Η λατρεία της καρέκλας ΟΙ «ΔΟΥΡΙΟΙ ΙΠΠΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ «ΓΕΦΥΡΕΣ»

Του Γιάννη Κορομήλη

Πολύς γίνεται λόγος το τελευταίο  διάστημα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προκειμένου να αποφύγουν μια σαρωτική ήττα στις επερχόμενες εκλογές, που θα τους γύριζε, μικρούς και αδύναμους, στην προ κρίσης εποχή ενός μονοψήφιου ποσοστού. Ξέρουν κι αυτοί , όπως κι εμείς, πως το ιδανικό (γι αυτούς)  θα ήταν να κατάφερναν να αναδειχθούν και πάλι πρώτο σε ψήφους κόμμα.  Κάποιοι, μεταξύ τους, ισχυρίζονται – αυταπατώμενοι ή όχι άγνωστον- ότι κάνοντας διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα θα μπορούσαν , λένε, να κερδίσουν κι αυτές τις εκλογές. Όφειλαν να ξέρουν, αν «διάβαζαν» σωστά την πραγματικότητα, ότι κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον ως «όνειρο απατηλό», αλλά άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Παρά τις δημοσκοπήσεις, παρά τις έγκυρες αναλύσεις, παρά την συμπεριφορά του κόσμου απέναντι τους, αυτοί επιμένουν…

Έρχονται, μάλιστα συχνά πυκνά , σε πόλεις της Μακεδονίας – όπου εμείς οι Μακεδόνες τους θωρούμε μειοδότες (για να μην πω κάποια βαρύτερη πλην δικαιολογημένη εκ των πραγμάτων λέξη) και πιστεύομε- όπως εξάλλου πιστεύει το 70% του Ελληνικού λαού- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και θα είναι εσαεί σε βάρος και της Μακεδονίας και του Έθνους μας. Ερχόμενοι δε στις πόλεις μας κορυφαία στελέχη  του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης, αντί να απολογηθούν για την ανιστόρητη πράξη τους, μας βρίζουν κι όλας αποκαλώντας μας …φασίστες κι άλλα παρόμοια. Γιατί έρχονται; Μα γιατί θέλουν πάσει θυσία να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Λες και τις κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους, λες και θα κάθονται σ΄αυτές για πάντα.

Με στόχο τον ίδιο μηχανεύονται και πολλά άλλα. Χρησιμοποιώντας «Δούρειους ίππους» και «Γέφυρες» με στόχο να διαλύσουν την Κεντροαριστερά (αυτοί οι …ριζοσπάστες, αριστεροί!!) να κάνουν, λένε, ένα «προοδευτικό μέτωπο»!. Ποιοι; Αυτοί οι οποίοι  με τα έργα τους, τέσσερα χρόνια τώρα, διέλυσαν τους μικρομεσαίους και εξαθλίωσαν  τη πλειοψηφία του λαού μας . Είναι, λένε, «προοδευτικοί» και «Αριστερά». Και θα μας κάνουν τη χάρη, λένε,  να… κρατήσουν τις καρέκλες και να μας κυβερνούν για άλλα τέσσερα ή και 14 χρόνια!!! Ξεχνούν βέβαια τη λαϊκή παροιμία: «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».

Θέλουν, λένε, να γίνουν μόνιμοι Βεζύρηδες με ξένες και αντίθετες μ΄αυτούς …πλάτες. Να γίνουν, ας πούμε Πα.σο.κ του Ανδρέα Παπανδρέου! Αλλά έχει ο κ. Τσίπρας καμιά ομοιότητα με τον  Ανδρέα; Όχι βέβαια. Πίστευε προφανώς στο γνωστό «αξίωμα» κατά Γκαίμπελς: «Το ψέμα επαναλαμβανόμενο γίνεται αλήθεια». Κι όσο μεγαλύτερο (το ψέμα) τόσο το καλύτερο». Αυτό συμβαίνει όταν κανείς μπερδεύει την επιθυμία του με την πραγματικότητα και βλέπει φαντάσματα. Η ματαιοδοξία τους δεν έχει όρια…

Ξεχνούν, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος τους, ότι σ΄αυτόν τον κόσμο όλοι είμαστε περαστικοί. «Ουκ έχομεν ενθάδε μένουσα  πόλιν». Και το του Απ. Παύλου (προς Εβραίους κεφ.11, εδ.13): «ξένοι και παρεπίδημοί εσμέν επι της γής», δηλ. είμαστε όλοι ξένοι και ταξιδιώτες στη γη. Φαίνεται δε πως τους καλάρεσε η εξουσία και τους κακοφαίνεται (πράγμα, ούτως ή άλλως αναπόφευκτο), να τη χάσουν. Ζουν σε μια κατάσταση που ο μοναδικός Καβάφης την περιγράφει άριστα:

«Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί/αόρατος θίασος να περνά//με μουσικές εξαίσιες, με φωνές/την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου/που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου/που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις (…)/Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,/αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει/ (…)πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο/κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι/με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,(…)/κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

Σχετικά Άρθρα

Next Post
Εμβόλιο - ΕΟΔΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.