Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης
1) Πόσοι μελισσοκόμοι υπάρχουν στην περιοχή μας;
2) Αν κάποιος ασχολείται αποκλειστικά μόνο με τη μελισσοκομία, μπορεί να ζήσει; Δηλαδή δίνει ικανοποιητικό εισόδημα;
3) Στις αγροτικές δουλειές υπάρχουν καλές και κακές χρονιές. Με σας τους μελισσοκόμους συμβαίνει κάτι παρόμοιο;
4) Τι είδους μέλια παράγει η περιοχή μας;
5) Πού πηγαίνει το μέλι που παράγετε εσείς οι μελισσοκόμοι; Στην εσωτερική κατανάλωση, σε εξαγωγές;
6) Πόσα είδη μέλι υπάρχουν;
7) Πόσο πουλιούνται;
8) Υπάρχει μέλι από γαϊδουράγκαθα;
9) Λένε ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και διαφορετικό μέλι. Για παράδειγμα, στην Άρτα από άνθη πορτοκαλιάς, στα βουνά από το έλατο, στα νησιά του Αιγαίου από το θυμάρι, στη Χαλκιδική από πεύκο. Είναι έτσι;
10) Ποιο είναι το πιο ακριβό μέλι;
11) Γιατί είναι πιο ακριβό από τα άλλα;
12) Το μέλι που παράγουμε στην Ελλάδα φτάνει, ή εισάγουμε κι όλας;
13) Από ποιες χώρες εισάγουμε;
14) Ένας άσχετος με τη μελισσοκομία, εάν θέλει να ασχοληθεί, τι πρέπει να μάθει πριν ξεκινήσει;
15) Υπάρχουν σχολές που διδάσκουν μελισσοκομία;
16) Τι αρχικό κεφάλαιο πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με μελίσσια;
17) Λένε ότι το μέλι έχει τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τη ζάχαρη, όσον αφορά την πρόσληψη του από τον οργανισμό. Αυτό είναι αλήθεια;
18) Ένας διαβητικός, μπορεί να τρώει μέλι;
19) Τα πολύ νόστιμα μελομακάρονα που φτιάχνουμε τις γιορτές γίνονται με μέλι ή με σιρόπι από ζάχαρη;
20) Το μέλι μήπως πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο; Ή σε θερμοκρασία δωματίου;
21) Μήπως πρέπει να είναι σε μέρος σκοτεινό μακριά από τον ήλιο;
22) Γιατί το μέλι του εμπορίου δεν ζαχαρώνει ενώ το μέλι του μελισσοκόμου ζαχαρώνει; Μήπως ο μελισσοκόμος ταΐζει τις μέλισσες με ζάχαρη;
23) Λένε ότι αν ταΐσεις τις μέλισσες με σκέτη ζάχαρη, θα ψοφήσουν. Αυτό αληθεύει;
24) Πολλοί το ζαχαρωμένο μέλι το βάζουν μαζί με το κρυστάλλινο βάζο μέσα σε ζεστό νερό για να υγροποιηθεί. Αυτό είναι σωστό; Μήπως χάνει σε ποιότητα εάν ζεσταθεί σε ψηλή θερμοκρασία; Σε πόσους βαθμούς πρέπει να το ζεσταίνουμε;
25) Λένε ότι το κινέζικο μέλι προέρχεται από μέλισσες – υβρίδια και είναι γενετικά μεταλλαγμένο. Ξέρετε κάτι για αυτό;
26) Από ποια άνθη μαζεύει γύρη η μέλισσα;
27) Τα άνθη από έλατο δίνουν πιο σκούρο χρώμα στο μέλι;
28) Ποια εποχή παίρνετε το μέλι από τις κηρήθρες;
29) Πόσο καιρό κάνει για να γεμίσει μια κηρήθρα;
30) Στην ελληνική μυθολογία το μέλι εθεωρείτο τροφή των αρχαίων θεών. Είναι πράγματι το μέλι άριστη θρεπτική και θεραπευτική τροφή;
31) Λένε ότι το μέλι έχει πάνω από 150 ουσίες, βιταμίνες, πρωτεΐνες, και ένζυμα. Είναι πράγματι τόσο σπουδαία τροφή;
32) Πολλοί που έχουν κρυολόγημα, πονόλαιμο, αϋπνία, καούρες στο στομάχι, κόπωση και ταχυκαρδία, παίρνουν λίγο μέλι και βρίσκουν ανακούφιση. Είναι πράγματι τόσο ευεργετικό για την υγεία;
33) Μπορεί κανείς που ταξιδεύει με αεροπλάνο να έχει στις αποσκευές του μέλι, ή αυτό απαγορεύεται;
34) Οι μέλισσες αποτελούν μια κοινωνία, με διάφορες ειδικότητες η καθεμιά. Τον μελισσοκόμο τον αναγνωρίζουν; Τον αισθάνονται; Συνεργάζονται μαζί του;
35) Πώς οι μέλισσες προσανατολίζονται; Όλη μέρα γυρίζουν εδώ κι εκεί σε διάφορα μέρη και σε αμέτρητα λουλούδια, αλλά στο τέλος επιστρέφουν χωρίς να κάνουν λάθος στη δική τους κυψέλη.
36) Τελικά, το να ασχολείσαι με μελίσσια, είναι επάγγελμα ή χόμπι; Ή και τα δύο μαζί;
37) Λένε ότι το μέλι είναι δυνατό αφροδισιακό, και ότι σε συνδυασμό με καρύδια αυξάνει τις ερωτικές επιδόσεις. Είναι αυτό σωστό;