Νέος παίχτης στην ελληνική αγορά καπνικών;

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Νέος σημαντικός παίχτης φαίνεται πως μπαίνει στην αγορά καπνικών στην Ελλάδα, με ελληνική και βαλκανική τεχνογνωσία αλλά και με αραβικά κεφάλαια. Ο λόγος για την εταιρεία «Real Tobacco AE», η σύσταση της οποίας καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο   και στον σκοπό της μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η βιομηχανική επεξεργασία καπνού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με οιαδήποτε μορφή και τρόπο για παρασκευή βιομηχανικών προιόντων καπνού (σιγαρέτα, πούρα κα), η εμπορία, διανομή, εισαγωγή και εξαγωγή φύλλων καπνού και βιομηχανικών καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η κατασκευή και εμπορία μη καπνικών προϊόντων, που χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή μη βιομηχανικών προϊόντων καπνού.   

10 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο

Το Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και βασικοί της μέτοχοι είναι η Openmark Bulgaria LTD θα καταβάλλει 2,6 εκατ. ευρώ και η Real Tobacco Tradinng FZE, η οποία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 7,4 εκατ. ευρώ.  Η Openmark Limited δημιουργήθηκε το 1999 με έδρα το και έχει γραφεία σε , Κύπρο και Ντουμπάι. Έχει στο portfolio της σειρά καπνικών προϊόντων (Tabacchiera, Organza,  Legate, Forman, Excelsior, Boudoir, Stella) που διανέμονται σε διάφορες χώρες.  Συγκαταλεγόταν στους αρχικούς υποψήφιους για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ έχοντας καταθέσει πρόταση σε με την Alfa Finance Holding AD (Βουλγαρία), η οποία όπως είχε γίνει γνωστό ήταν εταιρεία συμμετοχών με αξία ενεργητικού άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος ο Χρήστος Φώλιας

Πρόεδρος  της εταιρείας είναι ο πρώην βουλευτής, ευρωβουλευτής και Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Άνθρωπος της αγοράς σαν επιχειρηματίας, συμμετείχε στην που δημιούργησε την Goody’s, ενώ, επίσης, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (1997–2003), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπορίου « Eurocommerce » (1999-2004), Αντιπρόεδρος της «Ευρω-Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για το , Διακίνηση και Υπηρεσίες ( Euromed TDS ) (1994-2004), Συμπρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (2003-2005) αλλά και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1986-1999.
Ακόμη έχει διατελέσει για σημαντικό διάστημα από το 2010 και μετά Πρόεδρος του Άραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης, ρόλος που, μάλλον, έχει σημασία για το νέο αυτό εγχείρημα.

Εμπλοκή του  Al Wahdania Group;  

Όπως φαίνεται από την σύνθεση του πρώτου ΔΣ της Real Tobacco,  η εταιρεία Real Tobacco Tradinng FZE που αποτελεί τον βασικό μέτοχο δείχνει να σχετίζεται ίσως με το αραβικό Al Wahdania Group. Συγκεκριμένα Διευθύνων Σύμβουλος της Real Tobacco στην Ελλάδα έχει οριστεί ο έμπειρός περί της αγοράς καπνικών Ρουμάνος Ian Vava, o οποίος αποτελεί Operations Director της Modern Tobacco Corporation του συγκεκριμένου Ομίλου. Επίσης μέλος του ΔΣ είναι ο εξίσου έμπειρος Βούλγαρος Hristo Latchev, ο οποίος στο LinkedIn αναφέρεται σαν CEO της Modern Tobacco Corporation. Σημειώνεται πως και αυτός έχει εμπλοκή στην υπόθεση ΣΕΚΑΠ καθώς αποτελούσε συνεργάτη και, μάλιστα, επικεφαλής της ομάδας εξαγορών για το ινδικό Bomidala Group που είχε φτάσει πολύ κοντά στην εξαγορά της ΣΕΚΑΠ αλλά τελικά η συμφωνία ναυάγησε.  

H MTC ανήκει στο Al Wahdania Group και διαθέτει παραγωγική μονάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για εργοστάσιο 10.000 τμ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2000 και απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα προσωπικo. Στην εν λόγω μονάδα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Al Wahdania Group,  παράγονται περισσότερα από 400 εκατομμύρια τσιγάρα σε μηνιαία βάση, τα οποία διανέμονται στα Ηνωμένα Aραβικά Εμιράτα και εξάγονται σε γειτονικές χώρες της Περιοχής του Κόλπου, στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.  Τα brands της εταιρείας είναι τα “Bon”,”Mehr”και  “Modern International”

Όσον αφορά το Al Wahdania Group εκπροσωπείται και  έχει για Chairman τον  Rashid Murad Al Tahir Balooshi. Δραστηριοποιείται στην αγορά των καπνικών αλλά και των τροφίμων   

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.