ήταν να μην υπόγραφε τη Συμφωνία. Διότι κι αν ακόμα κάνει ότι πρέπει τώρα, κι αν ακόμη συμφωνήσει τώρα ο Ζάεφ, ποιος μας εξασφαλίζει ότι ο διάδοχος του  ή οι μετά το διάδοχο του θα  είναι καλύτεροι; Κανένας απολύτως.

Σχετικά Άρθρα

Next Post
Εμβόλιο - ΕΟΔΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.