Μια πρόταση για συζήτηση: Να γίνει το παλιό Νοσοκομείο ένα πρότυπο Πάρκο Υγείας

Του Στέργιου Καστόρη,
βουλευτή ς του ΣΥΡΙΖΑ

 

Από τα τέλη του 2010, που το Νομαρχιακό μετακόμισε στις νέες του κτιριακές εγκαταστάσεις στο Νέο Κεραμίδι, ξεκίνησαν πολλές συζητήσεις και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για την αξιοποίηση του παλαιού χώρου, δίπλα στο Δημοτικό , συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων, με κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 4.500 τ.μ., ιδιοκτησίας Υπουργείου Υγείας.

Τον Μάρτη του 2011, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο νέο νοσοκομείο, οι διοικητές, τότε, του υ και του Ψυχιατρικού υ Πέτρας, είχαν παρουσιάσει μια πρόταση –τεχνική έκθεση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, που στόχευε στη συνέχιση της λειτουργίας του χώρου με δομές παροχής υπηρεσιών ς.

Παρόλο που ο στόχος αυτός δεν έτυχε της ιδιαίτερης προσοχής της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (προκειμένου να υλοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης), οι παλιές εγκαταστάσεις άρχισαν σιγά-σιγά να «ζωντανεύουν».

Με ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών του ΨΝΠΟ συντηρήθηκαν και διαμορφώθηκαν κατάλληλα χώροι όπου σήμερα φιλοξενείται το Ημέρας για Ανοϊκούς (μια μοναδική του είδους δημόσια δομή σε όλη την Ελλάδα, που καταλαμβάνει την πτέρυγα των έκτακτων περιστατικών) και ο  Ξενώνας ΘΑΛΕΙΑ.
Με παραχώρηση από τη διοίκηση του υ μεταφέρθηκαν εκεί η Διασωστική Ομάδα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, ο Σύλλογος Νεφροπαθών και ο .
Το κτίριο που στέγαζε παλιά την Αιμοδοσία, φιλοξενεί ήδη (αφού έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές) το ΕΚΑΒ, ενώ η Σχολή Νοσοκόμων συνεχίζει, όπως και πριν τη λειτουργία της στην παλιά της στέγη.

Η εγκατάσταση, δηλαδή, και η λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών, δομών και φορέων, έχει διαμορφώσει από καιρό την αναγκαία φυσιογνωμία του χώρου.
Η οποία θα ενισχυθεί και με την εγκατάσταση του (ενός -σύμφωνα με στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας- εκ των τεσσάρων που θα διαθέτει η πόλη) υ Φροντίδας Υγείας (στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), που θα αποσυμφορήσει το νέο και θα καλύψει επιτακτικές και ζωτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Για να ολοκληρωθεί η αξιοποίηση-μεταμόρφωση του παλιού υ σε ένα πρότυπο Υγείας, μένει να μεταφερθούν εκεί και άλλες -διάσπαρτες στην πόλη, στεγασμένες σε μισθωμένα από ιδιώτες ακίνητα- δομές και υπηρεσίες ς, όπως το Ημέρας «Τέσσερις Εποχές» και το «Σπίτι των Μουσών» του Ψυχιατρείου, ο ΟΠΑΔ, κ. ά.
Ακόμη, θέση σ’ αυτόν τον νέο, αναβαθμισμένο σε πρότυπο Υγείας, χώρο, πρέπει να έχει ο Κοι.ΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) του Ψυχιατρείου, λειτουργώντας το κυλικείο-αναψυκτήριο του υ, τόσο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όσο και για τη στήριξη των μελών του Συνεταιρισμού, του σημαντικού αυτού εγχειρήματος επανένταξης των ασθενών.

Ρόλο στην ανάπλαση των παλιών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να παίξει ο , με προτάσεις για την αισθητική αναβάθμιση των όψεων κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου τους.
Καλοδεχούμενη θα μπορούσε να είναι και η συμβολή (γιατί όχι και με εθελοντική εργασία) κάθε συλλογικού φορέα της πόλης, καθώς το Υγείας είναι μια καλή ευκαιρία κι αφορμή να αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας, όχι μόνο απέναντι στο ευαίσθητο θέμα της δημόσιας ς, αλλά και στην αντιμετώπιση του δημόσιου χώρου ως το κοινό, το συνιδιόκτητο περιβάλλον της καθημερινότητάς μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Εύρεση και Ζήτηση Εργασίας – Ακίνητα

Ads

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.